current views are: 1

19 Ιουνίου 2014
Δημοσίευση11:16

Έτσι εξαπατούσαν το Δημόσιο με τις πλαστές εγγυητικές από το εξωτερικό

Μεγάλο κύκλωμα που εξαπατούσε το ελληνικό Δημόσιο και το υπουργείο Ανάπτυξης με πλαστές εγγυητικές επιστολές βρέθηκε στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.

Δημοσίευση 11:16’
αρθρο-newpost

Μεγάλο κύκλωμα που εξαπατούσε το ελληνικό Δημόσιο και το υπουργείο Ανάπτυξης με πλαστές εγγυητικές επιστολές βρέθηκε στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.

Μεγάλο κύκλωμα που εξαπατούσε το ελληνικό Δημόσιο και το υπουργείο Ανάπτυξης με πλαστές εγγυητικές επιστολές βρέθηκε στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ.

Στην έρευνα της υπόθεσης συνέβαλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης, ο οποίος προχώρησε σε καταγγελίες στην Οικονομική Αστυνομία. Τα μέλη του κυκλώματος χρησιμοποιούσαν πλαστές εγγυητικές επιστολές προκειμένου να λαμβάνουν επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου διαπίστωσαν ότι στο πλαίσιο της υποβολής προτάσεων ένταξης επιχειρηματικών σχεδίων στον αναπτυξιακό νόμο εκδίδονταν πλαστές εγγυητικές επιστολές, καταρχήν για λογαριασμό γραφείων του εξωτερικού και εν συνεχεία για λογαριασμό μεγάλων τραπεζών κυρίως από την Αγγλία, στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Οι εγγυητικές επιστολές – «μαϊμού» αφορούσαν συνολικές επενδύσεις περίπου 70 εκατ. ευρώ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι ύψους 18 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η ακριβής εικόνα είναι συγκεχυμένη καθώς ένα από τα γραφεία που φέρονται ότι εμπλέκονται στην υπόθεση έχει εκδώσει εγγυητικές ύψους 30 εκατ. ευρώ. 

Όπως δήλωσε ο κ. Μηταράκης, οι υπηρεσίες του υπουργείου συνέβαλαν στην εξάρθρωση του κυκλώματος και δεν έχει συμμετοχή σε αυτό υπάλληλος του υπουργείου, ενώ η πρώτη καταγγελία, από τον υφυπουργό, είχε γίνει στον οικονομικό εισαγγελέα τον Δεκέμβριο και προστίθενται στοιχεία σε αυτήν μέχρι και πρόσφατα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η δικογραφία είναι 40.000 σελίδων.

Οι ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ.

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. σε ανακοινώσεις του, η έρευνα για την υπόθεση διήρκησε πάνω από 6 μήνες και τελικά οι αστυνομικοί έφτασαν στη ταυτοποίηση της παράνομης δραστηριότητας δυο εγκληματικών οργανώσεων, που λειτουργούσαν είτε αυτοτελώς είτε συνεργαζόμενες μεταξύ τους και απαρτίζονταν από μεγαλοστελέχη έξι ιδιωτικών εταιρειών – νομικών προσώπων.

«Τα μέλη της σπείρας που ενέχονται σε πλήθος εξαπατήσεων και πλαστογραφιών σε βάρος του Δημοσίου είναι τουλάχιστον 17. Συνελήφθησαν τρεις από αυτούς, ηλικίας 30, 53 και 59 ετών, οι οποίοι με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Ανακριτή. Με την εξάρθρωση των εγκληματικών οργανώσεων η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας κατάφερε να ανασχέσει μια παράνομη οικονομική δραστηριότητα, που έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία της ελεύθερης αγοράς, υπονόμευε το κύρος και την αξιοπιστία των φορέων χρηματοδότησης, ενώ επιπλέον συνιστούσε σημαντική διακινδύνευση και επισφάλεια για τους χρηματικούς πόρους του ελληνικού δημοσίου».

Πως εξαπατούσαν οι εταιρείες

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, Ταξίαρχος κ. Αλαμάνας Απόστολος, σημείωσε ότι από την έρευνα προέκυψε ότι οι τρεις από τις έξι εταιρείες, που εμπλέκονται στην υπόθεση, με το πρόσχημα παροχής υπηρεσιών διαμεσολάβησης, τα τελευταία τρία έτη περίπου (από το 2011) λειτουργούσαν στην κυριολεξία ως «βιομηχανία» κατάρτισης και διοχέτευσης στην αγορά πλαστών ή/και μη εγκεκριμένων εγγυητικών επιστολών, που φέρεται να έχουν εκδοθεί από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού.

Λέγοντας μη εγκεκριμένες εγγυητικές επιστολές εννοούμε αυτές που είχαν εκδοθεί από ξένα τραπεζικά ιδρύματα, τα οποία όμως δεν περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Τράπεζας της Ελλάδος. Στον κατάλογο αυτό περιλαμβάνονται, κατά χώρα προέλευσης, τα πιστωτικά ιδρύματα, εκείνα που έχουν γνωστοποιήσει ενδιαφέρον για παροχή υπηρεσιών με ή χωρίς εγκατάσταση στην Ελλάδα και τα οποία νομιμοποιούνται με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο να παρέχουν υπηρεσίες πίστωσης (μεταξύ άλλων και έκδοσης εγγυητικών επιστολών).

