current views are: 2

23 Μαΐου 2014
Δημοσίευση12:01

Εξαρθρώθηκε η σπείρα που είχε «ρημάξει» τα ΙΧ σε όλη την Αττική

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε συστηματικά κλοπές αυτοκινήτων, πλαστογραφίες και παραποιήσεις των χαρακτηριστικών τους, καθώς επίσης απάτες σχετικά με τις ασφάλειες και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Δημοσίευση 12:01’
αρθρο-newpost

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε συστηματικά κλοπές αυτοκινήτων, πλαστογραφίες και παραποιήσεις των χαρακτηριστικών τους, καθώς επίσης απάτες σχετικά με τις ασφάλειες και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Εξαρθρώθηκε σπείρα που διέπραττε συστηματικά κλοπές αυτοκινήτων, πλαστογραφίες και παραποιήσεις των χαρακτηριστικών τους, καθώς επίσης απάτες σχετικά με τις ασφάλειες και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συνελήφθησαν για την υπόθεση αυτή, το τελευταίο διήμερο 21 και 22 Μαΐου, σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, τα δυο βασικά μέλη της οργάνωσης (ομογενείς από το Καζακστάν, 26 και 27 ετών) και αναζητούνται τέσσερις συνεργοί τους, οι δύο επίσης από το Καζακστάν (26 και 28 ετών) και δύο Έλληνες, 36χρονος και 22χρονη.

Επίσης, ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης είναι ένας ακόμα 32χρονος από το Καζακστάν, ο οποίος βρίσκεται έγκλειστος σε κατάστημα κράτησης. Για τη συνδρομή που παρείχαν σε συγκεκριμένες επιμέρους αξιόποινες πράξεις και ειδικότερα με τις κατηγορίες της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης, ψευδορκίας, απόπειρας απάτης σχετικά με τις ασφάλειες και αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, κατηγορούνται άλλα δυο άτομα, 29χρονη από το Καζακστάν και 28χρονος από τη Ρωσία.

Έχουν εξιχνιαστεί συνολικά δέκα πέντε περιπτώσεις κλοπής και παραποίησης οχημάτων, που είχαν διαπράξει τα μέλη της ομάδας, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή τους και σε δεκάδες άλλες ομοειδείς υποθέσεις.

Ειδικότερα, ως προς το ιστορικό της εγκληματικής τους δραστηριότητας, τουλάχιστον από τριετίας, είχαν συστήσει οργανωμένη ομάδα με διαρκή και δομημένη δράση, με σκοπό τη διάπραξη κακουργημάτων και ειδικότερα την κλοπή αυτοκινήτων και την πλαστογράφηση των στοιχείων κυκλοφορίας τους. Περαιτέρω, διέθεταν τα οχήματα σε ανυποψίαστους αγοραστές, τους οποίους εξαπατούσαν ως προς την νομιμότητα προέλευσής τους, αποκομίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Ποια αυτοκίνητα… προτιμούσαν

Τα αυτοκίνητα που αφαιρούσαν, επειδή ήταν νέας τεχνολογίας και διέθεταν συστήματα ασφαλείας «IMMOBILISER», χρησιμοποιούσαν για την αφαίρεσή τους, ειδικό ηλεκτρονικό εξοπλισμό (εγκεφάλους) και αυτοσχέδια κλειδιά.

Για τη νομιμοποίηση των κλεμμένων αυτοκινήτων, αγόραζαν κατεστραμμένα οχήματα, ιδίας μάρκας και τύπου με τα κλεμμένα και χρησιμοποιούσαν για το σκοπό αυτό τα στοιχεία κυκλοφορίας τους.

Σε περιπτώσεις που τα κατεστραμμένα αυτοκίνητα δεν ταυτίζονταν πλήρως με αυτά που είχαν αφαιρέσει, σε κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, όπως στην ύπαρξη ή μη ηλιοροφής κ.ά., με πλαστές βεβαιώσεις εξέδιδαν νέες άδειες κυκλοφορίες, έτσι ώστε να συμπίπτουν τα χαρακτηριστικά τους.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις που δεν μπορούσαν να αφαιρέσουν οχήματα ιδίας μάρκας με τα κατεστραμμένα που είχαν προμηθευτεί, τα ασφάλιζαν και κατήγγειλαν ψευδώς την κλοπή τους, εισπράττοντας σχετικές αποζημιώσεις.

