Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Πολύ λίγες ζημιές στα κτίρια του νησιού κατέγραψαν οι πρώτοι έλεγχοι των κλιμακίων του δήμου Λήμνου.

Όπως αναφέρει στο newpost.gr ο δήμαρχος του νησιού, Αντώνης Χατζηδιαμαντής, «από τις πρώτες αναφορές των συνεργείων του δήμου, ελάχιστες είναι οι ζημιές σε κτίρια, φαίνεται πως το νησί άντεξε. Είμαστε σε διαρκή σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και φαίνεται πως εδώ τελειώνει η περιπέτειά μας».

Οι κάτοικοι, μετά το πρώτο σοκ, πιο ήρεμοι έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, ενώ με μεγάλη επιμέλεια οι μηχανικοί ελέγχουν τα σχολεία -πρώτα αυτά που φιλοξενούν εκλογικά κέντρα- με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για να αρχίσει χωρίς προβλήματα στις 7 το πρωί της Κυριακής η διαδικασία των εκλογών.

Μικρές ζημιές σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο του νησιού ενώ μία βρετανίδα τουρίστρια τραυματίστηκε ελαφρά καθώς κατά τη διάρκεια του σεισμού κατέπεσε τμήμα ψευδοροφής.

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν με θλαστικά τραύματα μια μητέρα και το παιδί της από το χωριό Κορνός, που κατά τη διάρκεια του σεισμού προσπάθησαν να προστατευθούν κάτω από ένα τραπέζι.

Απο την ισχυρή δόνηση έχουν σπάσει τζάμια αυτοκινήτων και καταστημάτων. Επίσης υπήρξαν κατακρημνίσεις σαθρής τοιχοποιίας σε παλαιές κατοικίες στην ύπαιθρο.

Ζημιές σημειώθηκαν παράλληλα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μύρινας.

Ζημιές σημειώθηκαν σε 3 εκλογικά κέντρα. Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν σε άλλες αίθουσες που δεν έχουν ρωγμές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις ο σεισμός έχει προκαλέσει τις εξής ζημιές:

  • κατάρρευση 11 ακατοίκητων σπιτιών.
  • μικροζημιές σε 13 ακίνητα.
  • ζημιές σε 2 εκκλησίες.
  • μικρές ρωγμές σε 3 σχολεία τα οποία είναι και εκλογικά κέντρα
Σημειώνεται ότι όλες οι υποδομές και όλοι οι δρόμοι είναι σε πλήρη λειτουργία.

Παράλληλα, δεκαπενταμελές κλιμάκιο μηχανικών της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων, του ΟΑΣΠ και του ΟΣΚ, μεταβαίνει  στο νησί για τις επείγουσες αυτοψίες σχολικών μονάδων, αλλά και των δημόσιων και ιδιωτικών κτισμάτων.

Σχετική εντολή έδωσε ο υπουργός Υποδομών, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οι μηχανικοί θα συνεργαστούν με τους τοπικούς συναδέλφους τους, που ήδη έχουν αρχίσει τις αυτοψίες.

Μιχελάκης: Ισχυρότατος ο σεισμός, ελάχιστες οι ζημιές 

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης επεσήμανε πως ήταν ένας ισχυρός σεισμός, ο  οποίος ωστόσο προκάλεσε ελάχιστες ζημιές. 

Σημειώθηκαν δύο καταρρεύσεις κτιρίων είπε, όμως όπως είπε πρόκειται για εγκαταλελειμμένα κτίρια, ενώ μικρές ζημιές παρατηρήθηκαν σε 13 ακίνητα, εκ των οποίων τα δύο ανήκουν στην εκκλησία.

Σημείωσε παράλληλα πως κατευθύνονται στο νησί μηχανικοί για να ελέγξουν τα κτίρια του νησιού, ενώ όπως είπε δεν παρουσιάστηκε κανένα πρόβλημα ούτε στις υποδομές του νησιού, ούτε στο οδικό δίκτυο.