current views are: 1

16 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση16:49

Απίστευτο κι όμως αληθινό: Τρώμε τη σκόνη του… ράλι Ντακάρ

Σκόνη στον αέρα και λασποβροχή στις αυλές και στα αυτοκίνητα. Φαινόμενο καλοκαιρινό, που κάνει κατά καιρούς την εμφάνισή του στη χώρα, τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, με ανησυχητική συχνότητα.

Δημοσίευση 16:49’
αρθρο-newpost

Σκόνη στον αέρα και λασποβροχή στις αυλές και στα αυτοκίνητα. Φαινόμενο καλοκαιρινό, που κάνει κατά καιρούς την εμφάνισή του στη χώρα, τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, με ανησυχητική συχνότητα.

Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Σκόνη στον αέρα και λασποβροχή στις αυλές και στα αυτοκίνητα.

Φαινόμενο καλοκαιρινό, που κάνει κατά καιρούς την εμφάνισή του στη χώρα, τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, με ανησυχητική συχνότητα.

Ένα φαινόμενο άγνωστο για τους επιστήμονες που τώρα σιγά σιγά αναλύεται. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, λένε, θα φανεί τις επόμενες δεκαετίες και σήμερα κανένας δεν γνωρίζει ποιες ακριβώς θα είναι αυτές.

Άγνωστες ακόμα οι επιπτώσεις στην υγεία μας

Ήδη έγινε μια πρώτη προσπάθεια να «διαβαστεί» η σκόνη αυτή και η πρώτη… ανάγνωση αποκάλυψε ότι δεν πρόκειται για «αθώα» άμμο από τη Σαχάρα: σε επεισόδια μεγάλης εμφάνισης σκόνης στην ατμόσφαιρα της Αθήνας, σε κάθε γραμμάριο σκόνης βρέθηκαν 173 μgr μολύβδου, 60 μgr ψευδάργυρου, 10 μgr χρωμίου και 6 μgr βαναδίου

Κατάλοιπα από τους βομβαρδισμούς της Λιβύης, που κατακάθισαν στο έδαφός της, εικάζουν οι επιστήμονες.

«Οι μετρήσεις συνεχίζονται, όμως τα πρώτα αποτελέσματα συνηγορούν στο ότι με τη σκόνη από τη Σαχάρα μεταφέρονται και κατάλοιπα προηγούμενων πολεμικών συγκρούσεων. Έχει βρεθεί και ουράνιο στα σωματίδια αυτά, όμως σε χαμηλή περιεκτικότητα. Η αλήθεια είναι πως δεν ξέρουμε ακόμα αν, πόσο και πότε θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ανθρώπινη υγεία», λέει στο newpost, ο Μιχάλης Πετράκης, από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος του Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Συμφωνεί μαζί του ο πνευμονολόγος Γιώργος Βαρουχάκης: «Τις επόμενες δεκαετίες θα γνωρίζουμε τί ακριβώς μας προκαλεί αυτό που σήμερα αναπνέουμε. Το φαινόμενο είναι ακόμα άγνωστο στους επιστήμονες. Το μόνο καλό είναι ότι, επειδή πρόκειται για μεγάλα σωματίδια, σπάνια φτάνουν ως τους πνεύμονες, κατακάθονται στα πρώτα σημεία του αναπνευστικού συστήματος».

Δραστηριότητες όπως το… ράλι Ντακάρ το στέλνουν στην πόρτα μας 

Πριν από 20 χρόνια, μια ομάδα επιστημόνων από τη Θεσσαλονίκη «ενοχοποίησαν» τους μηχανοκίνητους αγώνες που γίνονταν κάθε χρόνο στην Αφρική, για τη μεταφορά της σκόνης προς την Ελλάδα.

«Η αναστάτωση που δημιουργούσαν στο έδαφος τα αυτοκίνητα βοηθούσαν, σηκώνοντας την άμμο της ερήμου, τη μεταφορά της προς τη χώρα μας όταν φυσούσε νότιος άνεμος», λέει ο Μιχάλης Πετράκης και εξηγεί ότι πρόκειται για μια θεωρία που υποστηρίζεται μέχρι και τις μέρες μας.

«Πιο επικίνδυνα είναι τα στοιχεία που μεταφέρονται στη χώρα μας από τη Συρία τα τελευταία δύο χρόνια, δεδομένου ότι εκεί τα όπλα που χρησιμοποιούνται είναι επίσης πιο επικίνδυνα, όμως ένα μετεωρολογικό σύστημα που ευνοεί αυτήν την μεταφορά δεν είναι τόσο συχνό, όσο αυτό της μεταφοράς από τη Σαχάρα».


σχετικα αρθρα