Στο πλαίσιο των ερευνών, έχουν βρεθεί και κατασχεθεί οκτώ αυτοκίνητα που είχαν πωληθεί από τα μέλη της οργάνωσης, τα οποία όπως διαπιστώθηκε είχαν κλαπεί και πλαστογραφηθεί οι αριθμοί πλαισίου τους.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι όταν οι δράστες αντιλήφθηκαν τις έρευνες των αστυνομικών Αρχών, αφαίρεσαν αυτοκίνητα που οι ίδιοι είχαν πουλήσει σε ανυποψίαστους πολίτες, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να εξαφανίσουν τα πειστήρια των παράνομων δραστηριοτήτων τους.

Από τη μέχρι στιγμής αστυνομική έρευνα έχει προκύψει ότι οι εμπλεκόμενοι ενέχονται στις παρακάτω αξιόποινες πράξεις:

  • Την 22-01-2013 αφαίρεσαν από το Ίλιον, Ι.Χ.Ε. αυτ/το, ενώ μέσα σε αυτό βρήκαν το κλειδί άλλου Ι.Χ.Ε. αυτ/του, το οποίο επιχείρησαν να αφαιρέσουν χωρίς ωστόσο να το κατορθώσουν.
  • Την 09/11-07-2011 αφαίρεσαν από την Αγ. Παρασκευή, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, για να το κυκλοφορήσουν, πλαστογραφώντας τα στοιχεία κυκλοφορίας κατεστραμμένου αυτοκινήτου ιδίας μάρκας και τύπου, το οποίο αγόρασαν την 27-01-2012.
  • Την 19-12-2012 αφαίρεσαν από τη Γλυφάδα, Ι.Χ.Ε. αυτ/το με σκοπό να το κυκλοφορήσουν, πλαστογραφώντας τα στοιχεία κυκλοφορίας κατεστραμμένου αυτοκινήτου ιδίας μάρκας και τύπου, το οποίο είχαν αγοράσει την 27-03-2011.
  • Μεταξύ 31-08-2012 και 09-09-2012 αφαίρεσαν από τη Γλυφάδα, ΙΧΕ αυτ/το, με σκοπό να το κυκλοφορήσουν, πλαστογραφώντας τα στοιχεία κυκλοφορίας κατεστραμμένου αυτοκινήτου ιδίας μάρκας και τύπου, το οποίο είχαν αγοράσει την 10-07-2012. Ακολούθως το αυτοκίνητο μεταβιβάσθηκε σε διάφορα άτομα.
  • Την 09-11-2011 αφαίρεσαν από το Κορωπί, δύο Ι.Χ.Ε. αυτ/τα, με σκοπό να τα κυκλοφορήσουν, ενεργώντας και πάλι με τον ίδιο τρόπο πλαστογραφώντας τα στοιχεία κυκλοφορίας τους.
  • Την 06/07-07-2011 αφαίρεσαν από το Π. Φάληρο, Ι.Χ.Ε. αυτ/το, με σκοπό να το κυκλοφορήσουν, πλαστογραφώντας τα στοιχεία κυκλοφορίας κατεστραμμένου αυτ/του ιδίας μάρκας και τύπου, το οποίο αγόρασαν την 05-08-2011.
  • Την 03-05-2013 αφαίρεσαν από τη Βούλα, Ι.Χ.Ε. αυτ/το, το αποσυναρμολόγησαν και τοποθέτησαν στο παραπάνω κλεμμένο όχημα τον ηλεκτρονικό του «εγκέφαλο».
  • Την 05/07-09-2012 αφαίρεσαν από την Αθήνα, Ι.Χ.Ε. αυτ/το, με σκοπό να το κυκλοφορήσουν πλαστογραφώντας τα στοιχεία κυκλοφορίας κατεστραμμένου αυτ/του ιδίας μάρκας και τύπου, το οποίο είχαν αγοράσει την 24-08-2012. Την 27-04-2014 κατασχέθηκε παρόμοιο όχημα (ίδιας μάρκας) το οποίο διαπιστώθηκε ότι έχει πλαστογραφηθεί ο αριθμός πλαισίου του.
  • Την 27/28-12-2010 αφαίρεσαν Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο με σκοπό να το κυκλοφορήσουν, πλαστογραφώντας τα στοιχεία κυκλοφορίας κατεστραμμένου αυτοκινήτου ιδίας μάρκας και τύπου, το οποίο αγόρασαν την 21-03-2011.
  • Την 25-10-2010 αφαίρεσαν από τις Αχαρνές, Ι.Χ.Ε. αυτ/το με σκοπό να το κυκλοφορήσουν, πλαστογραφώντας τα στοιχεία κυκλοφορίας κατεστραμμένου αυτ/του ιδίας μάρκας και τύπου, το οποίο είχαν ήδη αγοράσει από την 21-09-2010.

