Τις τελικές προτάσεις των Πρυτάνεων αναμένει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, προκειμένου να επεξεργαστεί και να εισηγηθεί τη νέα νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη διαχείριση και την αξιοποίηση των Κληροδοτημάτων των Πανεπιστημίων.

Σε απάντηση ερώτησης της βουλευτού της ΝΔ Διονυσίας Αυγερινοπούλου για την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος ενημερώνει ότι "η παρούσα κατάσταση της διαχείρισης και της ελλιπούς αξιοποίησης των κληροδοτημάτων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον Ιανουάριο, με πλήρη λεπτομέρεια από τους εκπροσώπους τους".

Κατά τη συζήτηση αυτή, όπως εξάλλου αναφέρει ο υφυπουργός Παιδείας, υπήρξε πρόταση τα πανεπιστήμια να αποκτήσουν αυτορρύθμιση και πολυτυπία ως προς την αξιοποίηση των κληροδοτημάτων τους.

Ο κ. Πανάρετος ενημερώνει την κ. Αυγερινοπούλου ότι η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αναμένει τις τελικές προτάσεις των Πρυτάνεων προκειμένου να επεξεργαστεί και να προτείνει νέα νομοθετική ρύθμιση.

Η βουλευτής έχει επισημάνει ότι "η αξιοποίηση των κληροδοτημάτων των Πανεπιστημίων ορίζεται από τον αναχρονιστικό νόμο του 1939, με αποτέλεσμα την απώλεια εσόδων εκατομμυρίων ευρώ και την απαξίωση των ακινήτων τους".