Συνέδριο με θέμα «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και Ναυτιλία», διοργανώνεται την Παρασκευή 6 Ιουνίου στην Αθήνα, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας και με την ευκαιρία της υιοθέτησης από το Συμβούλιο Υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, η θέσπιση της οδηγίας ολοκληρώθηκε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί πρόταση της Επιτρόπου, Μαρίας Δαμανάκη, ενώ εισηγήτρια από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής, Gesine Meissner.

Ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός αποτελεί βάση για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Γαλάζια Ανάπτυξη την οποία η Επιτροπή και η Ελληνική Προεδρία προωθούν από κοινού.

Η Οδηγία αποτελεί εργαλείο που βασίζεται στη καταγραφή των σημερινών και μελλοντικών δραστηριοτήτων και λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και τις ιδιαιτερότητες των ενδιαφερόμενων κλάδων και τον αντίκτυπο των δραστηριοτήτων στις μεταξύ τους σχέσεις και στο θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Οδηγία τα Κράτη Μέλη θα συνεργαστούν ώστε να διαχειριστούν καλύτερα τις θάλασσές μας και να τις κάνουν πιο ασφαλείς και βιώσιμες. Η Οδηγία θα βοηθήσει στη δημιουργία συνεκτικών δικτύων Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών για τις οποίες είναι απαραίτητη η διασυνοριακή συνεργασία και σχεδιασμός. Επίσης η Οδηγία διασφαλίζει την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών στη διαδικασία σχεδιασμού.

Στο Συνέδριο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι και εμπειρογνώμονες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του υπουργείου Ναυτιλίας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Ναυτιλίας, των ενώσεων πλοιοκτητών, των φορέων χωροταξικού σχεδιασμού και των λιμενικών αρχών διαφόρων κρατών μελών, οικολογικές οργανώσεις από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Εν όψει του συνεδρίου θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου, αύριο Πέμπτη , ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη και η Γερμανίδα Ευρωβουλευτής, Gesine Meissner.