current views are: 1

17 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση09:26

Στη «φάκα» επιχειρηματίες της νύχτας και οι λογιστές τους

Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί σε δύο γνωστούς επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης της Αθήνας για παρανομίες εις βάρους του ΙΚΑ.

Δημοσίευση 09:26’
αρθρο-newpost

Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί σε δύο γνωστούς επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης της Αθήνας για παρανομίες εις βάρους του ΙΚΑ.

Χειροπέδες πέρασαν οι αστυνομικοί σε δύο γνωστούς επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων διασκέδασης της Αθήνας για παρανομίες εις βάρους του ΙΚΑ.

Πρόκειται για απάτη σε βάρος του ΙΚΑ καθώς έκαναν… εικονικές ασφαλίσεις των εργαζομένων τους μέσω εταιρείας «βιτρίνας».

‘Επειτα από έρευνα και παρακολούθηση των επιχειρηματιών, οι άνδρες της Οικονομικής Αστυνομίας συγκέντρωσαν όλα τα στοιχεία ώστε να πιάσουν στη… φάκα τους δύο επιχειρηματίες.

Ο ένας εκ των δύο είχε ξανάαπασχολήσει τις αρχές με… ταμειακές μηχανές «μαιμού» στο μαγαζί του όπου τραγουδούσε γνωστός λαικός τραγουδιστής. Επίσημες ανακοινώσεις για τις συλλήψεις θα κάνει η ΕΛ.ΑΣ. μετά τη μία το μεσημέρι.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ., για την υπόθεση αυτή σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος δεκαέξι ατόμων πέντε γυναίκών και έντεκα αντρών, ηλικίας από 34 έως 76 ετών.

Έστησαν 12 εταιρείες- βιτρίνες

«Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι παραπάνω εμπλεκόμενοι από το 2005 έως το 2012, είχαν συστήσει και λειτουργούσαν πάνω από δώδεκα επιχειρήσεις – «βιτρίνες», οι οποίες μέσω ενός δαιδαλώδους δικτύου αλληλοεπικάλυψής τους, δραστηριοποιούνταν σε εικονικές ασφαλίσεις του προσωπικού τους αλλά και του προσωπικού άλλων επιχειρήσεων.

Με τη μεθοδολογία αυτή απαλλάσονταν οι πραγματικοί εργοδότες, τόσο από την υποχρέωση ασφάλισης των εργαζομένων τους στο Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ι.Κ.Α., όσο και από την καταβολή των ανάλογων εισφορών σε άλλους φορείς του Δημοσίου. 

Αποτέλεσμα της εξαπάτησης των Δημοσίων Υπηρεσιών ήταν να δημιουργούνται υπέρογκα χρέη από την μη απόδοση των κάθε είδους εισφορών και οικονομικών υποχρεώσεων των επίμαχων επιχειρήσεων. Παράλληλα οι πραγματικοί εργοδότες των εργαζομένων, είχαν σημαντικό περιουσιακό όφελος που προέκυπτε από τη δόλια απαλλαγή τους από την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών για το προσωπικό που οι ίδιοι απασχολούσαν.

Χαρακτηριστική περίπτωση είναι ότι υπάλληλος σε μία από τις εμπλεκομένες επιχειρήσεις, αν και εργαζόταν ανελλιπώς από το έτος 2003 έως και το 2010, ασφαλίσθηκε πραγματικά μόνο για έξι μήνες το 2006 και επτά το 2012, ενώ για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα, φερόταν εικονικά ασφαλισμένος διαδοχικά στις «μαϊμού» εταιρείες.

Καθοριστικό ρόλο στην εγκληματική δραστηριότητα των εικονικών επιχειρήσεων, είχαν οι λογιστές τους, οι οποίοι σε συνεργασία με τους εργοδότες και τους επιχειρηματίες των πραγματικών επιχειρήσεων, προέβαιναν στις επίμαχες εικονικές ασφαλίσεις του προσωπικού, αποκομίζοντας και αυτοί επιμέρους ποσοστό από το συνολικό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Επιπλέον στις εικονικές επιχειρήσεις, εμφανίζονταν ως διαχειριστές και κατ’ επέκταση νομικώς υπεύθυνοι για τη μη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο Ι.Κ.Α., υπερήλικα ή καταζητούμενα άτομα, όπως ένας από τους κατηγορουμένους, 38χρονος Κύπριος, που τυγχάνει αγνώστου διαμονής και εκκρεμούν σε βάρος του σωρεία ενταλμάτων σύλληψης και καταδικαστικών αποφάσεων, για οικονομικού χαρακτήρα αδικήματα».

Πως «έκλεβαν» εργαζομένους και Δημόσιο

Όπως προέκυψε από την εξέλιξη της έρευνας, ένας από τους κατηγορουμένους, 48χρονος είχε υποβάλλει Αναλυτική Περιοδική Δήλωση στο ηλεκτρονικό σύστημα του Ι.Κ.Α. για λογαριασμό των εμπλεκομένων επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικές ταυτότητες – IP -που επίσης είχε χρησιμοποιήσει κατά παρελθόν και συγκεκριμένα το έτος 2009, όπου και είχε κατηγορηθεί για την συμμετοχή του σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε απάτες και κατάχρηση δημοσίου χρήματος.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του 48χρονου βρέθηκε και κατασχέθηκε, σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή, από τα ψηφιακά αρχεία του οποίου, διαπιστώθηκε η σύνδεση του με τις εμπλεκόμενες εικονικές επιχειρήσεις, καθώς επίσης και μεγάλος αριθμός εγγράφων που πιστοποιούν την παράνομη δράση του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τέσσερις από τις επίμαχες εταιρείες «βιτρίνες» το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα από το 2005 μέχρι το 2012, παρόλο που υπέβαλλαν Αναλυτικές Περιοδικές Δηλώσεις στο Ι.Κ.Α. για πλήθος εργαζομένων, η μία βρισκόταν σε κατάσταση πτώχευσης, η δεύτερη δεν είχε υποβάλλει εκκαθαριστικές δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και περιοδικές Δηλώσεις από το 2010 και μετά, η τρίτη δεν είχε υποβάλλει εκκαθαριστικές δηλώσεις Φόρου Προστιθέμενης Αξίας από το 2006 και η τέταρτη δεν είχε υποβάλλει εκκαθαριστικές δηλώσεις Φόρου Εισοδήματος Αξίας από το 2008.

Πάνω από 10 εκατ. ευρώ οι οφειλές για τις ασφαλιστικές εισφορές

Οι μέχρι στιγμής διαπιστωθείσες οφειλές των «εικονικών» επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 10.000.000 ευρώ. Πιο αναλυτικά, οι οφειλές στο Ι.Κ.Α. από τη μη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών, ανέρχονται τουλάχιστον στο ποσό των 5.200.000 ευρώ, ενώ οι αντίστοιχες οφειλές, που αφορούν σε Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, Κώδικα Βιβλίων Στοιχείων, φόρο εισοδήματος κλπ, ανέρχονται τουλάχιστον στα 5.000.000 ευρώ.

Εκτιμάται ότι οι πραγματικές οφειλές και το μέγεθος της εισφοροδιαφυγής των επίμαχων επιχειρήσεων, ανέρχονται σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς αναμένεται να ολοκληρωθεί ο εκτενής έλεγχος όλων των σχετικών παραστατικών, που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.


σχετικα αρθρα