Την αλληλεγγύη τους με το κίνημα πολιτών της Θεσσαλονίκης «SOSτε το νερό» και την ελπίδα τους πως θα υπάρξει ένα δυναμικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, για «την παραμονή της ύδρευσης στον δημόσιο φορέα της πόλης» εξέφρασαν με σημερινές δηλώσεις τους στη Βιέννη, οι Αυστριακοί ευρωβουλευτές Έβελιν Ρέγκνερ και Γιόζεφ Βάιντεχολτσερ, διαμηνύοντας προφανώς την πάγια θέση του κόμματός τους, του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας, κατά της ιδιωτικοποίησης δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας.

Ταυτόχρονα προειδοποίησαν για τον κίνδυνο ξαφνικής αλλαγής γνώμης στην Ευρώπη, τονίζοντας πως δεν επιτρέπεται να υπάρξει μια κατάσταση, όπου οικονομικά αδύναμοι δήμοι και κοινότητες, όπως αυτήν τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, θα πιέζονται σε ιδιωτικοποίηση του νερού, κάτι που είναι «αντικοινωνικό, αντιοικολογικό και προπάντων ασύμφορο για τον πληθυσμό».

Οι ίδιοι επισήμαναν πως σε ευρωπαϊκές πόλεις στις οποίες επιδιώχτηκε ιδιωτικοποίηση του νερού, αυτή ανακλήθηκε μέσα σε λίγα χρόνια και η διαχείριση επέστρεψε πάλι στον δημόσιο φορέα, ενώ στο μεταξύ, λόγω ελλιπούς συντήρησης, είχε καταστραφεί το δίκτυο, προκαλώντας μεγάλο κόστος.

Διευκρίνισαν ακόμη ότι έπειτα από μια σύντομη φάση ευνοϊκότερων και ελκυστικών τιμών, ο πληθυσμός αυτών των πόλεων βρέθηκε στη συνέχεια αντιμέτωπος με τρομακτικές αυξήσεις τιμών.

Όπως τόνισε ο κ. Βάιντεχολτσερ, στην Ευρώπη 1,8 εκατομμύρια πολίτες με την πρωτοβουλία «Right2Water» έχουν ταχθεί σαφέστατα κατά της ιδιωτικοποίησης της ύδρευσης και αυτή η επιθυμία τους πρέπει να γίνει σεβαστή και δεν επιτρέπεται με κανέναν τρόπο να προχωρήσει η υλοποίηση καθαρά μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων, τα οποία εκπροσωπούν οι νεοφιλελεύθερες- συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις.

Υπενθυμίζεται πως στη Βιέννη οι πολίτες της είχαν απορρίψει σε δημοψήφισμα τον Μάρτιο του 2013 με συντριπτική πλειοψηφία 87% την ιδιωτικοποίηση δημοτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών όπως, ύδρευση, αποχέτευση, διαχείριση απορριμμάτων, νοσοκομεία, δημοτικές κατοικίες, δημόσια μέσα συγκοινωνίας.

Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την απόρριψη από τους δημότες, των σχετικών προθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας είχε εκφράσει ο δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόιπλ, του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος.

Το αποτέλεσμα για την απόρριψη των ιδιωτικοποιήσεων δημοτικών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών είχε χαιρετίσει ένθερμα και η ελληνικής καταγωγής αντιδήμαρχος και αναπληρώτρια κυβερνήτης της Βιέννης, Μαρία Βασιλάκου, του συγκυβερνώντος Κόμματος των Πρασίνων.

Στο άτυπο δημοψήφισμα -το δεύτερο που διενεργήθηκε μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια στην αυστριακή πρωτεύουσα, η οποία είναι συγχρόνως και ένα από τα εννέα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας- σχεδόν 1,2 εκατομμύρια ψηφοφόροι στη Βιέννη είχαν τη δυνατότητα να πάρουν θέση σε τέσσερα επίκαιρα ζητήματα της πόλης τους, ενώ το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων της αντιπολίτευσης, επικρίνοντας το ερωτηματολόγιο, είχε καλέσει τους δημότες να το μποϋκοτάρουν.