Εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού πραγματοποίησαν απόψε μπροστά στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα Ποντιακά σωματεία και Ομοσπονδίες, με αφορμή την συμπλήρωση 95 ετών από την 19η Μαΐου του 1919.

Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν πορεία προς την τουρκική πρεσβεία αλλά σε απόσταση περίπου 200 μέτρων από την πρεσβεία, στη συμβολή Ρηγίλλης και Β. Σοφίας, αυτή ανεκόπη από δυνάμεις της αστυνομίας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε σε αυτό το σημείο με παραδοσιακούς χορούς και ομιλίες αλλά και την συμμετοχή της νεολαίας των Αρμενίων.

Νωρίτερα στο Σύνταγμα σε μια εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό συγκέντρωση των μελών των ποντιακών συλλόγων, με τις παραδοσιακές φορεσιές τους, τις σημαίες , τα λάβαρα και μουσικά συγκροτήματα, εκπρόσωποι των συλλόγων προέβησαν σε ομιλίες, και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.

Εκπρόσωποι των Οργανώσεων κατέθεσαν στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στεφάνια σχηματίζοντας το νούμερο «353.000» αριθμό που αντιστοιχεί με αυτόν των θυμάτων.

Ο πρόεδρος του τομέα της νότιας Ελλάδας και νησιών, της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας Γ. Βαρυθυμιάδης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό της γενοκτονίας ενώ ο ιστορικός Χαικ Τεμογιάν διευθυντής του μουσείου γενοκτονίας στην πρωτεύουσα της Αρμενίας στο Ερεβάν ο οποίος ήταν και κεντρικός ομιλητής αναφέρθηκε στην «αναγκαιότητα του συντονισμού των ενεργειών ανάμεσα σε Αρμένιους, τους Έλληνες και τους Ασσύριους , δηλαδή , τους χριστιανικούς πληθυσμούς που εκδιώχθηκαν και σφαγιάστηκαν από την Οθωμανική Τουρκία», για να συντηρηθεί η συλλογική μνήμη. Σε ότι αφορά την αναγκαιότητα των συνεργασιών και των εκδηλώσεων για τη διατήρηση της μνήμης, ο κ. Τεμογιάν τόνισε ότι είναι απαραίτητη «πέρα από τη διατήρηση της μνήμης , πέρα από την ανάγκη του πένθους, την ανάγκη της επιβίωσης, κυρίως γιατί με την καταδίκη της γενοκτονίας επιζητούμε να έχουμε θετικό ρόλο στη πρόληψη άλλων γενοκτονιών, έχοντας μάλιστα , υπόψη την επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των Ελλήνων και των Αρμενίων. Επιπλέον η διατήρηση της μνήμης είναι άμεσα συνυφασμένη με το ζήτημα της ασφάλειας των χωρών μας που είναι και το κυρίαρχο ζητούμενο για τις χώρες μας».

Εκδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη

Με την καθιερωμένη πορεία, μέχρι το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης, κορυφώθηκαν απόψε οι εκδηλώσεις μνήμης για τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που διοργανώθηκαν και φέτος από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (ΠΟΕ), στην πλατεία Αγίας Σοφίας.

Στη πορεία συμμετείχαν εκατοντάδες άτομα, εκπρόσωποι πολιτικών κομμάτων και φορέων και μέλη ποντιακών σωματείων, από τη Θεσσαλονίκη και άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, ενώ οι διαδηλωτές αφού κατέληξαν έξω από το κτίριο του προξενείου φώναξαν συνθήματα και θυροκόλλησαν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Με το ψήφισμά τους ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη δολοφονία 353.000 Ελλήνων, από την ελληνική κυβέρνηση να εντάξει τη γενοκτονία “στα προς συζήτηση και διευθέτηση εκκρεμή ζητήματα” και από τον πολιτικό και ακαδημαϊκό κόσμο της χώρας να υποστηρίξει το ζήτημα της διεθνοποίησης της γενοκτονίας.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το απόγευμα με ποδηλατοπορεία μνήμης "Τρέχω για τη ζωή, τρέχω για τη μνήμη", από την είσοδο του λιμανιού μέχρι την πλατεία Αγίας Σοφίας και μετά την επιμνημόσυνη, στην εκδήλωση κεντρικός ομιλητής ήταν ο επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και στρατηγικός σύμβουλος, Νίκος Λυγερός.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Π.Ο.Ε., Επαμεινώνδας Φαχαντίδης, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, ενώ στην εκδήλωση εκπρόσωποι κομμάτων, δήμαρχοι, κ.α, ενώ παρευρέθηκαν επίσης και αντάλλαξαν χειραψίες οι υποψήφιοι στις περιφερρειακές και δημοτικές εκλογές, Απόστολος Τζιτζικώστας, Γιάννης Ιωαννίδης, Γιάννης Μπουτάρης και Σταύρος Καλαφάτης. Στις δηλώσεις που έκαναν μετά την εκδήλωση όλοι επισήμαναν ότι οι Έλληνες πρέπει να πορευτούν ενωμένοι με στόχο τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας και την ιστορική καταδίκη της Τουρκίας".

Οι εκδηλώσεις μνήμης στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώνονται αύριο με τη διοργάνωση ημερίδας, στην Εύξεινο Λέσχη Θεσσαλονίκης (λεωφόρος Νίκης 13) με θέμα: “Ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας - Πρώτη προσέγγιση”.