Μετά τις καταγγελίες των Κώστα Γαβρά, Παντελή Βούλγαρη και Νίκου Παναγιωτόπουλου για υποκλοπή των υπογραφών τους σε λίστα κειμένου της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών , '' ενημερωτική προς βουλευτές'', με την οποία οι τρεις σκηνοθέτες φέρονται ως αντίθετοι στο σχέδιο νόμου για τον κινηματογράφο, το υοποίο κατατίθεται εντός της εβδομάδος στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος δηλώνει επίσης έκπληκτη από την πρακτική της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Ταινιοθήκη αναφέρει τα εξής:

``Με έκπληξη διαβάσαμε ανακοίνωση της ΕΕΣ στην οποία η απόφαση της Γ.Σ. της «Ταινιοθήκης» - που κατατέθηκε στη δημόσια διαβούλευση με το αίτημα να περιληφθεί μνεία του Ιδρύματος στον Νόμο - ερμηνεύεται αυθαίρετα ως αντίθεση προς το κινηματογραφικό νομοσχέδιο. Όπως γίνεται απόλυτα σαφές, από την ανάγνωση της, η απόφαση αυτή δεν αποτελεί - με κανένα τρόπο - συνολική τοποθέτηση κατά του νομοσχεδίου. Θα παρακαλούσαμε λοιπόν, σε ένδειξη σεβασμού προς την ιστορία των προσώπων που την υπογράφουν, να μην παραποιείται η άποψη τους από κανένα``.

Η ανακοίνωση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, συνοδεύεται από το πλήρες κείμενο της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης της Ταινιοθήκης (27/10), όπως αναρτήθηκε στην διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο του κινηματογράφου:

``Η Γενική Συνέλευση της Ταινιοθήκης της Ελλάδος συνήλθε εκτάκτως σήμερα Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010, χωρίς την παρουσία του Προέδρου του Δ.Σ. κ. Νίκου Κούνδουρου που αναρρώνει από την δολοφονική επίθεση που δέχτηκε πρόσφατα.

Τα μέλη της Συνέλευσης διαπίστωσαν με βαθιά θλίψη και ανησυχία την παντελή απουσία του Ιδρύματος από τα άρθρα του νέου νομοσχεδίου περί Κινηματογράφου. Υπενθυμίζουμε ότι η Τ.Ε. διαθέτει 10.000 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, 1500 φωτογραφίες και μεγάλο αριθμό πρωτότυπων σεναρίων. Επίσης συλλογή σε πρωτο-κινηματογραφικές συσκευές προβολής εικόνων-ζωοτρόπια, κινητοσκόπια, μαγικοί φανοί- πρώτες κάμερες λήψης και προβολής, μαζί με σκηνικά και κοστούμια.

Οι ταινίες της συλλογής της έχουν κατατεθεί εθελοντικά από τους δημιουργούς τους και αποτελούν, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης (2000/C 193/01 και 2004/CO66 COD) αλλά και της σύστασης της ΟΥΝΕΣΚΟ για τη φύλαξη και συντήρηση των κινούμενων εικόνων, πολιτιστική κληρονομιά, που πρέπει να προστατεύεται από το κράτος.

Υπενθυμίζουμε ότι οι επιχορηγήσεις του Υπουργείου Πολιτισμού τις οποίες ελάμβανε τακτικά η Ταινιοθήκη επί σειρά ετών έχουν κατευθυνθεί στην συγκέντρωση, διατήρηση, συντήρηση, αποκατάσταση και ψηφιοποίηση του φιλμικού υλικού, για το οποίο το παρόν νομοσχέδιο δεν λαμβάνει καμία πρόνοια.

Οι προβολές και τα αφιερώματα σε έλληνες και ξένους δημιουργούς σε συνεργασία με Ταινιοθήκες, Πρεσβείες και άλλους διεθνείς οργανισμούς, στον καινούργιο χώρο της Ταινιοθήκης που διαθέτει 3 αίθουσες, συμβάλλουν στην καλλιτεχνική διαπαιδαγώγηση του κοινού και ιδιαίτερα των νέων, γεγονός που έχει αναγνωριστεί από τα ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Η Ταινιοθήκη αποτελεί μόνιμο μέλος της Διεθνούς Ενώσεως Κινηματογραφικών Αρχείων (FIAF- Federation International des Archives du Film) και της Ένωσης των Ευρωπαϊκών Κινηματογραφικών Αρχείων (ACE- Association des Cinematheques Europeenes) και συνεργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους μας σε κοινά προγράμματα προώθησης, διάσωσης, πρόσβασης και ψηφιοποίησης της ευρωπαϊκής φιλμικής μνήμης. Έτσι διασφαλίζεται η συμμετοχή της Ελλάδας στις ενώσεις των ευρωπαϊκών αρχείων με αποτέλεσμα το ελληνικό κοινό και ειδικοί να έχουν πρόσβαση σε ένα τεράστιο υλικό καθώς και την τεχνογνωσία που διαθέτουν αυτά τα αρχεία.

Η Ταινιοθήκη της Ελλάδος - Μουσείο Κινηματογράφου έχει μέχρι σήμερα ανταποκριθεί στις παραπάνω ευρωπαϊκές και διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές, αξιοποιώντας την κρατική επιχορήγηση για τη βέλτιστη χρήση της υφισταμένης από μακρού χρόνου και διαρκώς εμπλουτιζόμενης κινηματογραφικής συλλογής της, συνεργαζόμενη στενά με άλλες ταινιοθήκες της Ευρώπης, ερευνητές και επιστήμονες διεθνούς κύρους στο χώρο του Κινηματογράφου και δίνοντας τη δυνατότητα σε δημιουργούς και επαγγελματίες του ελληνικού και ευρωπαϊκού χώρου να παρουσιάσουν το έργο τους στο ευρύ κοινό. Ανταποκρίθηκε εξ άλλου και σε παιδαγωγικούς σκοπούς συμβάλλοντας στο εκπαιδευτικό έργο του Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Πατρών, Ιωαννίνων, και άλλων ΑΕΙ και ΤΕΙ.''

Το Δ.Σ ζητά να υπάρξει ειδική νομοθετική ρύθμιση ώστε το Ίδρυμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος να συνεχίσει να επιτελεί το σημαντικό του έργο σε όφελος της εθνικής και ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και παιδείας και δηλώνει ότι παραμένει στη διάθεση του Υπουργείου για να συζητήσει τις μορφές της συνέχισης της συνεργασίας μας η οποία συνεχίζεται απρόσκοπτα από το 1963 που συστάθηκε το Ίδρυμα``.

Την ανακοίνωση της ταινιοθήκης, υπογραφουν ο πρόεδρος της Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Πανούσης, τα μέλη Παντελής Βούλγαρης,Νίκος Παναγιωτόπουλος,Νίκος Καβουκίδης,Μάνος Ευστρατιάδης,Ευάγγελος Σόρογκας, ο αντιπρόεδρος του Δ.Σ Θόδωρος Αδαμόπουλος, η γενική γραμματέας του Δ.Σ Μαρία Κομνηνού και το μέλος του ΔΣ Χρυσάνθη Σωτηροπούλου.

Την απόφαση αυτή της Γενικής Συνέλευσης της Ταινιοθήκης, συνυπογράφουν οι Κώστας Γαβράς και Ροβήρος Μανθούλης``.