Για τη σερβική πόλη Ομπρένοβατς, που «χτυπήθηκε» από καταστροφικές πλημμύρες, αναχώρησε νωρίς το πρωί από την Κατερίνη η τρίτη κοινή αποστολή των «Γιατρών του Κόσμου» και της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Νομού Πιερίας, μεταφέροντας είδη πρώτης ανάγκης.

Περίπου 21 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας, κυρίως εμφιαλωμένο νερό και όσπρια, περιλαμβάνει αυτή η τρίτη αποστολή που ξεκίνησε από τη Βόρεια Ελλάδα, με προορισμό τις πληγείσες περιοχές της Σερβίας.

Ύστερα από συνεννόηση με την ελληνική πρεσβεία στο Βελιγράδι και τον δήμαρχο της πόλης Ομπρένοβατς, τα τρόφιμα θα διατεθούν ιδιοχείρως από τα μέλη της αποστολής σε συγκεκριμένες οικογένειες που έχουν χάσει όλα τους τα υπάρχοντα.

«Είναι μια ειδική αποστολή γιατί η πόλη Ομπρένοβατς έχει καταστραφεί ολοσχερώς. Ο δήμαρχος μας ζήτησε εμφιαλωμένα νερά για να καλυφθούν οι ανάγκες και φαγητό που δεν χρειάζεται ψυγείο. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν ανάγκη -αυτή τη στιγμή- από στρώματα και ρούχα, αφού τα σπίτια τους είναι διαλυμένα και πρέπει να τα χτίσουν από την αρχή. Έτσι, συγκεντρώσαμε 21 τόνους νερό και όσπρια τα οποία θα τα παραδώσουμε ιδιοχείρως» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Ηλίας Τσολακίδης, μέλος της Εθελοντικής Ομάδας Δράσης Ν. Πιερίας.

Συνολικά, τις τελευταίες πέντε εβδομάδες οι «Γιατροί του Κόσμου» και η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Ν. Πιερίας οργάνωσαν τρεις αποστολές με είδη πρώτης ανάγκης προς τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, συνολικής ποσότητας 63 τόνων.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσολακίδη, δεν υπάρχει η δυνατότητα νέας ανθρωπιστικής βοήθειας στις βαλκανικές χώρες καθώς τα έξοδα αποστολής με νταλίκες είναι πολλά και δυσβάσταχτα για να καλυφθούν από τους «Γιατρούς του Κόσμου» και την Εθελοντική Ομάδα.