Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μια απίστευτη ιστορία διηγείται στο newpost  ο Σπύρος Μπιτσούνης, ο οποίος πάσχει από παραπληγία και θέλησε να αποκτήσει ένα αυτοκίνητο με ειδικούς όρους, το λεγόμενο «αναπηρικό».

Ο κ. Μπιτσούνης παρήγγειλε το αυτοκίνητο μέσω αντιπροσωπείας, όμως μέχρι να κατασκευαστεί και να φτάσει στο τελωνείο άλλαξε ο νόμος και δεν μπορεί τελικά να το παραλάβει.

Η μοναδική του ευκαιρία είναι... σε 3 χρόνια, και μέχρι τότε θα πληρώνει πρόστιμο στο τελεωνείο 20 ευρώ την ημέρα.

Όπως περιγράφει στο newpost ο κ. Μπιτσούνης, οι αρμόδιες επιτροπές  του ΙΚΑ έχουν αποφανθεί ότι πάσχει από αναπηρία σε ποσοστό 90%.

Είναι παραπληγικός, η πάθησή του ονομάζεται «σπαστική παραπληγία με ορθοκυστικές διαταραχές συνεπεία κατάγματος» και αποτελεί συνέπεια σοβαρού ατυχήματος.

Σύμφωνα με την γνωμάτευση, η παραπληγία του δεν είναι δια βίου πάθηση. Ορίστηκε λοιπόν επανεξάτασή του από επιτροπή τον Ιανουάριο του 2017.
 
Στα τέλη του 2012, όπως αναφέρει ο κ. Μπιτσούνης, ξεκίνησε τις διαδικασίες αγοράς «αναπηρικού» αυτοκινήτου. Σύμφωνα με τα μέχρι τότε δεδομένα, δικαούτο ατέλειας στην αγορά αυτοκινήτου καθώς η προϋπόθεση ήταν κινητική αναπηρία του ενός ή και των δύο κάτω άκρων με ποσοστό αναπηρίας συνολικά 67%, έστω και αν επρόκειτο για προσωρινή αναπηρία.

Στις αρχές του 2013, κι ενώ οι διαδικασίες είχαν ολοκληρωθεί και το αυτοκίνητο ήταν... καθ' οδόν, ο νόμος άλλαξε: μόνο οι ΑμΕΑ με πάθηση μη αναστρέψιμη - «δια βίου» όπως λέει ο νόμος - μπορούν να αγοράσουν αυτοκίνητο χωρίς τέλη. Έτσι, ο  κ. Μπιτσούνης δεν δικαιούται το αυτοκίνητο που ήδη παρήγγειλε. Το όχημα βρίσκεται, πια, στο τελωνείο, περιμένοντας να το παραλάβει κάποιος, ενώ ο κ. Μπιτσούνης χρεώνεται καθημερινά, όπως καταγγέλλει, με πρόστιμο 20 ευρώ.