Εκδήλωση για την 70ή επέτειο από την σφαγή στο Δίστομο διοργανώθηκε χθες στο Βερολίνο από γερμανικά συνδικάτα σε συνεργασία με την ελληνική κοινότητα και ελληνικούς συλλόγους της γερμανικής πρωτεύουσας.

Την εκδήλωση χαιρέτισε με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο Μανώλης Γλέζος, ο οποίος έκανε λόγο για «μήνυμα ειρήνης» προς τον γερμανικό λαό, αλλά και για υποχρέωση της γερμανικής κυβέρνησης να αποκαταστήσει το πολιτικό, ηθικό και οικονομικό της χρέος έναντι της Ελλάδας.

«Δεν θεωρούμε τον σημερινό γερμανικό λαό ένοχο για τα εγκλήματα του Ράιχ και θέλουμε την φιλία και την συνεργασία. Ζητάμε όμως δικαίωση. Ο ελληνικός και ο γερμανικός πολιτισμός μπορούν σήμερα να αποτελέσουν τις βάσεις για μια νέα γέφυρα - στην Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων και του χρήματος», δήλωσε ο κ. Γλέζος, ενώ οι Γερμανοί ιστορικοί Έμπερχαρντ Ρόντχολτς και Μάρτιν Σέκεντορφ αναφέρθηκαν διεξοδικά στα γεγονότα που οδήγησαν στην σφαγή των 218 Διστομιτών και στην καταστροφή του χωριού τους στις 10 Ιουνίου του 1944.

Η δικηγόρος και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα Χριστίνα Σταμούλη περιέγραψε το χρονικό της δικαστικής διεκδίκησης, τις μέχρι τώρα δικαστικές αποφάσεις και τα κωλύματα που παρουσιάζονται. Τόνισε δε την ανάγκη οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Γερμανίας να καθίσουν σύντομα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σταθάς, ο οποίος κατάγεται από το Δίστομο και συμμετέχει στην προσπάθεια διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών. Δήλωσε μάλιστα ότι, όταν το κόμμα του βρεθεί στην κυβέρνηση, ο υπουργός Δικαιοσύνης θα υπογράψει την απόφαση δια της οποίας θα δίδεται άδεια προκειμένου να εκτελεστεί απόφαση σε βάρος του γερμανικού Δημοσίου για την αποζημίωση που επιδίκασε το 2000 ο 'Αρειος Πάγος.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διοργανώθηκε φωτογραφική έκθεση με θέμα «Η Ελλάδα υπό τον αγκυλωτό σταυρό».