Στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας -ξεκινώντας από 14 οικόπεδα και ακίνητα- προχωράει το ΙΚΑ, αναζητώντας για τον σκοπό αυτό σύμβουλο.

Σε ανάλογες πρωτοβουλίες θα προχωρήσουν και οι υπόλοιποι ασφαλιστικοί φορείς, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως συνολικά η εμπορική αξία της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων ανέρχεται στα 3,5 δισ. ευρώ.

Τον δρόμο ανοίγει το ΙΚΑ που προχωρεί σε ανοικτό διαγωνισμό για τη σύναψη σύμβασης με σύμβουλο - ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών διαχείρισης ακινήτων. Η σύμβαση θα έχει διάρκεια ενός έτους, ενώ ο προϋπολογισμός θα είναι 180.000 ευρώ.

Ο νέος σύμβουλος θα πρέπει να συντάξει δύο μελέτες. Οι μελέτες θα αφορούν τον έλεγχο της καταλληλότερης μεθόδου στέγασης για το ΙΚΑ και το θέμα σύστασης Εταιρείας Επένδυσης Ακίνητης Περιουσίας.

Η ελλιπής αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ταμείων είναι ένα από τα βασικά προβλήματα, που εδώ και χρόνια αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα. Οικόπεδα και πολυώροφα κτίρια μένουν ανεκμετάλλευτα, ενώ την ίδια στιγμή τα Ταμεία δαπανούν σημαντικά ποσά σε ενοίκια για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους.

Για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου το υπ. Εργασίας έχει επεξεργαστεί πακέτο μέτρων:

-  Η επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων που καταβάλλουν τα Ταμεία για να στεγάσουν τις υπηρεσίες τους. Σε αυτή τη φάση έχει ήδη γίνει η επαναδιαπραγμάτευση σε 15 από τα μεγαλύτερα κτίρια που νοικιάζουν τα Ταμεία (στο κέντρο της Αθήνας, στη Γλυφάδα, στη Νέα Ιωνία) και έχει συμφωνηθεί μείωση ενοικίων έως 35%.

-  Η δυνατότητα των Ταμείων να εκμισθώνουν ακίνητα για 12 χρόνια αντί 5 ετών σήμερα. Στις περιπτώσεις παράτασης της μίσθωσης μπορούν να διαπραγματεύονται το ενοίκιο με μίνιμουμ το 6% της αντικειμενικής αξίας, από 10% που είναι σήμερα.

-  Η συγχώνευση καταστημάτων σε όσες περιοχές είναι έντονος ο κατακερματισμός.

Αναστέλλονται μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012 τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (π.χ. πλειστηριασμοί) για όσους εργοδότες υπαχθούν στη νέα ρύθμιση χρεών του ΙΚΑ.

Οι εργοδότες για να μπουν στη νέα ρύθμιση του Ιδρύματος πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

- Υποβολή σχετικής αίτησης στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου.
- Κεφαλαιοποίηση των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών χρονικών περιόδων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2010.
- Ανελλιπής καταβολή των τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών από 1ης Ιανουαρίου 2011 και εφεξής.

- Καταβολή ποσού που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% επί του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2010, έναντι της κεφαλαιοποιημένης την 31η Δεκεμβρίου 2010 οφειλής. Το ποσό αυτό δεν θα μπορεί να είναι μικρότερο του 1,25% της κεφαλαιοποιημένης την 31η Δεκεμβρίου 2010 οφειλής, ούτε μεγαλύτερο του 40% του μέσου όρου των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών του τελευταίου τριμήνου του 2010.

Σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι ίσο ή μεγαλύτερο των 150 ευρώ. Ανάλογες ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε όλους τους ασφαλιστικούς φορείς, με στόχο να πειστούν οι 300.000 οφειλέτες να περάσουν από το... ταμείο.

Τα προς αξιοποίηση ακίνητα του ΙΚΑ

1. Οικόπεδα Ερυθραίας - Θέση Καστρί (οδός: Αγίων Σαράντα)

2. Οικόπεδο ΚΑΤ Κηφισιάς (οδός: Λεωφόρος Αθηνών)

3. Οικόπεδα περιοχή Παλήγιαννη Κηφισιάς (οδοί: Χ. Τρικούπη, Π. Μπακογιάννη, Θήρας)

4. Οικόπεδο Αγίας Παρασκευής (οδός: Μεσογείων 453)

5. Κεντρικό Οικόπεδο Πειραιά (οδοί: Ε. Αντιστάσεως, Φίλωνος, Κ. Δημητρίου)

6. Ακίνητο Σταθμός Λαρίσης (οδός: Φιλαδέλφειας 4)

7. Κτίριο Κέντρο Αθήνας (οδός: Πανεπιστημίου 46)

8. Κτίριο Κέντρο Αθήνας (οδός: Βουλής 6)

9. Κτίριο Κέντρο Αθήνας (οδός: Αξαρλιάν 7)

10. Κτίριο Κέντρο Αθήνας (οδός: Πειραιώς 64)

11. Αποθήκες Ρέντη (οδός: Πειραιώς 167)

TAGS