Ρεπορτάζ: Τιτίκα Ανουσάκη-Ντίνα Καραμάνου

Στους 6,3 βαθμούς προσδιορίζει το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε στις 12:25 στη Λήμνο επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου. Ιδιαίτερα αισθητή η δόνηση σε Ελλάδα - Τουρκία, τρεις ελαφρά τραυματίες στη Λήμνο, 266 στη γειτονική χώρα.

Όπως δήλωσε η σεισμολόγος Γεωργία Πανοπούλου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο σεισμός που χαρακτηρίζεται πολύ ισχυρός ήταν επιφανειακός.

Το επίκεντρο εντοπίζεται σε θαλάσσια περιοχή στα ανοικτά της Βόρειας Ελλάδος, σε απόσταση 77 χλμ. νότια-νοτιοδυτικά της Αλεξανδρούπολης, ανάμεσα στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη.

Όπως είπε η κ. Πανοπούλου, θα υπάρξει αρκετή μετασεισμική ακολουθία ενώ ήδη έχουν σημειωθεί δυο σημαντικοί μετασεισμοί ένας μεγέθους 4,7 βαθμών και ένας 5 βαθμών.

Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμη και στην Αττική, στην Αλεξανδρούπολη όπου έπεσε το τηλεοπτικό σήμα, στην Ξάνθη, τις Σέρρες, τη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη. Ο σεισμός έγινε αισθητός από κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, στην Τουρκία, επί δεκάλεπτο καθώς και στα παράλια της γειτονικής χώρας.

Στη Λήμνο και τη Σαμοθράκη μεταβαίνουν ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης και ο γ.γ. πολιτικής προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Κώστα Παπαζάχο ο οποίος μίλησε στο newpost.gr προκειται για το λεγόμενο ρήγμα της Ανατολίας, ένα πασίγνωστο ρήγμα που δίνει ισχυρούς σεισμούς ακόμα και 7,5 ρίχτερ. 

Μιχελάκης: Ισχυρότατος ο σεισμός, ελάχιστες οι ζημιές 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης επεσήμανε πως ήταν ένας ισχυρός σεισμός, ο  οποίος ωστόσο προκάλεσε ελάχιστες ζημιές. 

Σημειώθηκαν δύο καταρρεύσεις κτιρίων είπε, όμως όπως είπε πρόκειται για εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ μικρές ζημιές παρατηρήθηκαν σε 13 ακίνητα, εκ των οποίων τα δύο ανήκουν στην εκκλησία.

Σημείωσε παράλληλα πως κατευθύνονται στο νησί μηχανικοί για να ελέγξουν τα κτίρια του νησιού, ενώ όπως είπε δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα ούτε στις υποδομές του νησιού, ούτε στο οδικό δίκτυο. 

Ελαφριά προβλήματα σημειώθηκαν όπως είπε στο νοσοκομείο της πόλης όπου η ηλεκτροδότηση διακόπηκε και αποκαταστάθηκε άμεσα, καθώς επίσης και στο αεροδρόμιο όπου κατέρρευσε η ψευδοροφή  και τραυματίστηκε ελαφρά μια αγγλίδα τουρίστρια. 

Δεκαπενταμελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΑΣΠ και του ΟΣΚ, μεταβαίνει εξάλλου στο νησί για τις επείγουσες αυτοψίες σχολικών μονάδων, αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών κτισμάτων.

Σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι μηχανικοί θα συνεργαστούν με τους τοπικούς συναδέλφους τους, που ήδη έχουν αρχίσει τις αυτοψίες.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι.

Μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση ο τομέας υγείας της περιοχής, ετέθη σε άμεση ετοιμότητα, ανακοινώθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόστηκε το σχέδιο ΠΕΡΣΕΑΣ στο Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Λήμνου.

Καμία αναφορά για ζημιές σε Λέσβο - Σαμοθράκη

Σύμφωνα με τοπικές αστυνομικές αρχές, δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών στη Λέσβο.

Αστυνομικές πηγές της Σαμοθράκης ανέφεραν πριν λίγο, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι «ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και είχε μεγάλη διάρκεια, όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές ζημιών».

Δεν υπήρξαν καταστροφές σε δημόσια ή ιδιωτικά κτίσματα, σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης, τονίζει με δηλώσεις του στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κώστας Κατσιμίγας, με αφορμή τους διαδοχικούς σεισμούς που σημειώθηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Λήμνου και έγιναν ιδιαίτερα αισθητοί σε ολόκληρη την Περιφέρεια.

Ο εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜΘ δηλώνει ότι ζημίες σε ορισμένα κτίσματα σημειώθηκαν μόνον στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη ενώ το σεισμικό φαινόμενο ελέγχεται συνεχώς από τους δεκαοκτώ συνολικά σεισμογράφους που είναι εγκατεστημένοι κατά μήκος διαφόρων γεωγραφικών περιοχών της Περιφέρειας.

Πάνω από 266 τραυματίες στην Τουρκία

Το μεγαλύτερο μέχρι στιγμής πρόβλημα φαίνεται να αντιμετωπίζει η Τουρκία, όπου σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, κατέρρευσαν παλιά σπίτια.

Ειδικότερα, ο αριθμός των τραυματισών ανήλθε σε 266, σύμφωνα με την τουρκική Υπηρεσία Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD), την οποία επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Τούρκοι πολίτες επάνω στην μεγάλη αναστάτωση που επικράτησε πήδηξαν από τα μπαλκόνια στην προσπάθειά τους να βγουν έξω από τα σπίτια τους. 

Ζημιές έχουν προκληθεί και στα ελληνικά χωριά της Ίμβρου αν και ευτυχώς οι πρώτες πληροφορίες δεν αναφέρουν τραυματίες. 

Οι ζημιές φαίνεται πως είναι μεγάλες καθώς υπάρχουν σπίτια όπου έχουν καταρρεύσει σκεπές, τοίχοι και καμινάδες.

Εκτεταμένες ζημιές έχουν υποστεί και εκκλησίες.