Στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στον Πειραιά αναφέρθηκε ο βουλευτής Α' Πειραιά και Νήσων του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο θόρυβο που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα για τις αλλαγές στη δημόσια εκπαίδευση, τόνισε πως στα σχολεία του Πειραιά οι αλλαγές αυτές είναι περιορισμένες και ρεαλιστικές.

Όπως ανέφερε ο κ. Καρύδης οι συγχωνεύσεις "αφορούν κυρίως συστεγαζόμενα δημοτικά σχολεία τα οποία αναβαθμίζονται σε 7 δωδεκαθέσια  σχολεία με αποτέλεσμα να εντάσσονται στο «ειδικό αναμορφωμένο πρόγραμμα» του Υπουργείου Παιδείας το οποίο περιλαμβάνει νέα μαθήματα, ξένη γλώσσα, γυμναστική, αισθητική και θεατρική αγωγή, φιλαναγνωσία".

"Οι μαθητές στα νέα σχολεία θα είναι κάτω από 25 σε κάθε τμήμα και δεν θα υπερβαίνουν τους 265 συνολικά ενώ τα νέα σχολεία θα είναι ολοήμερα και θα λειτουργούν σε όλες τις τάξεις από το πρωί έως τις 2μμ και από τις 2μμ έως τις 4μμ, πράγμα που διευκολύνει τους εργαζόμενους γονείς αλλά και τα ίδια τα παιδιά. Όσον αφορά τα Γυμνάσια και τα Λύκεια δημιουργούνται 6 νέα σχολεία τα οποία στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι και αυτά συστεγαζόμενα. Οι μαθητές σε κάθε τμήμα θα είναι κάτω των 27 και ο αριθμός τους συνολικά δεν θα ξεπερνά τους 340. Οι πρωτοβουλίες αυτές εντάσσονται στην προετοιμασία που καταβάλλει το Υπουργείο Παιδείας για τη δημιουργία του Νέου αναβαθμισμένου Λυκείου", τονίζει ο κ. Καρύδης και προσθέτει:

"Η μόνη περίπτωση που πρέπει να συζητήσουμε ιδιαίτερα είναι του 57ου Δημοτικού Σχολείου που η κατάργησή του και η μετακίνησή του σε άλλα σχολεία δημιουργεί προβλήματα για την ασφάλεια των μαθητών που θα αναγκάζονται να διασχίζουν δύο μεγάλες λεωφόρους ενώ  υπάρχει οικόπεδο το οποίο έχει απαλλοτριωθεί για τη δημιουργία νέου σχολείου. Παράλληλα υπερφορτώνονται αριθμητικά τα διπλανά σχολικά συγκροτήματα."

Όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με τον σχολικό Καλλικράτη, "θα ελαχιστοποιηθεί το απαράδεκτο φαινόμενο πολλοί καθηγητές για να  συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες να μετακινούνται σε 2 και σε 3 σχολεία."

Ο κ. Καρύδης κατέληξε, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν χρειάζονται όμως άγονες και μικροκομματικές αντιπαραθέσεις αλλά συνεχείς αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν.