«Γιορτές Μεταξιού» στο μεταξουργείο Τζίβρε.

Το ανακαινισμένο, πλέον, παλαιότερο βιομηχανικό συγκρότημα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, φιλοξενεί φέτος την εκδήλωση, από σήμερα μέχρι και την Κυριακή 8 Ιουνίου, που διοργανώνει ο Σύλλογος Φίλων Μετάξης «Η Χρυσαλλίδα».

Το Σουφλί είναι ιστορικά συνυφασμένο με το μετάξι, με καταγεγραμμένη την εκτροφή μεταξοσκώληκα για περισσότερα από 400 χρόνια στην περιοχή και το εμπόριο. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να ενεργοποιήσουμε ξανά, όχι από μηδενική βάση, αλλά από μια χαμηλή βάση (τη διαδικασία παραγωγής) και να τη θέσουμε σε επανεκκίνηση», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Τσιακίρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή διαμορφώνεται σε περίπου 30 τόνους κουκούλια, ενώ για την δεκαετία 1920-1930 βρισκόταν στους 800.000 τόνους κουκούλια. «Το μετάξι ήταν η "γεννήτρια" της περιοχής που κρατούσε ζωντανή την πόλη» πρόσθεσε.

Η μεταξένια... πολιτεία με συντονισμένες πρωτοβουλίες διεκδικεί την ιδιαίτερη παράδοση και την ιστορία της και συνδέει την ανάπτυξή της με το πολύτιμο προϊόν που αποτελεί έως και σήμερα σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής δραστηριότητάς της.

Ο Σύλλογος «Η Χρυσαλλίδα» έχει κατορθώσει να καθιερώσει τις γιορτές μεταξιού ως το σημαντικότερο ίσως θεσμό της πόλης που συμπεριλαμβάνει δράσεις, οι οποίες προβάλλουν τον πολιτισμό, αξιοποιούν την παράδοση και αναδεικνύουν το μετάξι.

Σήμερα, πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εκδηλώσεων με τα εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας. Οι πενήντα φωτογραφίες που συγκεντρώθηκαν από τους ανθρώπους και τις οικογένειες οι οποίοι συνέδεσαν τη ζωή τους με το μετάξι, εκτέθηκαν στον πιο ενδεδειγμένο χώρο, στο μεταξουργείο - υφαντουργείο Τζίβρε, διασώζοντας μνήμες και θραύσματα προσωπικών ιστοριών αλλά και της ιστορίας της πόλης.

Σ' αυτό το χώρο θα παραμείνουν, αφού θα παραχωρηθούν στη «Χρυσαλλίδα» από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης - Περιφερειακή Ενότητα Έβρου που υποστηρίζει την εκδήλωση, για να κοσμούν μόνιμα το χώρο. Στη συνέχεια η παράσταση Μαύρου θεάτρου, με τη συνεργασία του Συλλόγου «Ελπίδα», αφηγήθηκε στους επισκέπτες με έναν ιδιαίτερο τρόπο την «ιστορία ενός μεταξοσκώληκα».

Το Σάββατο 7 Ιουνίου 2014 θα ξεκινήσει με έναν πρωινό Ποδηλατικό Γύρο «Στις γειτονιές του Μεταξιού». Θα ακολουθούσουν, στις βραδινές ώρες, δράσεις σχετικές με τον πανελλήνιο Διαγωνισμό Σχεδιαστών (GREEKSILK) με θέμα « Δημιουργίες στο Μετάξι».

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την προηγούμενη χρονιά από τη «Χρυσαλλίδα», είπε ο κ. Τσιακίρης και σ' αυτόν συμμετείχαν φοιτητές από όλη την Ελλάδα, που σχεδίασαν δημιουργίες επάνω σε μετάξι. Ο διαγωνισμός είχε ως στόχο τη γνωριμία των νέων σχεδιαστών με το προϊόν και τη σύνδεση της σύγχρονης παραγωγής μεταξιού με το σχεδιασμό ρούχων. Φέτος, θα εκτεθούν οι πρωτότυπες δημιουργίες των σχεδιαστών που συμμετείχαν στο διαγωνισμό και θα απονεμηθούν τα βραβεία σε αυτούς που διακρίθηκαν. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με έντεχνο μουσικό πρόγραμμα από τα «Χίλια Χρόνια».

Την Κυριακή 8 Ιουνίου 2014, το πρωί θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Εκδημοκρατισμός του ενδύματος» που θα αναλύσει ο σχεδιαστής μόδας Ρήγας Κ. Τριπολιτσιώτης.

Στη συνέχεια θα παρουσιασθεί η μελέτη της ΠΑΜΘ - Περιφερειακής Ενότητας Έβρου για τον Σχεδιασμό παρέμβασης που έχει ως στόχο να γίνει το Σουφλί πόλος ανταγωνιστικότητας με θέμα το μετάξι.

Με μουσική, χορό και παραδοσιακή θρακιώτικη κουζίνα θα ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις το βράδυ της Κυριακής. Η Μαντολινάτα Σουφλίου, παραδοσιακά μουσικά συγκροτήματα, τα χορευτικά συγκροτήματα της Θρακικής Εστίας Σουφλίου, του Δήμου Σουφλίου και της τοπικής κοινότητας Λαβάρων, θα στήσουν τον ...χορό. Στο λαϊκό γλέντι που θα ακολουθήσει οι μουσικοί του συγκροτήματος «Μεταξίμι» θα συνοδεύσουν τους επισκέπτες στη γνωριμία με την θρακιώτικη Κουζίνα και στη γευστική απόλαυση των παραδοσιακών προϊόντων του Σουφλίου.