Με κατηγορίες για «τοποθέτηση «ημετέρων» με τη μέθοδο της απευθείας ανάθεσης στις θέσεις των Προϊσταμένων, αντί των αντικειμενικών κρίσεων» αντιδρά στο νέο σύστημα επιλογής που έθεσε σε διαβούλευση το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «πρόκειται για ένα σύστημα που παραπέμπει καθαρά στον παλαιοκομματισμό όταν η κυβέρνηση, μιλά για δήθεν αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης». 

Επιχείρημα της ομοσπονδίας είναι ότι «η κατάργηση των τυπικών προσόντων εγείρει τεράστια ερωτήματα για τις προθέσεις του υπουργείου», σημειώνοντας ότι «οι προϊστάμενοι που κρίθηκαν με αντικειμενικές διαδικασίες, διαθέτοντας τυπικά προσόντα, αντικαθίστανται με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης από αυτούς που αποτελούν κομματικές επιλογές».

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ στρέφεται κατά της διαδικασίας της συνέντευξης καθώς όπως υποστηρίζει όσο δομημένη και αν είναι «είναι εντελώς αδύνατο να αποτελέσει μόνη της αξιόπιστο εργαλείο διάγνωσης όλων αυτών των χαρακτηριστικών που φιλοδοξεί το νομοσχέδιο για την προώθηση αξιόλογων ανθρώπων στις θέσεις των προϊσταμένων».

Μάλιστα, προσθέτει ότι «τις συνεντεύξεις μέχρι σήμερα τις διεξάγουν απολύτως ελεγχόμενες από το πολιτικό σύστημα επιτροπές».

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή ιδιωτών, σημειώνει ότι, «σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέσο εξυγίανσης, καθώς και αυτοί, που στερούνται των εγγυήσεων μονιμότητας των υπηρετούντων υπαλλήλων, θα επιλέγονται με κριτήρια κομματικά και πελατειακά, χωρίς να καθορίζεται από ποιους και πως θα αξιολογούνται».

Σύμφωνα πάντα με την ΠΟΕ - ΟΤΑ «δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση προς όφελος της Δημόσιας Διοίκησης που προάγει την αξιοκρατία. Ακριβώς το αντίθετο επιδιώκεται με την αντικατάσταση των τυπικών προσόντων που αποκτήθηκαν έπειτα από χρόνια ακαδημαϊκών σπουδών από μία γραπτή εξέταση και μία συνέντευξη. Μια διαδικασία ορθάνοιχτη σε παρεμβάσεις».