Προθεσμία για να απολογηθούν πήραν οι 11 συλληφθέντες για την υπόθεση του ενός τόνου ηρωίνης που βρέθηκε σε Κορωπί και Φιλοθέη Αττικής, που συγκλονίζει το Πανελλήνιο, αφού σε αυτήν φέρεται να εμπλέκεται εφοπλιστής, όπως και ο 15χρονος γιος του.

Οι συλληφθέντες θα απολογηθούν σε ομάδες Τρίτη και Τετάρτη και έως τότε θα κρατούνται στο Λιμεναρχείο Πειραιά, όπου επέστρεψαν έπειτα από την εμφάνισή τους στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.

Εκεί μεταφέρθηκαν υπόδρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Βγήκαν από το βαν της Αστυνομίας, καλύπτοντας τα πρόσωπά τους  με τις μπλούζες τους. Ένας εκ των συλληφθέντων μπήκε στο κτίριο με αναπηρικό αμαξίδιο. 

Τελευταίοι από το όχημα κατέβηκαν η μητέρα με τον 15χρονο γιο της που μάλιστα τον κρατούσε από το χέρι. 

Βαριές κατηγορίες 

Στους συλληφθέντες, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, σε ότι αφορά τη διάπραξη κακουργημάτων διακίνησης ναρκωτικών, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, επιμέρους διακίνησης ναρκωτικών κατά συναυτουργία, με την έννοια δηλαδή ότι υπάρχει ξεχωριστή κατηγορία για εισαγωγή, για αποθήκευση για κατοχή και για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών και για παράνομη κατοχή οπλισμού.

Το Λιμενικό Σώμα Ελληνική Ακτοφυλακή επισήμως αναφέρει ότι οι έρευνες για την υπόθεση είναι σε εξέλιξη και επιχειρησιακά και δικαστικά και δεν μπορεί να προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση ονομάτων που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Τούρκος ο εγκέφαλος της υπόθεσης

Είναι μία από τις μεγαλύτερες ποσότητες ναρκωτικών που έχουν εντοπιστεί, εκτός θαλάσσης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της μεγάλης κλίμακας επιχείρησης που έγινε χθες βράδυ και οδήγησε στον εντοπισμό και στην κατάσχεση 443 πλαστικών συσκευασιών ηρωίνης, συνολικού μικτού βάρους 1.133,420 κιλών.

Έρευνα διεξήχθη σε αποθήκη αποθήκη στο Κορωπί καθώς και σε ύποπτες οικίες των βορείων προαστίων, συνελήφθησαν συνολικά 11 άτομα, εκ των οποίων πέντε Τούρκοι και πέντε μέλη της οικογένειας γνωστού επιχειρηματία στη Φιλοθέη.

Πρόκειται για έναν εφοπλιστή που φέρεται να είναι κάτοχος τεσσάρων δεξαμενόπλοιων στο Ντουμπάι, η πρώην σύζυγός του και ο γιος του, φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Ο εγκέφαλος της σπείρας του πολυθενικού κυκλώματος που συνελήφθη, φέρεται να είναι Τούρκος με κινητικά προβλήματα.

Το χρονικό

Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από τον εντοπισμό περίπου 500 κιλών ηρωίνης στην αποθήκη στο Κορωπί, όπου γινόταν η συσκευασία σε σάκους μαρμαρόσκονης, στοιχεία και πληροφορίες από τους πρώτους συλληφθέντες οδήγησαν τους επικεφαλής της επιχείρησης στην οικία του εφοπλιστή στη Φιλοθέη, όπου ύστερα από έρευνα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν άλλα 500 κιλά από το ίδιο ναρκωτικό.

Επιπλέον, κατασχέθηκαν έξι πολυτελή οχήματα, τα οποία εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά των ναρκωτικών ουσιών, ένα  πιστόλι με μία γεμιστήρα που περιείχε εννέα φυσίγγια, το χρηματικό ποσό των 6,235 ευρώ και λοιπά αντικείμενα.

Ο κ. Λαγκαδιάνος είπε ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις ανδρών της δίωξης ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος, η αξία της συγκεκριμένης ποσότητας ηρωίνης ανέρχεται περίπου στα 30 εκατ. ευρώ.

Οι «ράμπο» της Δίωξης Ναρκωτικών εκτιμούν ότι η ηρωίνη ερχόταν από χώρα της Μέσης Ανατολής μέσω Τουρκίας με διάφορους τρόπους, ενώ αναφέρουν ότι αν η συγκεκριμένη ποσότητα ηρωίνης νοθευόταν δεν αποκλείεται τα κέρδη να εξαπλασιάζονταν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «μαύρα» έσοδα θα ξεπλένονταν με αγορά μεγάλου ξενοδοχείου στα νότια προάστια, συναλλαγή που θα γινόταν με μετρητά, χέρι με χέρι.

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις του Λιμενικού Σώματος, στην επιχείρηση συμμετείχαν στελέχη της Διοίκησης Ασφάλειας, του γραφείου Πληροφοριών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., υπηρεσιακοί σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών (Κ-9) Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ., καθώς και η επιχειρησιακή ομάδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του ΥΝΑ/Α.Λ.Σ. - ΕΛ.ΑΚΤ.,σε συνεργασία με στελέχη της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, του ομοσπονδιακού γραφείου στην Αθήνα της αμερικανικής Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών (DEA), και του ΣΔΟΕ Αττικής/ Τμήμα Ναρκωτικών και Όπλων.