Το πρωτοσέλιδο των New York Times κοσμεί η υπόθεση των καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών.

Η εφημερίδα παρομοιάζει τη «μάχη» καθαριστριών - κυβέρνησης με την ιστορία του Δαυίδ και του Γολιάθ και αναφέρεται στις περικοπές που έχει κάνει η κυβέρνηση και στις αντιδράσεις των πολιτών αλλά και των δικαστηρίων.

Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε οδυνηρές περικοπές οι οποίες «πληγώνουν τους αδύναμους πολίτες και τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες».

Μια από τις ομάδες αυτές, είναι σύμφωνα με τον συντάκτη του άρθρου και οι καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών οι οποίες από την ημέρα που απολύθηκαν δίνουν μάχη με νύχια και με δόντια για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους, ενώ οι συμπολίτες τους φωνάζουν ότι οι περικοπές είναι παράνομες και αντισυνταγματικές.

Kαι τα δικαστήρια εκδίδουν αποφάσεις από τις οποίες προκύπτει τελικά ένα και μόνο ερώτημα: Μπορεί η κυβέρνηση να συρρικνώσει το κράτος; 

Οι δικαστικές αποφάσεις έχουν γίνει ένα μεγάλο εμπόδιο για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, συνεχίζει το δημοσίευμα, και προσθέτει την πρόσφατη προειδοποίηση του ΔΝΤ: Οι αρνητικές αποφάσεις των δικαστηρίων απειλούν να ανατρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που έχει συμφωνήσει η χώρα με τους διεθνείς πιστωτές της.

Από την άλλη, την ώρα που ο κ. Σαμαράς προσπαθεί να πείσει τους πολίτες και τους επενδυτές ότι η χώρα αλλάζει πορεία οι αποφάσεις των δικαστηρίων απειλούν με μια «μαύρη τρύπα» στα οικονομικά της κυβέρνησης, αναφέρεται.

«Είναι πιο δυνατοί από εμάς, εμείς όμως είμαστε σίγουρα πιο θυμωμένοι», σχολιάζει μια απολυμένη καθαρίστρια του ΥΠΟΙΚ στην εφημερίδα, η 53χρονη Δέσποινα Κωστοπούλου, η οποία εργαζόταν στο υπουργείο για 22 συναπτά έτη πριν απολυθεί το προηγούμενο φθινόπωρο.

Τον Μάιο δικαστήριο απεφάνθη ότι η απόλυσή της αλλά και των 396  συναδέλφων της ήταν καταχρηστική. Από τότε η κ. Κωστοπούλου κοιμάται σε μία σκηνή έξω από το υπουργείο οικονομικών μαζί με τις συναδέλφους της ζητώντας την άμεση επαναπρόσληψή τους.

Η μάχη του Δαυίδ με τον Γολιάθ έχει μετατρέψει τις γυναίκες αυτές σε σύμβολο αντίστασης στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, λένε οι New York Times.