Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Η καλοκαιρινή σεζόν έχει αρχίσει σε όλα τα νησιά της Ελλάδος, πλην ενός: στην Κεφαλονιά

Οι ζημιές από τον σεισμό πήγαν «πίσω» την τουριστική βιομηχανία του νησιού κι η γραφειοκρατία «πνίγει» τους επιχειρηματίες του Ληξουρίου. 

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Καταλυμάτων Κεφαλονιάς - Ιθάκης, Κατερίνα Ατσαρού, από τον Φεβρουάριο που έγινε και ο δεύτερος μεγάλος σεισμός στο Ληξούρι μέχρι σήμερα, έχουν εκδοθεί μόνο 5 άδειες επισκευής που αφορούν σε ξενοδοχεία. 

«Σε μία από αυτές τις άδειες, ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός είναι 116.000 ευρώ. Επειδή επιδοτούνται μόνο 75 τμ -ακόμη και αν το ξενοδοχείο είναι 200 ή 400 τμ- από το δήμο θα δοθούν μόλις 6000 ευρώ. Για τα υπόλοιπα ο επιχειρηματίας πρέπει να υποθηκεύσει την επιχείρησή του για να πάρει άτοκο δάνειο. Και αν είναι τυχερός, θα προλάβει μέχρι τον Ιούλιο να επισκευάσει τις ζημιές ώστε να δουλέψει τη μισή σεζόν», λέει στο newpost η κ. Ατσαρού. 

Το μεγάλο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία, κάτι που οι επιχειρηματίες του Ληξουρίου έχουν θέσει στις τοπικές αρχές αλλά και τους αρμόδιους υπουργούς, χωρίς αποτελέσματα. 

Κι όλα αυτά, την ώρα που τρέχουν να προλάβουν: ένας επιχερηματίας πρέπει να απασχολεί καθημερινά συνεργείο 160 ατόμων προκειμένου, μέχρι τα μέσα Ιουλίου, να έχει αποκαταστήσει πλήρως τις ζημιές, όπως οι ίδιοι περιγράφουν. 

Όσο για τα έργα υποδομών, αυτά αντιμετωπίζονται με «μπαλώματα» προκειμένου να βγει όπως-όπως το καλοκαίρι. 

Στο λιμάνι του Ληξουρίου, πραγματοποιήθηκε πρόχειρη ασφαλτόστρωση -στη μια μεριά- για να μπορεί να «δένει» το τοπικό φέρι μπωτ. 

Θα ακολουθήσει πρόχειρη ασφαλτόστρωση του υπόλοιπου λιμανιού και από Οκτώβρη θα αρχίσει η μόνιμη αποκατάσταση των ζημιών του σεισμού. 

«Το αισιόδοξο είναι ότι δεν υπάρχουν ακυρώσεις», λέει η κ. Ατσαρού. «Όσοι είχαν προγραμματισμένη δουλειά βάσει συμβολαίων του εξωτερικού, απλά μετακύλησαν για αργότερα τις ημερομηνίες. Οι υπόλοιποι, μάλλον δεν θα δουλέψουν φέτος».