Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη
 
«Εθιμοτυπική παράδοση» αποτελεί πλέον ο εγκαινιασμός της αντιπυρικής περιόδου με σοβαρές ελλείψεις στην πυρόσβεση που εγείρουν ερωτήματα όχι μόνο για το πως η πολιτεία αντιμετωπίζει το ζήτημα των εκτεταμένων πυρκαγιών στη χώρα μας αλλά και για το πως τελικά διατίθενται τα λιγοστά κονδύλια.
 
Αν και από 1η Ιουνίου ο στόλος της Πυροσβεστικής και της Πολεμικής Αεροπορίας θα έπρεπε να είναι «αρτιμελής» και πανέτοιμος, «οι ελλείψεις και τα προβλήματα θα μας έχουν καθηλωμένους και φέτος» εξηγεί στο newpost Αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας. 
 
Από αέρως, τα προβλήματα του στόλου πυρόσβεσης είναι τα... καθιερωμένα, δηλαδή τα περισσότερα αεροσκάφη της Π.Α. είναι διαθέσιμα άμεσα. Ωστόσο, φέτος, λιγότερα από τα μισά Καναντέρ μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση πυρόσβεσης. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost, μόλις 6 Καναντέρ μπορούν αυτή τη στιγμή να πετάξουν και να συνδράμουν στην κατάσβεση τυχόν πυρκαγιάς. Από τα 8 Καναντέρ CL- 415 που βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη μόλις τα 3 είναι έτοιμα για να πετάξουν και από τα 13 Καναντέρ CL- 215 που βρίσκονται στην Ελευσίνα μόλις τα 3 επίσης είναι... ετοιμόπολεμα. 
 
Αυτό οφείλεται κυρίως στο πρόβλημα με τα ανταλλακτικά που αντιμετώπισε όλο το χρόνο η Πολεμική Αεροπορία για τα «ταλαιπωρημένα» από το χρόνο και τις συνεχείς βλάβες Καναντέρ. Πάντως, μέχρι τον Ιούλιο θα είναι επισκευασμένα και άλλα 6 Καναντέρ.
 
Να σημειωθεί ότι, τα απαρχαιωμένα πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Καναντέρ CL- 215, κατασκευής του ’60, τα οποία η χώρα μας αγόραζε συστηματικά μέχρι το 1980, δεν έχουν ανανεωθεί παρουσιάζοντας συχνές βλάβες και μάλιστα «ασυνήθιστες», όπως επισημαίνουν μηχανικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, με αποτέλεσμα να παραμένουν καθηλωμένα για αρκετό διάστημα.
 
Στην πραγματικότητα, τα CL-215 θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια και να έχουν αντικατασταθεί με νέο στόλο καθώς στο Δημόσιο η συντήρησή τους κοστίζει περισσότερο και από την αγορά νέων Καναντέρ! Πρόκειται για τον δεύτερο τύπο αεροσκάφους σε ολόκληρη της Αεροπορία με το ακριβότερο κόστος ανά ώρα πτήσης. Να σημειωθεί ότι αυτός ο τύπος Καναντέρ είναι πλέον σε θέση να πραγματοποιήσει μόνον μία αεροπυρόσβεση τη μέρα, ενώ δεν μπορεί να απογειωθεί αν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς Κελσίου.
 
Όσον αφορά στον πιο σύγχρονο στόλο που έχει στη διάθεσή της η Αεροπορία, τα CL-415, σε ετοιμότητα βρίσκονται μόνο τα τρία αυτή τη στιγμή και αναμένεται μέχρι τα μέσα Ιουνίου να «επιστρέψουν» στις μάχες και 4 ακόμη CL- 415 και ένα τον Αύγουστο.  Τα CL -415 αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικά διαθέτοντας πιο γερούς κινητήρες, επιχειρούν κυρίως στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη και έχουν αγοραστεί από το 2001.

Βοήθεια από τα... ενοικιαζόμενα

Πάντως πάγια τακτική τα τελευταία χρόνια στις περιπτώσεις εκτεταμένων πυρκαγιών και πολλών μετώπων φωτιάς στην Επικράτεια αποτελεί η ενοικίαση ξένων αεροσκαφών κυρίως της εταιρείας Erickson Air Crane. Η ενοικίαση όμως τέτοιων αεροσκαφών (αν και πρόκειται για ιδιαίτερα αποτελεσματικά πυροσβεστικά αεροσκάφη) κοστίζει στο Δημόσιο, ίσως περισσότερο από τα να είχε ανανεωθεί ο υπάρχων στόλος.  
 
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από αέρος θα συνδράμουν και φέτος τρία βαρέους τύπου ελικόπτερα πυρόσβεσης, της αμερικάνικής Erickson Air Crane καθώς και επτά μεσαίου τύπου, ρωσικής προέλευσης, τα Καμόφ και τα Μ8. Η προμήθεια και η επιλογή της εταιρείας γίνεται μέσω της νατοϊκής υπηρεσίας NAMSA και στις 15 Ιουνίου ολοκληρώνεται η παραλαβή τους. Πάντως το 2011 τα Ερικσον μας στοίχησαν περίπου 10.000.000 ευρώ. 

«Γερασμένος» στόλος και σκισμένες στολές

Με ελλείψεις, χωρίς ελαστικά και σκισμένες φόρμες θα ριχτούν στη μάχη των πυρκαγιών φέτος οι πυροσβέστες. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, οι ελλείψεις στα ελαστικά των οχημάτων αλλά και σε στολές παραμένουν καθώς οι διαδικασίες έχουν... κολλήσει. Την ίδια ώρα, το δυναμικό που είναι ετοιμοπόλεμο για φέτος από... εδάφους είναι: 1.633 υδροφόρα οχήματα και άλλα περίπου 1.200 βοηθητικά. Από το έμφυχο δυναμικό, έτοιμοι είναι 8.395 μόνιμοι πυροσβέστες, 3.000 πενταετούς υποχρέωσης και 1.500 εποχικοί που αναμένονται από Ιούνιο.