Δήμοι και Πολεοδομίες, έχουν, για μια ακόμη χρονιά, τα πρωτεία της παρανομίας και των ατασθαλιών στη δημόσια διοίκηση.

Η κρίση ταλαιπωρεί χιλιάδες συνταξιούχους, εργαζόμενους, άνεργους, όμως στην κορυφή της πυραμίδας το «πάρτυ» συνεχίζεται.

Μια πρώτη γεύση από την Ετήσια Έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, για το 2013, έχει ήδη δει το φως της δημοσιότητας, και φέρνει- στις υποθέσεις των δήμων που ελέγχθηκαν-στην πρώτη θέση της διαφθοράς την Περιφέρεια Αττικής, με ποσοστό 37,2%.

Την ίδια ώρα, όσοι έχουν επιφορτιστεί με τον έλεγχο της διαφθοράς, «ξεγλιστρούν» οι ίδοι από τον έλεγχο:

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», από τον έλεγχο των πόθεν έσχες διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν υποβάλει 58 υπόχρεοι, μεταξύ των οποίων 6 μέλη του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, 2 μέλη του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, ένας επιθεωρητής Yγείας και 2 επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Επισης δεν υπέβαλαν πόθεν έσχες 16 υπάλληλοι Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών και 3 υπάλληλοι του ΣΔΟΕ.

Η οικονομική διαχείριση αποτέλεσε το βασικό περιεχόμενο των περισσότερων υποθέσεων (41,8% του συνόλου), με τα πολεοδομικά και περιβαλλοντικά ζητήματα να ακολουθούν (13% συνολικά).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία των 1.519 υποθέσεων που χειρίστηκαν οι υπηρεσίες του Γενικού Επιθεωρητή το 2013,ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε 1.093 δημοσίους υπαλλήλους για σοβαρά αδικήματα, εκ των οποίων 575 ήταν απλοί υπάλληλοι, 360 αιρετοί, 110 εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας, 36 υπάλληλοι σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και 12 μέλη ΔΕΠ. Από το σύνολο των υποθέσεων που παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη υπήρξαν 52 καταδικαστικές αποφάσεις.

Ο κ. Ρακιντζής «επέστρεψε» στα αρμόδια όργανα για επανέλεγχο λόγω απόδοσης μικρών ποινών σε σχέση με τα αδικήματα συνολικά 96 υποθέσεις. Το 66,7% των περιπτώσεων αφορούσε επιβολή μικρής ποινής σε σχέση με το αδίκημα, το 21,9% τη μη αξιοποίηση των αποδείξεων για την παρατυπία των υπαλλήλων και το 5,2% τη μη εφαρμογή του νόμου από την πλευρά των πειθαρχικών συμβουλίων. 

Στο στόχαστρο του Επιθεωρητή βρέθηκε και η ΔΕΗ. Σε 109 περιπτώσεις στην Αττική αποδείχτηκε ότι το 54,12% των συνδέσεων αφορούσε παράνομη παροχή ρεύματος σε πολυτελείς κατοικίες και εμπορικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούσαν το μειωμένο τιμολόγιο προκαλώντας ζημιά εκατομμυρίων ευρώ στη ΔΕΗ. 

Ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε η ύπαρξη κυκλώματος στον ΟΠΑΔ, που χωρίς εξέταση των περιστατικών εξέδιδαν παραπεμπτικά για νοσηλεία στο εξωτερικό ακόμα και μετά από πιέσεις πολιτικών προσώπων. Στο κύκλωμα συμμετείχαν και ιδιώτες οι οποίοι διαφήμιζαν τις υπηρεσίες τους μέσω Διαδικτύου.