Μπορεί στις περισσότερες περιοχές της Επικράτειας, ο «πυρετός» των εκλογών σήμερα να κορυφώνεται, ωστόσο σε τέσσερις δήμους της χώρας οι δήμαρχοι έχουν αναδειχθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, μιας και ο μόνος πολιτικός τους αντίπαλος είναι ο... εαυτός τους.

Πρόκειται για τους δήμους Τήλου, Σφακίων, Αγράφων και Λειψών, όπου οι κάτοικοι καλούνται σήμερα να ψηφίσουν τον έναν και μοναδικό συνδυασμό που κατεβαίνει στις εκλογές και δήμαρχο τον επικεφαλής του.

Στα δύο νησιά των Δωδεκανήσων, την Τήλο και τους Λειψούς, το αποτέλεσμα είναι ήδη προδιαγεγραμμένο. Πιο συγκεκριμένα, στην Τήλο, η Μαρία Κάμμα - Αλιφέρη δεν έχει κανέναν αντίπαλο να αντιμετωπίσει στις εκλογές, με αποτέλεσμα να παραμείνει στο «τιμόνι» του δήμου και για την επόμενη τετραετία και ήδη να μελετά το σχέδιο δράσης της. Να σημειωθεί ότι η κυρία Κάμμα θα διεκδικήσει την επανεκλογή της στη δημοτική αρχή Τήλου με τον συνδυασμό «21ος Αιώνας».

Στον δήμο Λειψών μοναδικός υποψήφιος για τη δημαρχία είναι ο Φώτης Μάγγος, ο οποίος πρόσφατα κατέθεσε στο Πρωτοδικείο της Κω τον φάκελο του συνδυασμού του «Λειψοί νέα τροχιά ανάπτυξης». Μάλιστα, σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση δεν θα συμμετάσχει ο επί επτά τετρατίες δήμαρχος, Σπύρος Μπενέτος, ο οποίος όμως θέτει υποψηφιότητα για την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. 

Ο δήμαρχος Αγράφων, Θεόδωρος Μπαμπαλής, διεκδικεί εκ νέου ην επανεκλογή  χωρίς αντίπαλο, καθώς το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας έθεσε εκτός εκλογών τον συνδυασμό του έτερου υποψηφίου δημάρχου Αγράφων Χρήστου Δημητρόπουλου, ελλείψει των απαιτούμενων στοιχείων του εκλογικού φακέλου.  κ. Δημητρόπουλος κατέθεσε ένσταση, η οποία όμως απορρίφθηκε από το Πρωτοδικείο Ευρυτανίας, που έμεινε στην αρχική του απόφαση, αποκλείοντας τελεσίδικα τον συνδυασμό από τις επικείμενες εκλογές. Έτσι, ο Θεόδωρος Μπαμπαλής είναι και πάλι επικεφαλής της δημοτικής αρχής Αγράφων, πριν καν ανοίξουν οι κάλπες.

Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση στον δήμο Σφακίων, με τον Παύλο Πολάκη να είναι ο μοναδικός υποψήφιος για τη δημαρχία και να έχει ήδη εκλεγεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το 1/3 των εκλεγμένων δημάρχων δεν θα είναι υποψήφιοι. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε 38 δήμους από το σύνολο των 325, η εκλογική αναμέτρηση θα ολοκληρωθεί αυτή την Κυριακή, καθώς υπάρχουν μόνο δύο συνδυασμοί που διεκδικούν τη δημοτική αρχή.

Αντίθετα, πολλοί είναι εκείνοι που διεκδικούν την ψήφο των πολιτών στους «κόκκινους» δήμους, σε εκείνους δηλαδή που είναι υπερχρεωμένοι. Ενδεικτικά, στον Δήμο Πειραιά κατεβαίνουν 8 εκλογικοί συνδυασμοί, στο Μαρούσι 6, στη Φυλή 6, στον Δήμο Ζωγράφου 8 και στον Δήμο Πατρέων 12. 

Τέλος, το σύνολο των συνδυασμών που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών αυτή την Κυριακή είναι 1.437. Ο μέσος όρος των κατοίκων που αναλογούν ανά υποψήφιο συνδυασμό διαφέρει πολύ από δήμο σε δήμο. Στη Γαύδο η σχέση κατοίκων προς υποψήφιο δήμαρχο είναι 79 κάτοικοι, ενώ η ανάλογη σχέση στον Δήμο Αθηναίων είναι 55.384 κάτοικοι.

Ντ. Μ.