current views are: 2

31 Μαΐου 2014
Δημοσίευση06:13

Ο «οδικός χάρτης» των Πανελλαδικών εξετάσεων – Βατά έως τώρα τα θέματα

Χωρίς προβλήματα άνοιξε αυτή την εβδομάδα η «αυλαία» για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους 105.000 υποψηφίους να δίνουν «αγώνα» για μία από τις 70.305 θέσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. 

Δημοσίευση 06:13’
αρθρο-newpost

Χωρίς προβλήματα άνοιξε αυτή την εβδομάδα η «αυλαία» για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους 105.000 υποψηφίους να δίνουν «αγώνα» για μία από τις 70.305 θέσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. 

 

Επιμέλεια: Ντία Μούλου

Χωρίς προβλήματα άνοιξε αυτή την εβδομάδα η «αυλαία» για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με τους 105.000 υποψηφίους να δίνουν «αγώνα» για μία από τις 70.305 θέσεις στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. 

Το newpost.gr σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Πουκαμισάς» θα δημοσιεύει μετά τη λήξη των εξετάσεων όλα τα θέματα και τις απαντήσεις τους.  

Οι εξετάσεις άρχισαν την Τετάρτη με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας  (Γενικής Παιδείας) για τους υποψήφιους των ημερήσιων και εσπερινών Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) και των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’). Το θέμα της έκθεσης ήταν ο ανθρωπισμός και το έλλειμμά του και οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν τις θέσεις και τις απόψεις τους με αφορμή ένα απόσπασμα δοκίμιο του Ι.Μ. Παναγιωτόπουλου από το βιβλίο του «Ο σύγχρονος άνθρωπος». Το θέμα κρίθηκε βατό, γενικό και αναμενόμενο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο συγκεκριμένος προβληματισμός είχε τεθεί και στο θέμα των Πανελλαδικών το 2007. 

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’)

Δείτε ΕΔΩ τις προτεινόμενες λύσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Β’)

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις συνεχίστηκαν με την Πέμπτη με τους υποψηφίους των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ-ΟΜΑΔΑ Α’) με το ίδιο μαθημα. Το θέμα της έκθεσης ήταν η ενδοσχολική βία. Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς, το συγκεκριμένο θέμα θεωρείται «εύκολο» και «κατανοητό» για τους μαθητές

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Νεοελληνικής Γλώσσας (ΕΠΑΛ-Α’ ΟΜΑΔΑ)

Δείτε ΕΔΩ τις προτεινόμενες λύσεις της Νεοελληνικής Γλώσσας (ΕΠΑΛ-Α’ ΟΜΑΔΑ)

Την Παρασκευή, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων (Β’ ΟΜΑΔΑ) εξετάστηκαν σε τέσσερα μαθήματα Γενικής Παιδείας και συγκεκριμένα σε Βιολογία, Φυσική, Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής, και Ιστορία. Τα θέματα χαρακτηρίστηκαν από εκπαιδευτικούς φορείς ως βατά και μέτριας δυσκολίας. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρία, τα ερωτήματα στο μάθημα των Μαθηματικών ήταν «συμβατά με τον χαρακτήρα ενός μαθήματος Γενικής Παιδείας». Στην ίδια εκτίμηση κατέληξε και η Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος, ενώ χαρακτήρισε τα θέματα της Φυσικής «βατά, κατανοητά και κλιμακούμενης δυσκολίας που πάντως δεν κάλυψαν όμως όλο το εύρος της ύλης». Τα δε θέματα της Βιολογίας η Ομοσπονδία τα χαρακτήρισε «βατά και αναμενόμενα που κάλυπταν όλη την έκταση της ύλης με διαβαθμισμένη δυσκολία».

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Βιολογίας

Δείτε ΕΔΩ τις λύσεις της Βιολογίας

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Φυσικής

Δείτε ΕΔΩ τις λύσεις της Φυσικής

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα των Μαθηματικών

Δείτε ΕΔΩ τις λύσεις των Μαθηματικών

Δείτε ΕΔΩ τα θέματα της Ιστορίας

Δείτε ΕΔΩ τις λύσεις της Ιστορίας

 

Σε ποια μαθήματα θα εξεταστούν την ερχόμενη εβδομάδα

Οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και τα Επαγγελματικά Λύκεια (Β’ ΟΜΑΔΑ) θα συνεχιστούν τη Δευτέρα με Αρχαία Ελληνικά Θεωρητικής Κατεύθυνσης και με Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.

Την Τετάρτη οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στη Νεοελληνική Λογοτεχνία, τη Βιολογία και τη Χημεία-Βιοχημεία, ενώ την Παρασκευή θα διαγωνιστούν στα Λατινικά, τη Χημεια, την Ηλεκτρολογία και την Ανάπτυξη Εφαρμογών σε προγραμματιστικό περιβάλλον. 

Οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (Α΄ΟΜΑΔΑ) θα εξεταστούν την Τρίτη στα Μαθηματικά Ι. 

Χρήσιμες συμβουλές

Οι πανελλαδικές Εξετάσεις αρχίζουν στις 8:30 το πρωί και οι μαθητές υποχρεούνται να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8 το πρωί. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από τα μαθήματα ειδικότητας: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Γραφιστικές Εφαρμογές, για τα οποία η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει να έχει μαζί του: 

– Το δελτίο εξεταζόμενου

– Την αστυνομική του ταυτότητα ή διαβατήριο

– Δύο στυλό μπλε ή μαύρα, μολύβι, γόμα και γεωμετρικά όργανα

-Όποιος θέλει μπορεί να έχει θερμός με νερό ή αναψυκτικό 

Στα εξεταστικά κέντρα θα λειτουργούν μηχανήματα που κόβουν το σήμα από τα κινητά τηλέφωνα, καθώς απαγορεύονται μέσα στις αίθουσες. Εάν βρεθεί πάνω στους μαθητές κινητό τηλέφωνο μπορεί και να μηδενιστούν. Απαγορεύεται το κομπιουτεράκι και το μπλάνκο.  


σχετικα αρθρα