Στο Άργος συνελήφθησαν δύο αρχαιοκάπηλοι, ηλικίας 33 και 40 ετών, οι οποίοι προσπαθούσαν να πουλήσουν μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων ανεκτίμητης αξίας. 

Οι συλλήψεις έγιναν χθες στο Κατσικάνι Άργους. Στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 25 αρχαίκα αντικείμενα. 

Αρχικά εντοπίστηκε ο 33χρονος, ελληνικής υπηκοόητος, τον οποίο προσέγγισε αστυνομικός του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, υποδυόμενος τον υποψήφιο αγοραστή. Στη συνέχεια, μέσω του πρώτου, ο αστυνομικός ήλθε σε επαφή και με τον συνεργό του, τον 40χρονο Αλβανό.

Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν είναι κυρίως πήλινα αγγεία και πήλινα ειδώλια, κατά βάση της Μυκηναϊκής περιόδου. Μεταξύ αυτών ήταν και ένα μαρμάρινο άγαλμα γυναικείας μορφής.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση αρχαιολόγου της Δ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ναυπλίου του υπουργείου Πολιτισμού εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Αναλυτικά στα αρχαία αντικείμενα περιλαμβάνονται:

1. Πήλινο αγγείο (κάνθαρος) των μυκηναϊκών χρόνων, με υψηλές ωτόσχημες λαβές και ερυθρόχρωμη σπειροειδή διακόσμηση στο σώμα.
2. Πήλινο αβαφές αγγείο (σκύφος) με δύο οριζόντιες, τριγωνικές λαβές στο κάθετο χείλος, πιθανώς των μυκηναϊκών χρόνων.
3. Πήλινο αγγείο (πρόχους) με ταινιωτή, μελανόχρωμη διακόσμηση, πιθανώς των υπομυκηναϊκών χρόνων.
4. Πήλινο αγγείο (προχοΐσκη) με ταινιωτή, μελανόχρωμη διακόσμηση, πιθανώς των υπομυκηναϊκών χρόνων.
5. Όστρακο αγγείου ερυθροβαφές, πιθανώς των ελληνιστικών χρόνων (διαστάσεων 0,035Χ0,035Χ0,01 μ).
6. Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων, με καστανομέλανη ταινιωτή διακόσμηση, συγκολλημένο από τέσσερα τμήματα (τύπου Ψ, διαστάσεων 0,1230,075 μ).
7. Ακέραιο πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων, παρόμοιο με το προηγούμενο και θρυμματισμένο εν μέρει στην κεφαλή (τύπου Ψ, διαστάσεων 0,12Χ0,07 μ).
8. Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων, ελλιπές στο λαιμό και την κεφαλή και παρόμοιο με τα δύο προηγούμενα (τύπου Ψ, διαστάσεων 0,086Χ0,058 μ).
9. Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων, συγκολλημένο από δύο τμήματα, με ερυθρόχρωμη ταινιωτή διακόσμηση (τύπου Ψ, διαστάσεων 0,09Χ0,057 μ.).
10.  Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων, συγκολλημένο από δύο τμήματα, το οποίο φέρει ερυθρόχρωμη ταινιωτή διακόσμηση (τύπου Φ, διαστάσεων 0,104Χ0,037 μ.).
11. Κεφαλή πήλινου ειδωλίου των μυκηναϊκών χρόνων με μελανόχρωμη ταινιωτή διακόσμηση (διαστάσεων 0,036Χ0,32 μ.).
12.  Πήλινο ερυθροβαφές πηνίο (ύψους 2 εκ.) των μυκηναϊκών χρόνων.
13.  Υαλόμαζα (δηλαδή προϊόν εκκαμίνευσης γυαλιού).
14.  Τμήμα μακρού οστέος.
15-17. Τρία πετρώματα – απολιθώματα.
18-24. Επτά τμήματα λίθων χωρίς ίχνη κατεργασίας, από τα οποία τα τρία μαρμάρου και το τέταρτο χαλαζία.
25. Μαρμάρινο άγαλμα ημίγυμνης γυναικείας μορφής, της οποίας λείπουν η κεφαλή, οι μηροί και τα πέλματα και η οποία φέρει αποκρούσεις στην περιοχή των ώμων. Το μπροστινό τμήμα του σώματος καλύπτεται με ιμάτιο ανάμεσα στα σταυρωμένα στο στήθος χέρια της.

TAGS