Ο Βασίλης Ζήσιμος, προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών, θέλοντας να αφήσει μια παρακαταθήκη για το αγαπημένο του χωριό, εργάστηκε σκληρά και δημιούργησε ένα έργο σημαντικής αξίας, το «Αι γενεαί πάσαι: Ρίζες και κλωνάρια ενός πλατάνου».

Ο κ. Ζήσιμος, ύστερα από 10 χρόνια έρευνας, εξέδωσε ένα ογκώδες και ιδιόμορφο βιβλίο, που περιλαμβάνει τα γενεαλογικά δέντρα του χωριού Πλάτανος Ναυπακτίας, η ιστορία του οποίου αρχίζει περίπου το 1650.

Αρχικά, δημιούργησε έναν τηλεφωνικό κατάλογο των απανταχού Πλατανιωτών, τον οποίο παρέδωσε τους συγχωριανούς του ως εργαλείο επικοινωνίας. Στη συνέχεια όμως, θεώρησε πως θα ήταν ακόμη πιο χρήσιμο να καταγράψει τα γενεαλογικά δέντρα των συγχωριανών του, όπως κι έκανε.

Συγκεντρώνοντας με μεγάλη δυσκολία και κόπο στοιχεία από τα δημοτολόγια, τα ληξιαρχεία, τα βιβλία της Εκκλησίας και άλλων υπηρεσιών της περιοχής, αλλά και μελετώντας τα βιβλία του δασκάλου Γεωργίου Κόκκα, κατάφερε να καταγράψει τα ονόματα 7.000 Πλατανιωτών. Μάλιστα, έπρεπε να μελετήσει περισσότερες από 300 οικογένειες, φτάνοντας σε βάθος πολλών χρόνων.

«Ήταν το 2003, όταν άρχισα να σχεδιάζω τούτο το ιδιόμορφο βιβλίο. Η αγάπη για το χωριό που γεννήθηκα και μεγάλωσα και ο διακαής πόθος μου για προσφορά σε αυτό με οδήγησαν στην "τρέλα" να "διαθέσω" δέκα χρόνια από τη ζωή μου στην έρευνα, με πολύ δουλειά, υπομονή, επιμονή και μεράκι και να ασχοληθώ με την παράδοση», γράφει ο κ. Ζήσιμος στον πρόλογο του βιβλίου του. 

«Αυτό το βιβλίο δεν διαβάζεται, μόνο βλέπεται», τονίζει, καθώς εμπεριέχει κυρίως διαγράμματα, αλλά και σπάνια έγγραφα και χειρόγραφα. 

Ειδικότερα, το «Αι γενεαί πάσαι» αποτελείται από 195 «πλατανιώτικες» ρίζες, άλλες μικρές, αρκεί να αποτελούν μια οικογένεια, και άλλες πολύ μεγάλες, που φθάνουν τα 670 ονόματα. Συνολικά, στο βιβλίο αυτό περιλαμβάνονται 15.183 άτομα, εκ των οποίων 8.311 άνδρες και 6.872 γυναίκες. Όπως σημειώνει ο ίδιος, ο μικρότερος αριθμός γυναικών οφείλεται στο ότι στα παλαιά χρόνια πολλές ήταν στα αζήτητα, δεν είχαν καταγραφεί πουθενά ή έπαιρναν το όνομα του συζύγου τους (π.χ. Γιώργαινα, Κώσταινα). Επιπλέον, στο βιβλίο εκτίθενται 267 φωτογραφίες ανθρώπων που γεννήθηκαν ακόμη και πριν το 1900.

Οι συγχωριανοί του, όπως ήταν φυσικό, αγκάλιασαν αυτή την προσπάθεια, ακόμη κι αυτοί που πλέον ζουν στην Αμερική και άλλες χώρες του εξωτερικού, καθώς με τη βοήθεια του Βασίλη Ζήσιμου ανακάλυψαν τις ρίζες τους.

Όπως τονίζει ο ίδιος, σκοπός αυτού του βιβλίου δεν είναι το κέρδος, αλλά το να αφήσει πίσω του ένα αξιοσημείωτο έργο για τον τόπο του.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι το συγκεκριμένο βιβλίο-λεύκωμα το προλογίζουν ο Σεβ. Μητροπολίτης  Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, ο πρώην Δήμαρχος Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές, ο Ναυπάκτιος ιστορικός & ιστοριοδίφης Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος, ο ομότιμος Καθηγητής της Ιατρικής του  Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Παπανικολάου - Πλάτανος και ο  Δικηγόρος, π. Υφυπουργός, Βουλευτής και Πρόεδρος των ΕΛ-ΤΑ Θανάσης Δημητρακόπουλος.

Βιογραφικά στοιχεία για τον συγγραφέα

Ο Βασίλης Αθ. Ζήσιμος γεννήθηκε στον Πλάτανο Αιτωλοακαρνανίας, το 1947, όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο και το τριτάξιο Γυμνάσιο. Από τότε εγκαταστάθηκε για 35 και πλέον χρόνια μόνιμα στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του και την υπαλληλική του καριέρα, ως υπάλληλος ΕΛΤΑ.

Υπήρξε δυναμικό μέλος της Ελληνικής Δημοκρατικής Νεολαίας ΕΔΗΝ και μετέπειτα Ε.Σ.ΔΗ.Ν., εργάστηκε ως στέλεχος και επιστημονικός συνεργάτης του Πλατανιώτη υφυπ. Εσωτερικών Αθαν. Δημητρακόπουλου.

Παντρεύτηκε την συνάδελφό του στα ΕΛΤΑ Ελένη Καλαντζή από την Φιλοθέη Δωρίδας και απέκτησαν δυο γιούς τον Νάσο και τον Δημήτρη, που βρίσκονται στο ζενίθ της επιστημονικής των καριέρας.

Αργότερα ασχολήθηκε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και υπήρξε Δημοτικός Σύμβουλος του πρώτοιδρυθέντος Δήμου Πλατάνου Ναυπακτίας, υποψήφιος Δήμαρχος Πλατάνου και αρχηγός αξιωμ. Δημοτ. Αντιπολίτευσης, με πλούσιο έργο και παρεμβάσεις στα δημοτικά δρώμενα. Αξιοσημείωτες είναι οι προτάσεις - μελέτες εργασίες του για την αξιοποίηση της περιοχής, με κορυφαίες τη σύσταση και αξιοποίηση του οικισμού Πλατάνου και των άλλων μεγάλων κέντρων της ορεινής Ναυπακτίας, τη σχεδίαση και υλοποίηση Οδικής Ολικής Διαδικτύωσης  Όμορων Δήμων της ορεινής Ναυπακτίας (Πλατάνου, Αποδοτίας, Δομνίστας, Πυλλήνης, Θέρμου), της αξιοποίησης των σχολαζόντων οικοπέδων και κτιρίων της περιοχής, ίδρυση οργανωμένων καταφυγίων θηραμάτων κ.λ.π.

Ντ. Μ.