current views are: 1

17 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση15:46

Αυξάνονται δραματικά τα «παιδιά της κρίσης»

Σε ποσοστό που ξεπερνά το 53% αυξήθηκαν οι οικογένειες και τα παιδιά που έχουν ανάγκη ψυχολογικής ή μαθησιακής στήριξης.

Δημοσίευση 15:46’
αρθρο-newpost

Σε ποσοστό που ξεπερνά το 53% αυξήθηκαν οι οικογένειες και τα παιδιά που έχουν ανάγκη ψυχολογικής ή μαθησιακής στήριξης.

Σε ποσοστό που ξεπερνά το 53% αυξήθηκαν οι οικογένειες και τα παιδιά που έχουν ανάγκη ψυχολογικής ή μαθησιακής στήριξης.

Από το το 2012 μέχρι σήμερα 1.396 γονείς έχουν λάβει συμβουλευτική υποστήριξη, 325 γονείς και 298 ανήλικα παιδιά ψυχολογική υποστήριξη, και 121 παιδιά έχουν υποβληθεί σε λογοθεραπεία από τα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας των Παιδικών Χωριών SOS.

Τα τελευταία δύο χρόνια η δράση των Κέντρων Στήριξης έχει επεκταθεί και στην παροχή υλικής βοήθειας, καλύπτοντας τις ανάγκες περισσότερων από 4.000 παιδιών και ενηλίκων. Σημαντική ήταν και είναι η συμβολή σε αυτή την υλική βοήθεια για το 2013 και 2014 της Ελληνικής Πρωτοβουλίας – The Hellenic Initiative, της ING, της Τράπεζα Πειραιώς, της HSBC, της Vodafone, της Desserta, της Misko, της Procter & Gamble και των εργαζομένων τους, ομογενών από τον Καναδά και τη Γερμανία, καθώς και πολλών σχολείων. Ενδεικτικά, τα τελευταία δύο χρόνια, δόθηκαν περισσότερα από:

– 170.000 κουτιά γάλα
– 54.000 λίτρα λάδι
– 150 τόνοι κατεψυγμένα προϊόντα 
– 85 τόνοι ζυμαρικά
– 11.000 τροφές για μωρά
– 20 τόνοι είδη ρουχισμού

Το  πρώτο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας ξεκίνησε  στην Αθήνα,  στην περιοχή   της Κυψέλης, και σήμερα με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο συνολικά έξι Κέντρων Στήριξης που λειτουργούν, εκτός από την Αθήνα,  στη Θεσσαλονίκη, την Αλεξανδρούπολη, το Ηράκλειο, την Καλαμάτα και την Κομοτηνή.  Οι οικογένειες εντάσσονται στα Κέντρα Στήριξης μετά από λεπτομερή έλεγχο της οικονομικής κατάστασης, στην οποία βρίσκεται κάθε οικογένεια, από τους αρμοδίους του προγράμματος.
Στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας γονείς και παιδιά λαμβάνουν δωρεάν ψυχοκοινωνικές υπηρεσίες στην κατεύθυνση της πρόληψης (ανίχνευσης) καταστάσεων, στις οποίες τα παιδιά λειτουργούν σε δυσμενείς συνθήκες ανάπτυξης, αλλά και δωρεάν υπηρεσίες θεραπευτικού χαρακτήρα, που αφορούν στη διάγνωση και τη θεραπεία προβλημάτων παιδιών με δυσκολίες, όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση ή μαθησιακές δυσκολίες.

Προέκταση των Κέντρων Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας αποτελούν τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας που ξεκίνησαν να λειτουργούν πιλοτικά τον περασμένο Μάρτιο, στη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη, με την υποστήριξη της Henkel, με στόχο να επεκταθούν στην Αθήνα με τη νέα σχολική χρονιά. Στα Κέντρα συμμετέχουν παιδιά 8 – 15 ετών, που προέρχονται από οικογένειες που κατοικούν σε όμορες περιοχές των αντίστοιχων Κέντρων Στήριξης Παιδιού & Οικογένειας και ανήκουν στα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Επίσης, κοινωνικά κριτήρια, όπως η οικογενειακή κατάσταση – μονογονεϊκές, πολύτεκνες οικογένειες, γονείς με σοβαρή σωματική αναπηρία, κτλ – συνυπολογίζονται στην επιλογή ή τη σειρά προτεραιότητας για ένταξη στο πρόγραμμα.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη που διοργάνωσαν τα Παιδικά Χωριά SOS με τη συμμετοχή του προέδρου Αναστάσιου Βρεττού, του γενικού Διευθυντή Γιώργου Πρωτόπαππα και με συντονιστή το δημοσιογράφο Νίκο Ευαγγελάτο. Μίλησαν επίσης ο Διευθυντής Κοινωνικής Εργασίας και Υπεύθυνος των Κέντρων Στήριξης κ. Στέργιος Σιφνιός, καθώς και η Αν. Διοικητική Διευθύντρια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος κα Λένια Βλαβιανού. 
 


σχετικα αρθρα