Όταν τα μέλη της οργάνωσης αντιλήφθηκαν τις έρευνες που βρίσκονταν σε εξέλιξη για τη δράση τους, προέβησαν στην κλοπή των παρακάτω αυτοκινήτων, από τα άτομα στα οποία τα είχαν πουλήσει, με σκοπό να συγκαλύψουν τα ίχνη και την παράνομη δραστηριότητά τους.

Ειδικότερα :

  • Την 21-09-2013 αφαίρεσαν από το Περιστέρι, Ι.Χ.Ε. αυτ/το ημεδαπής ιδιοκτήτριας, στην οποία το είχαν πουλήσει με παραποιημένα στοιχεία.
  • Την 23/24-09-2013 αφαίρεσαν από τη Θεσσαλονίκη, ΙΧΕ αυτ/το, μάρκας ημεδαπής ιδιοκτήτριας, στην οποία το είχαν πουλήσει με παραποιημένα στοιχεία.
  • Την 10-11-2013 αφαίρεσαν από το Φάληρο, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο ημεδαπής ιδιοκτήτριας, στην οποία το είχαν πουλήσει.
  • Την 15-09-2013, η 29χρονη κατηγορούμενη από το Καζακστάν, κατήγγειλε ψευδώς κλοπή Ι.Χ.Ε. αυτ/του και αποπειράθηκε να αποσπάσει το χρηματικό ποσό των επτά χιλιάδων 7.000 ευρώ από ασφαλιστική εταιρεία. Όπως προέκυψε το αυτοκίνητο είχε καταστραφεί από τροχαίο την 02-02-2012 και είχε αγοραστεί από τα μέλη της οργάνωσης.
  • Την 11-04-2011 ο 26χρονος συλληφθείς, κατήγγειλε ψευδώς κλοπή Ι.Χ.Ε. αυτοκινήτου και προσπάθησε να αποσπάσει το χρηματικό ποσό των οκτώ χιλιάδων 8.000 ευρώ από ασφαλιστική εταιρεία. Όπως προέκυψε το όχημα είχε ήδη καταστραφεί λόγω τροχαίου ατυχήματος, την 01-06-2010 και δεν επισκευάσθηκε μετά το ατύχημα.

Κατά τη σύλληψη του 26χρονου βασικού μέλους της οργάνωσης, βρέθηκε και κατασχέθηκε Ι.Χ. με αριθμό πλαισίου το οποίο δεν είναι ταξινομημένο στο όνομά του. Από τον μακροσκοπικό έλεγχο του αυτοκινήτου προέκυψαν εμφανή ίχνη παραποίησης του αριθμού πλαισίου, καθώς επίσης κατασχέθηκε ένα ακόμα αυτοκίνητο για το οποίο ερευνάται το νόμιμο της κυκλοφορίας του.

Από τις έρευνες που διενεργήθηκαν χθες το πρωί σε οικίες των εμπλεκομένων βρέθηκε πληθώρα εγγράφων, που αφορούν σε μεταβιβάσεις αυτοκινήτων.

Οι συλληφθέντες, χθες το απόγευμα, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, ο οποίος παρέπεμψε την υπόθεση στην 22η Τακτική Ανακρίτρια Αθηνών.

Οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για να εξακριβωθεί όλο το εύρος και το πεδίο δράσης της εγκληματικής οργάνωσης.


σχετικα αρθρα