Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Με αποχή από τις εκλογές δείχνουν τη διαμαρτυρία τους κάτοικοι περιοχών που διαφωνούν με τον Καλλικράτη -κυρίως περιοχών που αποτελούσαν το κέντρο κάποιου δήμου αλλά «χωνεύτηκαν» από μεγαλύτερες πόλεις. 

Σε αυτές έρχονται να προστεθούν ακριτικές περιοχές που διαμαρτύρονται για την έλλειψη βασικών υποδομών για τη σωστή λειτουργία. 

Στο Βελβεντό Κοζάνης, με δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στα μέσα Μαρτίου οι κάτοικοι ανακήρυξαν... την αυτονομία τους. Αποφάσισαν αποχή από τις δημοτικές εκλογές, αντιδρώντας στην ένωση με τον δήμο Σερβίων.  

Το ίδιο είχαν κάνει και στις δημοτικές εκλογές του 2010, διατηρώντας – στο βαθμό που μπορούν – το πάλαι ποτέ δημοτικό συμβούλιο Βελβεντού ανοιχτό, ως μια επιτροπή αγώνα στην ιδιότυπη αυτονομία με την οποία προσπαθούν να λειτουργήσουν. 

Το παράδειγμα των κατοίκων του Βελβεντό ακολουθούν οι κάτοικοι του Αγ. Ευστρατίου, όχι για τον Καλλικράτη αλλά για την υγεία τους. 

Κανένας κάτοικος του Αγίου Ευστρατίου δεν θα ψηφίσει στις περιφερειακές εκλογές, αλλά και στις ευρωεκλογές, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός πως το νησί έχει μείνει χωρίς γιατρό εδώ και δύο μήνες. 

Η απόφαση αποχής από τις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές πάρθηκε μετά από πρόταση του δημάρχου, την οποία και υποστήριξαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι μαζί με τους κατοίκους του χωριού. 

"Οι κάτοικοι του Αϊ-Στράτη, αισθανόμενοι την πλήρη εγκατάλειψη και την αδιαφορία της κυβέρνησης στο θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ευρισκόμενοι για δεύτερο μήνα χωρίς γιατρό, σε ένδειξη διαμαρτυρίας αποφάσισαν να μη συμμετάσχουν στις περιφερειακές εκλογές και στις ευρωεκλογές", τόνισε σε δήλωσή του ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής.  

Και μια αποχή από τις ευρωεκλογές, έρχεται από την ακριτική Γαύδο, οι κάτοικοι της οποίας αντιδρούν  για το θέμα της καταστροφής του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στα δυτικά της Κρήτης.  

«Η Γαύδος στη μέση της Μεσογείου, που «απειλείται» από την αδιαφορία της μνημονιακής κυβέρνησης, και τη διακίνηση των χημικών όπλων από τον πόλεμο της Συρίας, σε διεθνή ύδατα δίπλα μας, αντιδρά και συμμετέχει στις δράσεις για να ακυρωθεί αυτή η μετακίνηση», αναφέρουν στην ανακοίνωση του οι κάτοικοι του νησιού. 

Το newpost.gr σας παρουσιάζει αναλυτικά όλες τις τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών.