Ρεπορτάζ: Αναστασία Γαλάνη

Η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών- Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης «καίει» το δήμο Ζακύνθου για τις παράνομες άδειες σε αλλοδαπούς και για τη δομή και λειτουργία του κυκλώματος κρατικών λειτουργών που περέκαμπταν τον νόμο. 

Ειδικότερα, η έκθεση ελέγχου στο δήμο Ζακύνθου που έχει στη διάθεσή του newpost, επιβεβαιώνει πλήρως τα προηγούμενα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ του newpost σχετικά με το σκάνδαλο της εξαγοράς αδειών παραμονής αλλοδαπών στο νησί.

Σύμφωνα με το πόρισμα (σχετικές φωτογραφιές), ο υπεύθυνος του Γραφείου Αλλοδαπών του δήμου (στη συνέχεια έγινε τμήμα Αλλοδαπών) δεν είχε παραδώσει τα απαιτούμενα αρχεία παρά το ότι του ζητήθηκε από τα αρμόδια όργανα του δήμου Ζακύνθου, ενώ ο υπεύθυνος του Γραφείου Αλλοδαπών και ο προιστάμενος του τμήματος Αλλοδαπών δεν ακολούθησαν την διαδικασία που περιγράφει η εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών ώστε να μην παραδώσουν τα αρχεία που θα αποκάλυπταν τις παρανομίες.

Όπως αναφέρει η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών, «αρμόδια όργανα του Γραφείου Αλλοδαπών την επίμαχη περίοδο που έδρασε το «κύκλωμα» με τις νομιμοποιήσεις αλλοδαπών, δηλαδή από τα τέλη του 2005 έως και το 2011, τοποθετήθηκε ως προιστάμενος του Γραφείου Αλλοδαπών του δήμου Ζακύνθου, ο Σωτήρης Στραβοπόδης και σε περίπτωση απουσίας του θα τον αναπλήρωνε ο Σπύρος Τσιόλης, ο οποίος ήταν προιστάμενος του τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών». Σύμφωνα με το πόρισμα, οι παρανομίες που έλαβαν χώρα είναι σοβαρές και ο Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών πρέπει να προχωρήσει στη διερεύνηση της υπόθεσης. 

Όπως είχε αποκαλύψει το newpost, εδώ και πολλά χρόνια έχει παρατηρηθεί ότι το νησί της Ζακύνθου έχουν επιλέξει για να εγκατασταθούν ένας πολύ μεγάλος αριθμός αλλοδαπών. Ο αριθμός αυτός αποδεικνύεται διόλου τυχαίος καθώς στη Ζάκυνθο λειτούργησε ένα κλειστό κύκλωμα κρατικών λειτουργών και αιρετών που εκμεταλλεύτηκε τις ελλείψεις και τις αδυναμίες οργάνωσης του κράτους και θησαύρισε κάτω από τη «μύτη» των επίσημων αρχών. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η περίπτωση άδειας σε υπήκοο της Κίνας που δεν ήλθε ποτέ στην Ελλάδα. Παράλληλα δόθηκαν άδειες οι οποίες είχαν εκδοθεί χωρίς καν να υπάρχουν οι απαραίτητοι φάκελοι με τα απαραίτητα από το νόμο δικαιολογητικά, ενώ βρέθηκαν φάκελοι μεταναστών  χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα παράβολα πληρωμής για την έκδοση της άδειας τους (Διπλότυπα τύπου Β της ΔΟΥ), ενώ υπάρχουν από μετανάστες έγγραφες βεβαιώσεις ότι είχαν πληρώσει το ανάλογο ποσό. 

Μεγάλος χαμένος από την υπόθεση υπήρξε φυσικά το ελληνικό Δημόσιο το οποίο έχασε μεγάλα ποσά από την μη καταβολή χρημάτων στο δημόσιο ταμείο για την έκδοση των σχετικών παραβόλων αλλά και από τα επιδόματα ανεργίας που χορηγούσε  σε χιλιάδες αλλοδαπούς που εξασφάλιζαν παράνομα την άδεια εργασίας στο νησί. Σχετική ερώτηση στη Βουλή για το σκάνδαλο είχε καταθέσει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής.

Πως δρούσε το κύκλωμα- Τι λέει το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης

Το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης διαπιστώνει ότι οι αιτήσεις αλλοδαπών με την ίδια περιγραφή αιτήματος εντός του ίδιου έτους καταχωρίζονταν σε δύο αριθμούς πρωτοκόλλου, ενώ οι υφιστάμενες εγγραφές οι οποίες αφορούσαν σε αιτήσεις αλλοδαπών για έκδοση άδειας διαμονής σβήνονταν με μπλάνκο και στη συνέχεια διενεργούνταν νέες εγγραφές που αφορούσαν σε αιτήσεις άλλων αλλοδαπών.

«Συνεπώς, υπάρχουν αμφιβολίες εάν ο χρόνος υποβολής των αιτήσεων είναι αυτός που εμφάνιζε ο προιστάμενος του Γραφείου Αλλοδαπών στα πρωτόκολλα» αναφέρει το πόρισμα. Επίσης, μεγάλος αριθμός αιτήσεων όπως διαπιστώθηκε διαβιβάστηκε από τον υπεύθυνο του γραφείου Αλλοδαπών στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση καθ' υπέρβαση της χρονικής προθεσμίας, ενώ ο υπεύθυνος του Γραφείου Αλλοδαπών του δήμου Αρκαδίων δεν έστειλε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση 287 αιτήσεις αλλοδαπών καθώς δεν υπήρχε ο απαραίτητος φάκελος.

Παράλληλα, το μεγάλο... κόλπο στις παράνομες νομιμοποιήσεις αλλοδαπών ήταν στην έκδοση και την απόδοση παραβόλων και εκεί φέρεται να εμπλέκεται και η ΔΟΥ. Βρέθηκαν φάκελοι μεταναστών  χωρίς να υπάρχουν τα αντίστοιχα παράβολα πληρωμής για την έκδοση της άδειας τους (Διπλότυπα τύπου Β της ΔΟΥ), ενώ υπάρχουν από μετανάστες έγγραφες βεβαιώσεις ότι είχαν πληρώσει το ανάλογο ποσό, ενώ διαπιστώθηκε ότι για αρκετές αιτήσεις υπάρχει μεγάλη χρονική απόσταση μεταξύ της ημερομηνίας έκδοσης από την ταμειακή υπηρεσία των διπλοτύπων είσπραξης του ποσοστού 30% επί του παραβόλου που θα εισέπραττε ο δήμος και της ημερομηνίας έκδοσης των διπλοτύπων είσπραξης τύπου Β' του ποσοστού 70% επί του παραβόλου που εξέδιδε ο ο υπεύθυνος του Γραφείου Αλλοδαπών του δήμου.

Σοβαρές παραβάσεις εντοπίστηκαν και στον τρόπο χορήγησης και ανανέωσης των αδειών καθώς και ελλείψεις στις βεβαιώσεις και την καταγραφή των αιτήσεων των αλλοδαπών που καταχωρούνταν στη συνέχεια στο βιβλίο πρωτοκόλλου