Δείτε ΕΔΩ τη μοναδική εφαρμογή και το live blogging για έγκαιρη και άμεση ενημέρωση για όλα τα εκλογικά θέματα. 

Μεγάλες ανατροπές σε πολλές περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης επεφύλασσε η εκλογική αναμέτρηση στον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.

   Στον Δήμο Καβάλας, η γιατρός (πνευμονολόγος) Δήμητρα Τσανάκα, που υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, εξελέγη νέα δήμαρχος, με ποσοστό 57,6% και πέρασε στην αυτοδιοικητική ιστορία της πόλης ως η πρώτη γυναίκα δήμαρχος.

   Ο νυν δήμαρχος, δικηγόρος Κωστής Σιμιτσής, που έλαβε ποσοστό 42,3% παραδίδει τη "σκυτάλη" ύστερα από δυο θητείες στον Δήμο Καβάλας. Ο κ. Σιμιτσής υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά κατέβηκε ως ανεξάρτητος στις εκλογές.

   Σε "θρίλερ" μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες εξελίχθηκε η αναμέτρηση στον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, τον δήμο Παγγαίου, όπου νέος δήμαρχος εξελέγη ο επιχειρηματίας Φίλιππος Αναστασιάδης, με ποσοστό 50,08% έναντι 49,9% του απερχόμενου δημάρχου Βασίλη Ξουλόγη.

   Στη Δράμα, ο απερχόμενος δήμαρχος, επιχειρηματίας Κυριάκος Χαρακίδης συγκέντρωσε ποσοστό 49,18% και έχασε τον δημαρχιακό θώκο από τον αντίπαλό του Χριστόδουλο Μαμσάκο, ο οποίος έλαβε το 50,82% των ψήφων. Ο κ. Μαμσάκος υποστηρίχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία, αλλά κατήλθε ως ανεξάρτητος στην εκλογική αναμέτρηση.

   Στον Δήμο Ξάνθης, ο απερχόμενος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, με ποσοστό 51,1% είναι ο νέος δήμαρχος της πόλης. Αναμετρήθηκε με τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Χρήστο Πούλιο, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, που έλαβε ποσοστό 48,8%.

   Στον Δήμο Κομοτηνής, ο νυν δήμαρχος Γιώργος Πετρίδης εξελέγη από την πρώτη Κυριακή, με ποσοστό 57,11%. Από την πρώτη Κυριακή εξελέγη και ο Βαγγέλης Λαμπάκης στην Αλεξανδρούπολη, λαμβάνοντας ποσοστό 55,4%. 

   "Αλλαγή φρουράς" στην Περιφέρεια

   Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο πρώην νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης είναι ο νέος περιφερειάρχης, λαμβάνοντας ποσοστό 56,3% και κερδίζοντας τον απερχόμενο περιφερειάρχη Αριστείδη Γιαννακίδη, ο οποίος έλαβε ποσοστό 43,6%.

   Μετά τη νίκη του συνδυασμού "Περιφερειακή Αναγέννηση" του κ. Παυλίδη στις πέντε περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, αντιπεριφερειάρχες αναλαμβάνουν: στη Δράμα ο επιχειρηματίας Αργύρης Πατακάκης, στην Καβάλα ο γεωπόνος και πρώην πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Θόδωρος Μαρκόπουλος, στην Ξάνθη ο επιχειρηματίας Κώστας Ζαγναφέρης, στη Ροδόπη ο Χρήστος Μέτιος και στον Έβρο ο δημοσιογράφος Δημήτρης Πέτροβιτς.