Έντονη αντιπαράθεση προκαλεί η απόφαση δημοτικών αρχών στη Θεσσαλονίκη να στήσουν κάλπες έξω από τα εκλογικά κέντρα της πόλης, πραγματοποιώντας δημοψήφισμα σχετικά με το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης, απέστειλε έγγραφο προς τους εφόρους με το οποίο ζητείται από τις αρμόδιες Αρχές να μεριμνήσουν προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών.

Το υπουργείο ενημερώνει ότι «περιήλθαν στην υπηρεσία μας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή 18 Μαΐου ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε κάποιους δήμους της χώρας κάποιοι προτίθενται να στήσουν παράνομα κάλπες εντός σχολικών συγκροτημάτων, στα οποία θα διεξάγονται οι εκλογές, προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίσουν για θέματα άσχετα με την επίσημη και νομοθετικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία».

Στο έγγραφο παρατίθενται οι Νόμοι, τα Προεδρικά Διατάγματα και τα συναφή νομικά κείμενα που ορίζουν τα καθήκοντα των αντιπροσώπων της δικαστικής Αρχής και στη συνέχεια ζητείται να ενημερωθούν οι αντιπρόσωποι προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας.

Έντεκα δήμαρχοι της περιοχής που τίθενται κατά της ιδιωτικοποιησης του νερού, πάντως, είναι αποφασισμένοι να στήσουν κάλπες δημοψηφίσματος έξω από τα εκλογικά κέντρα της συμπρωτεύουσας. Aυτό ανακοινώθηκε στη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας και της πρωτοβουλίας «SOSte το νερό» στη Θεσσαλονίκη, παρουσία μεταξύ άλλων του προέδρου της ΠΕΔ και δημάρχου Νεάπολης- Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη και των δημάρχων Θέρμης, Θεόδωρου Παπαδόπουλου, Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρου Κυρίζογλου, εκπροσώπων του «SOSte το νερό» και ξένων παρατηρητών.

Σημειώνεται ότι στο έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών αντέδρασαν ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ. «Με εγκυκλίους, εισαγγελικές παρεμβάσεις και απειλές ενορχηστρώνουν την παρεμπόδιση του δημοψηφίσματος που οργανώνουν η πρωτοβουλία SOSτε το νερό και οι δήμοι της Θεσσαλονίκης αύριο παράλληλα με τη διεξαγωγή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών» τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας. Η Δημοκρατική Αριστερά, από την πλευρά της επισημαίνει ότι «η προσπάθεια της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη προδίδει πανικό».