Οι τέσσερις από τους πέντε τραυματίες που μεταφέρθηκαν χθες το απόγευμα από τη Λιβύη, με μεταγωγικό αεροσκάφος του Κατάρ,  νοσηλεύονται στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου Χανίων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή ιατρικών υπηρεσιών του νοσοκομείου Γιώργο Αρχοντάκη, από τους 4 τραυματίες ο ένας χειρουργήθηκε το πρωί από ορθοπεδικούς γιατρούς καθώς έφερε πολλαπλά κατάγματα στα κάτω άκρα και πιθανή γάγγραινα στο δεξί πόδι.

Από τους υπολοίπους η γυναίκα έχει χτυπηθεί από βλήματα στο κεφάλι και μεταφέρθηκε χειρουργημένη από τη Λιβύη, ενώ οι άλλοι δύο τραυματίες φέρουν κρανιογκεφαλικές κακώσεις, τραύματα στον πνευμοθώρακα και κατάγματα.

Ένας ακόμα τραυματίας νοσηλεύεται στη νευροχειρουργική κλινική.

Σύμφωνα με τον Αρχοντάκη σε δύο από τους τραυματίες δεν βρέθηκαν ξένα σώματα πάνω τους και δεν αποκλείεται να τραυματίστηκαν σε τροχαίο, ενώ οι άλλοι τρεις έχουν θραύσματα βλημάτων.

Εν τω μεταξύ προσωρινή άδεια παραμονής για 15 ημέρες στην Ελλάδα ζήτησαν και πήραν από τις αρχές, 6 άτομα με διαβατήρια Λιβύης που επέβαιναν στο αεροσκάφος που χθες προσγειώθηκε στα Χανιά και δήλωσαν συνοδοί των τραυματιών.

ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΓΙΑ ΕΞΙ

Προσωρινή άδεια παραμονής για 15 ημέρες στην Ελλάδα ζήτησαν και πήραν από τις αρχές, 6 άτομα με διαβατήρια Λιβύης που επέβαιναν στο αεροσκάφος που χθες προσγειώθηκε στα Χανιά και δήλωσαν συνοδοί των τραυματιών.

Οι έξι αυτομόλησαν από τη Λιβύη, συνοδεύοντας τους τραυματίες, όμως στην αρχή δήλωσαν στις αρχές ότι είναι υπήκοοι Κατάρ, ενώ με δεδομένο τον προσωρινό χαρακτήρα της άδειας παραμονής τους, μετά την εκπνοή της 15ημέρου οφείλουν να αναχωρήσουν για την πατρίδα τους.

ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ

Πέντε άτομα που τραυματίσθηκαν στη Λιβύη, μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Χανίων, όπου και νοσηλεύονται.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Χαρ. Δουλγεράκης, οι τραυματίες δήλωσαν υπήκοοι του Κατάρ που εργάζονταν στη Λιβύη. Οι πέντε τραυματίες μεταφέρονταν από τη Λιβύη με αεροσκάφος C130 του Κατάρ, στο οποίο επέβαιναν ακόμη 40 άτομα, με προορισμό το Κατάρ.

Όπως ανέφερε ο κ. Δουλγεράκης, κατά τη διάρκεια της πτήσης ένας άλλος τραυματίας εκτός των πέντε, κατέληξε, με αποτέλεσμα ο πιλότος του αεροσκάφους να ζητήσει άδεια για να προσγειωθεί στη Σούδα.

Από το αεροσκάφος ασθενοφόρα παρέλαβαν τους πέντε τραυματίες, ηλικίας 34 - 39 χρόνων και τους μετέφεραν στο νοσοκομείο Χανίων.

Πρόκειται για τέσσερις άνδρες και μια γυναίκα, οι οποίοι σύμφωνα με τον διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του Νοσοκομείου, Γιώργο Αρχοντάκη νοσηλεύονταν τραυματισμένοι σε νοσοκομείο της Λιβύης στο διάστημα από τις 13 έως τις 18 Μαρτίου.

Η κατάσταση των τραυματιών χαρακτηρίζεται σοβαρή και οι τρεις από αυτούς νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου και οι δύο άλλοι σε κλινικές.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, οι πέντε τραυματίες συνοδεύονται από έξι συγγενικά τους πρόσωπα, που ταξίδευαν μαζί τους. Από το σύνολο των έντεκα ατόμων -τραυματιών και συγγενών- οι επτά έχουν λιβυκά διαβατήρια και οι τέσσερις στερούνται ταξιδιωτικών εγγράφων. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες τα έντεκα άτομα προέρχονται από τις τάξεις των αντικαθεστωτικών.

Το C-130 με τον ένα νεκρό και τους υπόλοιπους επιβαίνοντες, αφού ανεφοδιάστηκε, αναχώρησε για το Κατάρ