Η Δήμητρα Τσανάκα εξελέγη δήμαρχος Καβάλας, η πρώτη γυναίκα στη θέση αυτή στην αυτοδιοικητική ιστορία της πόλης, και είχε κάθε λόγο να πανηγυρίζει με τους συνεργάτες της αυτή την εκλογή. 

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ άνθρωποι που τη γνωρίζουν λένε πως όλο αυτό το διάστημα, η κ. Τσανάκα δεν διεκδικούσε απλώς την ψήφο των πολιτών αλλά προσπαθούσε να τους πείσει για την αποτελεσματικότητα του προγράμματός της, "επιστρατεύοντας" τον έκδηλο αυθορμητισμό της, το πηγαίο χιούμορ της, αλλά και τη συνέπεια με την οποία άσκησε το λειτούργημά της ως γιατρός. 

Όλα τα παραπάνω την κατέταξαν στη συνείδηση πολλών Καβαλιωτών ως ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό και η ίδια αυτό εννοούσε όταν τόνιζε στις προεκλογικές της ομιλίες πως μπήκε στα σπίτια των περισσότερων Καβαλιωτών. 

Η χθεσινή πρωτιά της κ. Τσανάκα δεν είναι η μοναδική που έχει κατακτήσει, αφού το 1998 είχε εκλεγεί πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος πανελληνίως. 

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα από γονείς καπνεργάτες προσφυγικής καταγωγής. Σπούδασε ιατρική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και από τότε ασκεί το λειτούργημα του γιατρού, αρχικά στο νοσοκομείο Καβάλας και στη συνέχεια στον ΕΟΠΥΥ και στο ιδιωτικό της ιατρείο. 

Διετέλεσε μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας από το 1990 μέχρι το 2008 και γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας από το 1995 μέχρι το 1998. 

Ήταν αιρετό μέλος του διοικητικού συμβουλίου των γιατρών του ΙΚΑ Καβάλας από το 2000 μέχρι το 2008 και μέλος της Ιατρικής Εταιρείας Καβάλας από 30ετίας. 

Είναι μέλος σε πολλά φιλανθρωπικά και κοινωνικά σωματεία της Καβάλας, ενώ εξελέγη τρεις φορές δημοτική σύμβουλος Καβάλας- το 2002, το 2006 και το 2010. Διετέλεσε αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας και πρόεδρος των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Καβάλας. 

Υπήρξε υποψήφια βουλευτής στις εθνικές εκλογές του 2009 με τη Νέα Δημοκρατία, συγκεντρώνοντας 8015 ψήφους.