Εξω από τα εκλογικά κέντρα της Θεσσαλονίκης θα στηθούν τελικά σήμερα οι κάλπες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος με αντικείμενο την ιδιωτικοποίηση ή όχι της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης της πόλης (ΕΥΑΘ).

Στην απόφαση αυτή κατέληξαν ομόφωνα οι 11 δήμαρχοι του πολεοδομικού συγκροτήματος που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση, μετά το θέμα που ανέκυψε με επιστολή του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία - όπως αναφέρουν - χαρακτηρίζει παράνομη την τοποθέτηση τρίτης κάλπης (σσ: για το δημοψήφισμα) εντός των κτιριακών συγκροτημάτων των σχολείων όπου θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Η επιστολή Μιχελάκη και οι αντιδράσεις

Νωρίτερα είχε, ουσιαστικά, κριθεί παράνομο, με έγγραφο του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, το δημοψήφισμα για το νερό στη Θεσσαλονίκη.

Στο έγγραφο καλούνταν οι αρμόδιες Αρχές να μεριμνήσουν προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή των εκλογών.

Ειδικότερα, το υπουργείο απέστειλε προς τους εφόρους έγγραφο με το οποίο τους ενημερώνει ότι «περιήλθαν στην υπηρεσία μας καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες την Κυριακή 18 Μαΐου ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη των δημοτικών και περιφερειακών αρχών σε κάποιους δήμους της χώρας κάποιοι προτίθενται να στήσουν παράνομα κάλπες εντός σχολικών συγκροτημάτων, στα οποία θα διεξάγονται οι εκλογές, προκειμένου οι εκλογείς να ψηφίσουν για θέματα άσχετα με την επίσημη και νομοθετικά προβλεπόμενη εκλογική διαδικασία».

Στο έγγραφο παρατίθενται οι Νόμοι, τα Προεδρικά Διατάγματα και τα συναφή νομικά κείμενα που ορίζουν τα καθήκοντα των αντιπροσώπων της δικαστικής Αρχής και στη συνέχεια ζητείται να ενημερωθούν οι αντιπρόσωποι προκειμένου να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας. Το έγγραφο κοινοποιείται στις αρμόδιες δικαστικές Αρχές (Αρειο Πάγο, Πρωτοδικεία κ.α.) και στις αυτοδιοικητικές Αρχές (Περιφέρειες κ.λπ.).