Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Δεν είναι λίγες οι περιοχές στις οποίες η κάλπη ήταν -κατά την παλιά πολιτική ρήση- πραγματικά «γκαστρωμένη».

Κυοφόρησε εκπλήξεις, ανατροπές και... όβερ.

Έφερε στο προσκήνιο περιοχές για λόγους αντίθετους για τους οποίους μέχρι σήμερα ήταν γνωστές στο πανελλήνιο, ανέτρεψε ισορροπίες στους δήμους αλλά και στη Βουλή, «γκρέμισε» κάστρα, έστειλε ηχηρά μηνύματα.

Η «άλωση» της Σπάρτης

Για πρώτη φορά στην ιστορία της μεταπολίτευσης, η πρωτεύουσα της Λακωνίας -παραδοσιακό «δεξιό» κάστρο- πέρασε στα χέρια, έστωε και έμμεσα, της αριστεράς.

Δήμαρχος Σπάρτης εξελέγη ο Ευάγγελος Βελιώτης, προερχόμενος από το ΚΚΕ, με ανεξάρτητη, όμως, υποψηφιότητα.

Ο Ευάγγελος Βελιώτης πέρασε και κέρδισε στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών, προσπερνώντας συνυποψηφίους που επισήμως στηρίχτηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, με έναν «υπερκομματικό», όπως ο ίδιος τον χαρακτηρίζει, μιλώντας στο newpost, συνδυασμό;

«Η Σπάρτη δεν "πέρασε" σε αριστερά χέρια, αλλά σε μια άλλη συμμετοχική διαδικασία, σε μια συνεργασία στην οποία συνυπάρχουν και δεξιοί και αριστεροί και πασοκοι, άνθρωποι που έχουν συμφωνήσει σε ένα κοινό πρόγραμμα», λέει στο newpost ο νεοεκλεγείς δήμαρχος.
«Υπάρχουν και άλλες συγκλίσεις πλην των κομματικών και αυτό απέδειξε με την ψήφο του ο σπαρτιάτικος λαός. Ο κόσμος της Σπάρτη καταδίκασε τις επιλογές των κομμάτων. Εγώ είμαι αριστερός ως πολίτης, όμως ο δήμος όμως "πέρασε σε αριστερά χέρια", αλλά σε έναν υπερκομματικό συνδυασμό», καταλήγει.

Η Μανωλάδα ανθίσταται

Ο γιατρός Ναμπίλ- Ιωσήφ Μοράντ, μετανάστης από τη Συρία, είναι ο νέος δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ηλείας, που περιλαμβάνει στα όριά του και τη Νέα Μανωλάδα.

Η «γη της φράουλας» περιοχή που έγινε γνωστή για τα επεισόδια σε βάρος μεταναστών εργατών στα θερμοκήπια, πριν από ένα χρόνο, πήρε την εκδίκησή της στο πρόσωπο του νέου δημάρχου

Ο Ναμπίλ Μοράντ είναι εγκατεστημένος στα Λεχαινά τα τελευταία είκοσι πέντε χρόνια. Είναι παντρεμένος με ελληνίδα γιατρό, έχουν μια κόρη και δύο εγγόνια.

Ο νέος δήμαρχος Ανδραβίδας- Κυλλήνης δεν είναι μια νέα παρουσία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση: είχε διατελέσει δημοτικός σύμβουλος επί τρείς θητείες, εκλεγμένος μάλιστα πρώτος σε σταυρούς.

Ο... δακτυλοδειχτούμενος χρυσαυγίτης

Με παράδοση αιώνων στους δημοκρατικούς αγώνες τα Ανώγεια της Κρήτης έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα: είπαν ΟΧΙ στο φασισμό.

Τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, απέδειξαν ότι η ιδιαίτερη πατρίδα των Ξυλούρηδων, δεν θα αφήσει δρόμο ανοιχτό στη Χρυσή Αυγή.

Απόδειξη, η μοναδική ψήφος που έλαβε το κόμμα αυτό σε σύνολο 2535 εγγεγραμμένων.

Ποσοστά... Τσαουσέσκου

Σε δύο περιπτώσεις οι δήμαρχοι που εξελέγησαν έλαβαν ποσοστά που θυμίζουν... καθεστώτα.

Ξεχωρίζει η περίπτωση του Πέτρου Ανδρεάκου, στον Δήμο Ανατολικής Μάνης ο οποίος κατάφερε να επικρατήσει - από τον πρώτο, μάλιστα, γύρο -με ποσοστό 93,21%, έναντι του αντιπάλου του Δημήτρη Συκούτρη που συγκέντρωσε ποσοστό 6,79%.

Σε απόλυτους αριθμούς, διαφορά των δύο συνδυασμών είναι περίπου 8.100 ψήφοι (8.772 - 639).
 
Βέβαια το υψηλότερο ποσοστό συγκέντρωσε ο Θεόδωρος Μπαμπαλής καθώς ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για το δήμο Αγράφων.
 
Ο κ. Μπαμπαλής έλαβε ποσοστό 100% με 5.535 ψήφους. Ωστόσο, η αποχή στο δήμο άγγιξε το 52,61%. Δηλαδή πήγαν στην κάλπη μόνο οι ψηφοφόροι του.