current views are: 1

18 Μαΐου 2014
Δημοσίευση04:25

Ολοκληρώθηκε η εκλογική αναμέτρηση για τους δήμους και τις περιφέρειες

Ολοκληρώθηκε η εκλογική αναμέτρηση στα εκλογικά τμήματα ολόκληρης της χώρας.

Δημοσίευση 04:25’
αρθρο-newpost

Ολοκληρώθηκε η εκλογική αναμέτρηση στα εκλογικά τμήματα ολόκληρης της χώρας.

Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Ολοκληρώθηκε στις 19:00 η εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η αποχή των πολιτών είναι μεγάλη. Μάλιστα σε δήλωσή του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης κάλεσε τους πολίτες να πουν όχι στην αποχή και να μην αφήσουν άλλους να αποφασίσουν για αυτούς.

Η εικόνα για την ετυμηγορία της κάλπης και τα ζευγάρια των υποψηφίων που θα αναμετρηθούν στον δεύτερο γύρο, την επόμενη Κυριακή, θα γίνει γνωστή γύρω στις 10 το βράδυ. 

Ωστόσο, μια πρόγευση για τα αποτελέσματα αναμένεται να δοθεί από τα exit poll, που θα δημοσιοποιηθούν με το κλείσιμο της κάλπης και δείξουν τις τάσεις του εκλογικού σώματος που πήγε στις σημερινές κάλπες. 

Στη «μάχη» 1.441 δημοτικοί και 105 περιφερειακοί συνδυασμοί

Στη σημερινή μάχη ρίχνονται 1.441 δημοτικοί και 105 περιφερειακοί συνδυασμοί ενώ με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, στις εκλογές για την ανάδειξη δημοτικών και περιφερειακών Αρχών, οι εκλογείς είναι 9.871.733, (με 4.779.471 εξ αυτών άντρες και 5.092.262 γυναίκες). 

Εκ των 1.441 συνδυασμών που μετέχουν στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, 626 είχαν συμμετάσχει και στις εκλογές του 2010, ενώ από μεριάς ψηφοφόρων, οι άνω των 18 ετών που ψηφίζουν για πρώτη φορά είναι 108.691, εκ των οποίων οι 55.186 είναι άνδρες και οι 53.505 γυναίκες. 

Όπως ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες η Singular Logic, φέτος η πρώτη ασφαλής στατιστική εκτίμηση θα είναι στις 23:00 και όχι νωρίτερα όπως στις προηγούμενες εκλογές, μιας και οι συνδυασμοί είναι περισσότεροι κατά 10% σε σχέση με το 2010, ενώ είναι μειωμένα κατά το ίδιο ποσοστό τα εκλογικά τμήματα, γεγονός που σημαίνει ότι για κάθε τμήμα αυξάνεται ο αριθμός των ψηφοδελτίων που καταμετρώνται. Επίσης, στις σημερινές εκλογές συμμετέχει διπλάσιος αριθμός υποψηφίων σε σχέση με το 2010.

Μικροπροβλήματα με τις εφορευτικές επιτροπές

Πολλοί είναι εκείνοι που ζητούσαν να εξαιρεθούν, για διάφορους λόγους, από τις εφορευτικές επιτροπές και από το Εφετείο η εντολή προς τους δικαστικούς επιμελητές είναι οι εξαιρέσεις να γίνονται με φειδώ και πολύ αυστηρά κριτήρια.

Σημειώνεται ότι μέχρι και την Παρασκευή μπορούσαν, μέλη των εφορευτικών επιτροπών, να αιτηθούν την εξαίρεσή τους από την εισαγγελία, ενώ σήμερα η απόφαση για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά επαφίεται στην κρίση του δικηγόρου που βρίσκεται στο εκλογικό τμήμα.

Με μικρά προβλήματα το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στην Πάτρα.

Ειδικότερα, με καθυστέρηση περίπου 45 λεπτών ξεκίνησε η ψηφοφορία σε τρία εκλογικά τμήματα της Πάτρας, στο 457, στο 550 και στο 558, λόγω έλλειψης μελών της εφορευτικής επιτροπής.

Επίσης, σε άλλα δύο εκλογικά τμήματα της Αχαΐας, η ψηφοφορία ξεκίνησε με μικρή καθυστέρηση, λόγω αργοπορίας των δικαστικών αντιπροσώπων, ενώ σε ένα εκλογικό κέντρο παρουσιάστηκε πρόβλημα με τα κλειδιά του σχολείου, το οποίο όμως επιλύθηκε σχεδόν άμεσα.

Τεράστια είναι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με το άνοιγμα της κάλπης σε πολλά εκλογικά τμήματα στην πόλη της Κοζάνης, καθώς τα περισσότερα τακτικά, αλλά και αναπληρωματικά μέλη των εφορευτικών επιτροπών δεν είχαν προσέλθει στις θέσεις τους.

Πολλοί δικαστικοί αντιπρόσωποι, έτσι, αναγκάστηκαν να επικοινωνήσουν με την Αστυνομία, ώστε να παρέμβει και να έρθουν μέλη της εφορευτικής, ενώ τη λύση φαίνεται πως τελικά θα δώσουν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι συνδυασμών στην Περιφέρεια και στους Δήμους.

Μικροπροβλήματα σημειώθηκαν το πρωί κατά την εκλογική διαδικασία στη Βόρεια Ελλάδα. Σε εκλογικό τμήματα της Πέλλας δεν προσήλθαν τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής, με αποτέλεσμα να … κληθεί η αστυνομία και τους παραλάβει από το σπίτι τους περιπολικό.

Σε εκλογικό τμήμα των Συκεών Θεσσαλονίκης δεν υπήρχε σφραγίδα, με αποτέλεσμα να αργήσει η έναρξη της εκλογικής διαδικασίας, μέχρι να προμηθευτούν νέα σφραγίδα.


σχετικα αρθρα