current views are: 1

9 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση10:43

Το χαλάζι κατέστρεψε τις καλλιέργειες στην Ηλεία

Ελιές, καρπούζι, ντομάτα κηπευτικά και άλλα προϊόντα καταστρέφονται μέσα στον Ιούνιο. Χαλάζι, σφοδροί άνεμοι και ισχυρή βροχόπτωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα έπληξαν την Κυριακή τον νομό Ηλείας και ιδιαίτερα τον δήμο του Πύργου. 
 

Δημοσίευση 10:43’
αρθρο-newpost

Ελιές, καρπούζι, ντομάτα κηπευτικά και άλλα προϊόντα καταστρέφονται μέσα στον Ιούνιο. Χαλάζι, σφοδροί άνεμοι και ισχυρή βροχόπτωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα έπληξαν την Κυριακή τον νομό Ηλείας και ιδιαίτερα τον δήμο του Πύργου. 
 

Ελιές, καρπούζι, ντομάτα κηπευτικά και άλλα προϊόντα καταστρέφονται μέσα στον Ιούνιο. Χαλάζι, σφοδροί άνεμοι και ισχυρή βροχόπτωση για μεγάλα χρονικά διαστήματα έπληξαν την Κυριακή τον νομό Ηλείας και ιδιαίτερα τον δήμο του Πύργου. 

Η καταιγίδα ήταν πολύ μεγάλη. Για μια τουλάχιστον ώρα η ημέρα μετατράπηκε σε νύχτα, η ορατότητα περιορίστηκε σε ελάχιστα μέτρα, οι άνεμοι σάρωσαν τα πάντα και οι καλλιέργειες «βομβαρδίστηκαν» από χαλάζι. 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα στην διάρκεια της χθεσινής ημέρας, έπληξαν ακόμα και τις ελιές! 

Το βέβαιο είναι, όπως αναφέρει η εφημερίδα Πρωινή, πως η χθεσινή καταιγίδα έδωσε τη χαριστική βολή στους σταφιδοπαραγωγούς και τους αμπελοκαλλιεργητές! Σε όλα τα χωριά που οι βροχές του Μαΐου, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες της εποχής, δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την εξάπλωση του περονόσπορου σε αμπέλια (ακόμα και σε σταφίδες που είναι πιο ανθεκτικές), οι παραγωγοί έχουν στην κυριολεξία ξεπουληθεί σε φυτοφάρμακα με τα οποία ραντίζουν συνεχώς για να μετριάσουν τις επιπτώσεις από την ασθένεια. Οι ελπίδες τους πως κάτι μπορούσαν να περισώσουν, από τη φετινή παραγωγή εξανεμίστηκαν! Όποια τσαμπιά είχαν γλυτώσει από την προσβολή, βρέθηκαν σπασμένα από το χαλάζι και τον αέρα, πεσμένα κάτω από τα κλήματα. 

Επιπτώσεις από την χθεσινή κακοκαιρία είχαν και στα πρώιμα καρπούζια που βρίσκονται τώρα στο στάδιο της ωρίμανσης και η εξαγωγή τους είχε ήδη καθυστερήσει, λόγω του καιρού. Οι παραγωγοί αγωνιούσαν ότι «πήγε πίσω» η παραγωγή του καρπουζιού και ότι θα έβγαιναν όλα μαζί με αποτέλεσμα να μην εξασφαλίσουν τις τιμές που υπολόγιζαν καθώς θα «έπεφταν» όλα μαζί στην αγορά. Μια αγορά που εξαρτάται από τη ζήτηση στα κράτη της κεντρικής Ευρώπης και της ανατολικής η οποία επίσης επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί. Κοντά σ’ αυτά τα προβλήματα ήρθε να προστεθεί τώρα το χθεσινό χτύπημα του καιρού, εκεί που κανείς δεν το περίμενε, την πρώτη εβδομάδα του Ιούνη! 

Παράλληλα, η σφοδρή καταιγίδα έπληξε τις καλλιέργειες ντομάτας που αναπτύσσονται σε μεγάλη έκταση στην περιοχή του καλλικρατικού δήμου Πύργου αλλά και των υπαίθριων κηπευτικών: μελιτζάνες, κολοκυθάκια, αγγούρια, ντομάτες βρέθηκαν στο έλεος του καιρού. Αλλά και άλλες καλλιέργειες όπως το τριφύλλι και το καλαμπόκι, η ανάπτυξη των οποίων έχει καθυστερήσει λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα στον νομό.


σχετικα αρθρα