Γράφει η Τιτίκα Ανουσάκη
 
Η ψήφος στη Χρυσή Αυγή είναι ναζιστική ή ψήφος διαμαρτυρίας; Χωρίς κανένας να μπορεί να χαρακτηρίσει ναζί το 16% των Αθηναίων και το 11% των κατοίκων της Αττικής, μεγάλος διάλογος έχει ανοίξει για τα ποσοστά και την εκλογική δύναμη της Χρυσής Αυγής για τα οποία ερίζουν οι υποψήφιοι που προκρίθηκαν στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών. 
 
Το σύνθημα από την Κουμουνδούρου δόθηκε από τον  εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη ο οποίος μιλώντας την επομένη των εκλογών στον ΣΚΑΙ είπε πως είναι «ευπρόσδεκτη κάθε ψήφος που την αποσπάμε από τον ναζισμό και τον φασισμό. Κάθε ψήφος που φεύγει από τη Χρυσή Αυγή είναι θετικό πράγμα για τη δημοκρατία».
 
Στο ίδιο μοτίβο και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα Γαβριήλ Σακελλαρίδης. «Δεν είναι νεοναζί το 16% των Αθηναίων που ψήφισαν τον Κασιδιάρη», είπε χαρακτηριστικά διευκρινίζοντας ωστόσο πως «άνοιγμα σε νεοναζί δεν κάνουμε».
 
Και ο Γιώργος Καμίνης πάντως έκανε το ανάλογο άνοιγμα δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις: «Το ζήτημα είναι πως το κάνεις αυτό. Εάν για λόγους ψηφοθηρικούς πας και προσχωρείς στις θέσεις του άλλου για να αλιεύσεις ψηφοφόρους από τη δεξαμενή του, αυτό είναι λάθος. Εάν, όμως, προσπαθείς να πείσεις τους ψηφοφόρους, όλους τους ψηφοφόρους, ότι οι δικές σου θέσεις είναι σωστές, τότε καλά κάνεις και τους απευθύνεσαι», είπε. 
 
Στο ΠΑΣΟΚ πάντως η στάση αυτή δεν αρέσει... Καταδικάζει ωστόσο μόνο τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη: Σε ανακοίνωσή του τον κατηγορεί για  «ένοχες "διαρροές" προς τα ΜΜΕ, που δημιουργούν κλίμα για συγχωροχάρτι στην ναζιστική και εγκληματική και ρατσιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής».
 
Η δεύτερη Κυριακή των εκλογών θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον για δύο λόγους: για το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές αλλά και την ενδεχόμενη μετακίνηση των ψηφοφόρων της ΧΑ του πρώτου γύρου σε αριστερής χροιάς υποψήφιους.