Ερώτηση στη Βουλή, κατέθεσε ο γραμματέας πολιτικού σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος για την αιφνίδια απόφαση της διοίκησης της ΕΡΤ να διακόψει την προβολή της κυριακάτικης εκπομπής «Αρχονταρίκι», του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, από τη δημόσια τηλεόραση.

Ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό για τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση διακοπής της συγκεκριμένης εκπομπής και αν η διοίκηση της δημόσιας τηλεόρασης προτίθεται να αναθεωρήσει αυτήν την απόφαση επανεντάσσοντάς την στο πρόγραμμα της ΕΡΤ.

Στην ερώτησή του ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι το «Αρχονταρίκι» αποτελούσε, επί 19 συναπτά έτη, μια ποιοτική εκπομπή λόγου η οποία, χωρίς υπερβολή, κοσμούσε το πρόγραμμα της δημόσιας τηλεόρασης. Απευθυνόταν σε ένα πολυάριθμο ακροατήριο, με μόνιμους τηλεθεατές, καθώς εκτός από θεολογικά ζητήματα είχε ευρεία θεματολογία. Πραγματευόταν θέματα κοινωνικής συνοχής, ιστορικής αυτογνωσίας, παράδοσης, λαογραφίας και τέχνης. Οι συζητήσεις, πανθομολογουμένως, ήσαν πάντοτε συγκροτημένες, ενδιαφέρουσες και νηφάλιες. Ο παρουσιαστής της, Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, και οι προσκεκλημένοι του, γνωστές προσωπικότητες του πνεύματος και της τέχνης, εμβάθυναν ιδιαίτερα σε ζητήματα που αφορούν τις ανθρώπινες και οικογενειακές σχέσεις, δίνοντας έμφαση στους προβληματισμούς των σημερινών νέων. Το «Αρχονταρίκι» αποτελούσε μια εκπομπή που δικαιολογούσε απόλυτα τον προορισμό και το ρόλο που καλείται να παίξει η δημόσια τηλεόραση στο σύγχρονο κοινωνικό αλλά και επικοινωνιακό περιβάλλον. Επιπλέον, το κόστος της εκπομπής ήταν εξαιρετικά χαμηλό, συγκαταλέγοντάς την στις φθηνότερες παραγωγές.

Φυσικά αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ιγνάτιος με μερικούς ακόμη αρχιερείς είναι βέβαιο ότι θα διεκδικήσει τον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Εν πολλοίς είναι ένας από τους δελφίνους στο χώρο της Εκκλησίας. Κατά συνέπεια η συνέχιση αυτής εκπομπής θα του έδινε μεγάλο πλεονέκτημα έναντι των αντιπάλων του. 

Αλλά και σε τελική ανάλυση με ποια κριτήρια θα μπορούσε να κάνει εκπομπή ο κ. Ιγνάτιος και όχι κάποιος άλλος επίσκοπος...