Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Τί είδους γάλα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ψυγεία του σούπερ μάρκετ; Είναι το γάλα πέντε ημερών που λήγει... σε επτά ημέρες. 

Πώς γίνεται αυτό. 

Με την εφαρμογή του πολύκροτου νόμου που ψηφίστηκε προ ημερών παρά τις αντιδράσεις. «Κινούμαστε με γνώμονα τη νέα νομοθεσία, τα υψηλά στάνταρς και τον άρτιο τεχνολογικό μας εξοπλισμό», λέει στο newpost η υπεύθυνη επικοινωνίας της ΔΕΛΤΑ, Παναγιώτα Τσιφουρντάρη

Τι εννοεί; Η φιλοσοφία των μεγάλων εταιρειών γάλακτος συνοψίζεται στα εξής:  

«Η τεχνική επεξεργασία και η ποιότητα του προϊόντος επέτρεπε σε αυτό να διατηρηθεί με ασφάλεια εως και επτά ημέρες. Ο νόμος, μέχρι και χθες, μας απαγόρευε να το διαθέσουμε περισσότερο από πέντε 24ωρα. Σήμερα μας το επιτρέπει. Αυτό δεν σημαίνει ότι το προϊόν δεν παραμένει ασφαλές. Στη διαδικασία παραγωγής του προϊόντος δεν άλλαξε τίποτα». 

«Όταν τα λέγαμε, μας απαντούσαν ότι λαϊκίζουμε», λέει στο newpost, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών, Γιώργος Λεχουρίτης. «Η τιμή δεν πρόκειται να πέσει. Φρέσκο γάλα μιας ημέρας δεν είναι εφικτό να γίνει με αποτέλεσμα να παρατείνουν τις μέρες από 5 σε 7. Αυτή ήταν η φιλοσοφία και αυτό πέρασε. ¨Ηταν ένας καθαρός εμπαιγμός εις βάρος των καταναλωτών με μια χοντροειδέστατη κοροϊδία», καταλήγει. 

«Ο νόμος που ψηφίστηκε δεν υποχρεώνει, προσδοκά τη μείωση τιμών», λέει ο γενικός διευθυντής της ΕΚΠΟΙΖΩ Ηλίας Κουκουγιάννης. «Για αυτό έφτιαξαν το νόμο. Με την προοπτική ότι παρατείνοντας την ημερομηνία λήξεως, θα έρθει γάλα από τις άλλες χώρες και λόγω του ανταγωνισμού θα πέσουν τιμές. Δεν θα υπάρξει μείωση τιμών και μένει να αποδειχτεί», καταλήγει.