Προμήθευαν πλαστές εγγυητικές επιστολές

Οι εμπλεκόμενες εταιρείες προμήθευαν έτσι με τις εγγυητικές αυτές επιστολές διάφορες άλλες εταιρείες ή και μεμονωμένους επενδυτές, λαμβάνοντας ως αμοιβή μεγάλα χρηματικά ποσά.

Στη συνέχεια, οι εταιρείες – επενδυτές κατέθεταν τις εγγυητικές αυτές επιστολές, είτε στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, για ποσά άνω των 2.000.000 ευρώ, είτε σε άλλους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα, όπως Περιφερειακές Ενότητες της επαρχίας, Πανεπιστήμια, Νοσοκομεία κ.λπ., πετυχαίνοντας την εκταμίευση μεγάλων χρηματικών ποσών για την υλοποίηση σχετικών αναπτυξιακών προγραμμάτων.

Αποτέλεσμα της δράσης αυτών των εταιρειών ήταν να ζημιώνεται το ελληνικό Δημόσιο με ποσά πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

«Πλοκάμια» σε όλο το Δημόσιο με… πολλά εκατ. ευρώ

Ενδεικτικά από την εξέλιξη της έρευνας προέκυψε ότι μια από τις τρεις εταιρίες, έλαβε αμοιβές για την κατάρτιση και προμήθεια των επίμαχων εγγυητικών επιστολών, που ανέρχονται τουλάχιστον στο ποσό των 1.528.102,74 ευρώ, ενώ η συνολική αξία των εγγυητικών επιστολών που εξέδωσε αθροιστικώς υπερβαίνει το ποσό των 30.000.000 ευρώ.

Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα της οικονομικής ζημιάς που υπέστη το Δημόσιο αποτελεί περίπτωση στην επαρχία όπου η ίδια εταιρεία, χορήγησε σε άλλη εταιρεία άκυρη εγγυητική επιστολή ύψους 185.000€ από πολύ γνωστό βρετανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, την οποία ακολούθως κατέθεσε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, πετυχαίνοντας την εκταμίευση του ποσού των 185.000 ευρώ.

Τα… θύματα

Όσον αφορά στην εγκληματική δράση των υπολοίπων τριών εταιρειών διαπιστώθηκε ότι κατήρτισαν και κατέθεσαν απευθείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας πλαστές εγγυητικές επιστολές, με σκοπό την εκταμίευση χρηματικών ποσών από διάφορα αναπτυξιακά προγράμματα και συγκεκριμένα:

  • Η πρώτη εταιρεία αιτήθηκε την χορήγηση προκαταβολής από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με σκοπό εκταμίευση ποσού χρηματοδότησης από εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Για το λόγο αυτό κατέθεσε ως δικαιολογητικό πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 4.730.000 ευρώ, που φερόταν να έχει εκδοθεί από το αλλοδαπό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
  • Η δεύτερη εταιρεία αιτήθηκε την χορήγηση προκαταβολής από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με σκοπό εκταμίευση ποσού χρηματοδότησης ύψους 4.350.000 ευρώ από εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Στον σχετικό φάκελο, ως δικαιολογητικό, συνυποβλήθηκε πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 4.345.000 ευρώ, η οποία και πάλι φερόταν ότι έχει εκδοθεί από αλλοδαπό τραπεζικό ίδρυμα.
  • Η τρίτη εταιρεία αιτήθηκε την χορήγηση προκαταβολής από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με σκοπό εκταμίευση ποσού χρηματοδότησης ύψους 9.240.000€ από εγκεκριμένο επενδυτικό πρόγραμμα. Στον σχετικό φάκελο, ως δικαιολογητικό, συνυποβλήθηκε πλαστή εγγυητική επιστολή ύψους 9.240.000€, η οποία και στην περίπτωση αυτή φερόταν να έχει εκδοθεί από αλλοδαπό τραπεζικό ίδρυμα.

Μέχρι στιγμής έχει προκύψει για το σύνολο των εμπλεκομένων εταιρειών ότι, μόνο προς το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κατέθεσαν πλαστές ή μη εγκεκριμένες εγγυητικές επιστολές ύψους 18.240.000 ευρώ. Με τη διαδικασία αυτή θα εκταμιεύονταν άμεσα υπερπολλαπλάσια χρηματικά ποσά για αναπτυξιακά προγράμματα, από τον κρατικό προϋπολογισμό ή σε κάποιες περιπτώσεις από κοινοτικές επιδοτήσεις.

«Η έρευνα οπωσδήποτε βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη προκειμένου να διακριβωθεί πλήρως το εύρος της παράνομης δραστηριότητας των επίμαχων εταιρειών, των εμπλεκομένων προσώπων και η τυχόν συμμετοχή τους σε συναφείς εγκληματικές συμπεριφορές» κατέληξε ο Ταξίαρχος.