Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις επιθέσεων σε πολίτες έξω από τραπεζικά υποκαταστήματα που αντιμετωπίζει η ΕΛ.ΑΣ. καθώς το φαινόμενο παρουσιάζει αυξητική τάση. Αναζητώντας... ρευστό δεκάδες επιτήδειοι στοχεύουν σε «εύκολα» θύματα κυρίως ηλικιωμένους όπου μόλις έκαναν ανάληψη ένα μεγάλο ποσό από τράπεζα. Η μεθοδολογία τους είναι συγκεκριμένη, παρακολουθούν για αρκετό χρονικό διάστημα τις κινήσεις του θύματος και στη συνέχεια όταν αυτό επισκεφτεί την τράπεζα για να κάνει ανάληψη το περιμένων λίγα μέτρα έξω από την τράπεζα.
 
Χαρακτηριστική περίπτωση,  ένας 29χρονος ληστής στη Θεσσαλονίκη ο οποίος λήστεψε 73χρονη  έπειτα από ανάληψη μεγάλου χρηματικού ποσού.
 
Ειδικότερα ο 29χρονος άντρας, αφού αντιλήφθηκε την είσοδο της ηλικιωμένης σε τραπεζικό υποκατάστημα της δυτικής Θεσσαλονίκης, με τη βοήθεια ενός συνεργού τρύπησε το λάστιχο του αυτοκινήτου του θύματος με σκοπό να δυσκολέψει τη μετακίνησή του.
 
Μόλις η 73χρονη βγήκε από την τράπεζα και μπήκε στο αυτοκίνητό της, οι δράστες αφαίρεσαν από τη θέση του συνοδηγού τσάντα, η οποία, εκτός από κοσμήματα και προσωπικά έγγραφα, περιείχε και 17.522 ευρώ, το οποίο προερχόταν από την ανάληψη που μόλις είχε πραγματοποιήσει η ηλικιωμένη.
 

ΕΛ.ΑΣ: Πως θα προστατέψετε τα χρήματα που αναλαμβάνετε από Τράπεζες:

 
Προσέξτε για άτομα που παρακολουθούν την τραπεζική σας συναλλαγή μέσα στο κατάστημα και ενημερώστε διακριτικά τη Διεύθυνση ή τον Ταμία.
Μην αφήνετε τσάντες ή χρήματα που έχετε πρόσφατα αναλάβει από Τράπεζες μέσα στο αυτοκίνητό σας, γιατί είναι πιθανό επίδοξοι διαρρήκτες να έχουν παρακολουθήσει την τραπεζική σας συναλλαγή.
Να πηγαίνετε απευθείας στον τόπο οριστικής εναπόθεσης των χρημάτων και αν χρησιμοποιείτε αυτοκίνητο να μην σταματάτε σε διάφορα σημεία.
Αν αυτό είναι αναγκαίο, μην αφήνετε την τσάντα στο αυτοκίνητό σας και σταθμεύετε πάντα σε πολυσύχναστο σημείο.
Αν διαπιστώσετε ότι σας παρακολουθούν, τηλεφωνείστε αμέσως στο 100 ή απευθυνθείτε στον πρώτο αστυνομικό.
Αν μεταφέρετε τακτικά χρηματικά ποσά, μην ακολουθείτε τα ίδια δρομολόγια και αλλάζετε κάθε φορά τις ώρες των μετακινήσεών σας.
Αν σκοπεύετε να αναλάβετε μεγάλο χρηματικό ποσό από τραπεζικό κατάστημα προτιμείστε να συνοδεύεστε από δεύτερο άτομο.
 
ΑΝ. ΓΑΛ.