Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου 

Κάποιοι από φόβο, κάποιοι γιατί έχουν εν πλώ κανονίσει εκδρομή με πούλμαν, κάποιοι γιατί δεν έχουν δει τις καλές διαφημίσεις αλλά έχουν ακούσει όλα τα άσχημα για τη χώρας μας, οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων που φτάνουν στον Πειραιά, δεν... πατούν την αττική γη. 

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι για τους εμπόρους του Πειραιά και της Αθήνας οι «ορδές» που μεταφέρουν τα κρουαζιερόπλοια, δεν προσφέρουν την αναμενόμενη κινητικότητα. 

Αυτό σε συνδυασμό με το γεγονός ότι φέτος είναι κατά πολύ λιγότερα τα πλοία, αλλά και οι επιβάτες, που έχουν προγραμματίσει μια κρουαζιέρα στη χώρα μας, φέρνει την κατήφεια στους επαγγελματίες της Αττικής. 

Ο πρώην πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά,Γιώργος Ζησιμάτος, αναλύει τις... συνήθειες αυτής της «κάστας» τουριστών: 

«Από τους επισκέπτες που βρίσκονται μέσα σε κάθε καράβι, το 50% ήδη κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μέσα στους χώρους του πλοίου, κανονίζει μια εκδρομή είτε στην Ακρόπολη, είτε στην Αρχαία Ολυμπία, είτε σε κάποιον άλλον αρχαιολογικό χώρο. Αυτοί αποβιβάζονται από το πλοίο, επιβιβάζονται στο πούλμαν και φεύγουν πριν.. τους δούμε. Ένα 20% κατεβαίνει αυτοβούλως για μια μικρή βόλτα γύρω από το λιμάνι και το 30% δεν κατεβαίνει καθόλου από το πλοίο, καθώς συνεχώς μέσα σε αυτό κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ακούει ότι η Ελλάδα είναι μια επικίνδυνη χώρα με υψηλή εγκληματικότητα». 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, έχει καταγράψει όχι ποσοστά, αλλά αριθμούς: 

Από τα 2 εκατομμύρια επιβατών που έφτασαν, το περασμένο καλοκαίρι, με κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι του Πειραιά, μόλις 500.000 κατέβηκαν από τα πλοία. Από αυτούς, μόνο 300.000 έφτασαν μέχρι την Ακρόπολη. Και πάλι, από αυτούς μόλις 100.000 έκαναν και μια μικρή βόλτα στις βιτρίνες των καταστημάτων του κέντρου.