Στους ανακριτές  Διαφθοράς απολογήθηκε ο δικηγόρος με ειδίκευση στο Δίκαιο εταιρειών, Σπύρος Μεταξάς, μόνιμος κάτοικος Ελβετίας, για σκέλη της υπόθεσης των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Ο κ. Μεταξάς αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του. 

Τι αναφέρει το κατηγορητήριο 

Όπως προκύπτει από τα κατηγορητήρια που έχουν συντάξει σε βάρος του οι ειδικοί ανακριτές Διαφθοράς, ο δικηγόρος εμπλέκεται σε απόκρυψη μεγάλων χρηματικών ποσών, προερχόμενα από παράνομες αμοιβές του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών Αντώνη Κάντα, μέσω της δημιουργίας και διοχέτευσής τους σε σύστημα εξωχώριων εταιρειών.

Ο κ. Μεταξάς απολογήθηκε ενώπιον των ανακριτών Διαφθοράς Γαβριήλ Μαλλή, Σπύρο Γεωργουλέα και Βασιλική Μπράτη  για νομιμοποίηση 1,4 εκατ. ευρώ από τις μίζες των υποβρυχίων,  για αντίστοιχη κατηγορία που αφορά την αγορά 24 αυτοκινούμενων πυροβόλων για «ξέπλυμα» ποσού 1,7 εκατ. ευρώ που σχετίζονται με τις αγορές 16 αυτοκινούμενων αντιαεροπορικών συστημάτων και 4 αερομεταφερόμενων συστημάτων Ericsson Microwave System.

Για την τελευταία υπόθεση στον δικηγόρο επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση ύψους 100.000 ευρώ.

Η συνδρομή του δικηγόρου στην «επιχείρηση ξεπλύματος» των παράνομων περιουσιακών στοιχείων, κατά την κατηγορία, αφορά τη σύσταση εταιριών-κατόχων τραπεζικών λογαριασμών, μέσω των οποίων ο κ. Κάντας, όπως ισχυρίζεται, απέκρυβε τα «μαύρα χρήματα» που δεχόταν για τις αγορές όπλων του υπουργείου Άμυνας.

Τι υποστήριξε στην απολογία του

Ο κ. Μεταξάς κατά την απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται και όλα όσα του καταλογίζει ο συγκατηγορούμενός του στην υπόθεση Αντώνης Κάντας και υποστηρίζει πως ενήργησε στο πλαίσιο της νομιμότητας και όσων προβλέπονται για την σύσταση εταιρειών αλλά και κατ’ εφαρμογή της Ελβετικής Πράξης για το Ξέπλυμα Χρήματος (Anti-Money Laundering Act-ALMA).

Κατηγορεί επίσης των προσωρινά κρατούμενο, πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή Εξοπλισμών ότι εφευρίσκει «εξιλαστήρια θύματα» για να «μετακυλίσει τις ευθύνες του». 

Χαρακτηριστικά ο κ. Μεταξάς αναφέρει σε απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε στους ανακριτές:

«Ο κ. Κάντας, συμπεριφερόμενος οψίμως ως μετανοούσα Μαγδαληνή, έχει την ψευδαίσθηση ότι, εφευρίσκοντας εξιλαστήρια θύματα για να μετακυλίσει τις ευθύνες του, και δηλώνοντας ότι τάχα ήμουν κοινωνός των παράνομων ενεργειών του και αρωγός στον εγκληματικό σχεδιασμό του, θα τύχει μεγαλύτερης "συμπάθειας" από τις δικαστικές αρχές, θα αποχρωματίσει τη δική του τεράστια ποινική ευθύνη και θα μπορεί να ελπίζει σε μια καλύτερη μελλοντική ποινική αντιμετώπιση. Το τέχνασμά του γνωστό και φθηνό…

Δυστυχώς όμως γι' αυτόν, είμαι σε θέση να αποδείξω ότι όλα όσα ανέφερε για το πρόσωπό μου, στις κατά καιρούς απολογίες του ενώπιον των ανακριτικών αρχών, είναι αισχρά και αναιδή ψεύδη, που, ως τέτοια, θα εξελιχθούν για τον ίδιο σε όπλο αυτεπίστροφο».

Με δήλωση τους, οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ. Μεταξά, Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Νικόλαος Πατεράκης, σχολιάζοντας την ποινική μεταχείριση του εντολέα τους, μετά τις απολογίες που έδωσε, αναφέρουν:

«Οι δικαστικές αυτές κρίσεις στο παρόν δικονομικό στάδιο αποτελούν, πιστεύουμε, ιδιαίτερα θετική εξέλιξη για τον εντολέα μας, ο οποίος με τα υπομνήματά του και το πλήθος των στοιχείων που προσκόμισε, αντέκρουσε την κατηγορία και κατέδειξε τα ψεύδη του κ. Κάντα, εναντίον του οποίου θα υποβάλει έγκληση εντός των προσεχών ημερών».