Με τη συμμετοχή 105 φορέων που θα παρουσιάσουν 220 διαφορετικές δράσεις θα πραγματοποιηθεί φέτος για δεύτερη χρονιά η Γιορτή Πολυγλωσσίας. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνει η διεύθυνση εκπαίδευσης του δήμου Θεσσαλονίκης θα φιλοξενηθούν σε χώρους εντός και εκτός του δημαρχιακού μεγάρου, από την Παρασκευή 30 Μαΐου έως και Κυριακή 1 Ιουνίου.

Στόχος της Γιορτής Πολυγλωσσίας είναι η αδελφοποίηση ανθρώπων με διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα, οι συναντήσεις και η γνωριμία με το διαφορετικό, ώστε να αρθούν οι φοβίες και οι νοοτροπίες αποκλεισμού συνανθρώπων. “Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπίσουμε τις φασίζουσες νοοτροπίες είναι να φέρουμε τον κόσμο πιο κοντά. Γνωρίζοντας τον διπλανό σου με το διαφορετικό χρώμα, γλώσσα και κουλτούρα τον κατανοείς καλύτερα και χάνεις το φοβικό στοιχείο” δήλωσε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης, Αντώνης Καρούμπης, στη διάρκεια παρουσίασης της 2ης Γιορτής Πολυγλωσσίας.

Ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει συστήσει την ομάδα έργου της Γιορτής Πολυγλωσσίας, η οποία αποτελείται από τον αντιδήμαρχο Παιδείας, την πρόεδρο της ΔΕΠΘΕ, Σοφία Ασλανίδου και την ειδική επιστήμονα σε θέματα Πολυγλωσσίας και Διδακτικής Γλωσσών και Πολιτισμών, Αργυρώ Μουμτζίδου. Όπως ανέφερε η τελευταία, η Γιορτή στοχεύει στην εκπαίδευση της ειρήνης, στην εκπαίδευση των πολιτών στους δημοκρατικούς θεσμούς και στην συνέχιση των αξιών στις γενεές.

Κατά τις δυόμιση μέρες της Γιορτής Πολυγλωσσίας, στον εξωτερικό χώρο του δημαρχείου θα στηθούν 22 περίπτερα από χώρες του εξωτερικού που θα συμμετάσχουν, παρουσιάζοντας κάτι από την γλώσσα και τον πολιτισμό τους (Αίγυπτος, Αλβανία, Αρμενία, Αυστρία, Γερμανία, Βουλγαρία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Ρωσία, Ρουμανία, Σενεγάλη, Σερβία, Σλοβακία, Τουρκία, Τσεχία, Φινλανδία, καθώς και από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, τη Σχολή Νοηματικής Γλώσσας “Κόσμος”, την “Πράξη” για την εκπαίδευση αλλοδαπών και παλιννοστούντων μαθητών).

Στο αμφιθέατρο, το φουαγιέ, την εσωτερική σκηνή, την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και την αίθουσα νερού του δημαρχείου, θα παρουσιαστούν από διάφορες ομάδες, σχολεία και συλλόγους δραστηριότητες όπως θεατρικά και μουσικά δρώμενα, εκπαιδευτικά projects, ερευνητικά προγράμματα, πολυγλωσσικά εργαστήρια, βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικού χαρακτήρα, παρουσιάσεις γλωσσών, ιστορικές καταγραφές των γλωσσικών διαδρομών της Θεσσαλονίκης, εργαστήρια καλλιγραφίας, εργαστήρια graffitis σε άλλες γλώσσες, εργαστήρια κριτικού πολυγραμματισμού και πολυγλωσσικού γραμματισμού, δημιουργία κόμικς, εκθέσεις φωτογραφίας και εδέσματα από τοπικές κουζίνες, οργάνωση συνεντεύξεων με εκπροσώπους των γλωσσικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης, προβολή βίντεο, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.

Θα υπάρχει επίσης ένα περίπτερο παιχνιδιών, το καφέ της Πολυγλωσσίας με αφηγήσεις, δρώμενα, παιχνίδια και κουζίνα, καθώς και δύο στρογγυλές τράπεζες όπου θα συζητηθούν το πνεύμα της πολυγλωσσίας και του πολιτισμού.