«Αίσχος» και «πρόκληση», χαρακτήρισε ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος τις εκδηλώσεις του Thessaloniki Pride, που θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή και το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

«Η Εκκλησία έχει μια προτροπή: "μη δώτε το άγιον τοις κυσί", δηλαδή "μην ανακατεύετε τα άγια ζητήματα και πράγματα με τα σκυλιά"» απάντησε ο μητροπολίτης, σε ερώτηση δημοσιογράφου, στο περιθώριο της συνάντησής του με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα.

«Σεβαστείτε και το σχήμα και τη ζωή μου ολόκληρη για τα θέματα της Εκκλησίας και του λαού μας και την ευπρέπεια και μη με αναμιγνύετε με αυτό το αίσχος. Τελείωσε. Είναι μια διαστροφή της ανθρωπίνης υπάρξεως» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Άνθιμος και τόνισε πως δεν έχει επικοινωνήσει για το θέμα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Είπε ότι υπάρχει συγκέντρωση χριστιανικών οργανώσεων στην αυλή του Αγίου Δημητρίου το βράδυ της Παρασκευής και θα ακολουθήσει αγρυπνία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το gay pride, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραστεί και ο ίδιος.

Κατά τη συνάντηση του μητροπολίτη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας βρέθηκαν στο επίκεντρο η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο κ. Τζιτζικώστας είπε ότι οι δράσεις της Περιφέρειας θα έχουν στόχο τη δημιουργία δομών κοινωνικής αλληλεγγύης, με αξιοποίηση ευρωπαϊκών (ΕΣΠΑ και ΣΕΣ) και μη κονδυλίων, ενώ ο κ. Άνθιμος αναφέρθηκε στα συσσίτια που οργανώνει καθημερινά η Μητρόπολη και σημείωσε ότι υπάρχει μια απαίτηση του λαού να τελειώσει το συντομότερο δυνατό η κρίση που μαστίζει τη χώρα και να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν από τέσσερα χρόνια.

Και οι δυο αναφέρθηκαν στην ανέγερση του νέου κτιρίου που θα στεγάσει το Χαρίσειο Γηροκομείο Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι η εξέλιξη του έργου είναι ικανοποιητική.

Ο Μητροπολίτης ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την πρότασή του να ανεγερθεί ένα κέντρο περίθαλψης χρονίων πασχόντων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, δυναμικότητας 150 κλινών, σε οικόπεδο που έχει παραχωρηθεί από το δημόσιο στη Μητρόπολη για 40 χρόνια, στην οδό Λαμπράκη, όπου βρίσκονταν οι εγκαταστάσεις του οικοτροφείου «Αλέξανδρος».

Ο κ.Τζιτζικώστας είπε ότι θα εξεταστούν οι δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ) και ανάλογα θα αποφασίσουν αν θα προχωρήσει ή όχι. Για την ώρα, η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο των μελετών.