Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις για το «καρτέλ της Φιλοθέης», την ώρα που συνεχίζονται οι έρευνες στο πλοίο «Noor One» όπου βρέθηκε ένας ακόμα τόνος ηρωίνης, λίγες ώρες πριν αρχίσουν οι πρώτες απολογίες συλληφθέντων, στο πλαίσιο της πολύκροτης υπόθεσης.

Οι 14 συλληφθέντες αναμένεται να απολογηθούν σε τρεις ομάδες, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, για την υπόθεση εντοπισμού, σε αποθήκη στο Κορωπί, της δεύτερης μεγάλης ποσότητας ηρωίνης 986 κιλών και 600 γραμμαρίων που συνδέεται με τον εντοπισμό ίδιας μορφής ναρκωτικής ουσίας, ενός τόνου 133 κιλών και 420 γραμμαρίων (1.133,420) που είχε εντοπιστεί και κατασχεθεί, στις 12 Ιουνίου, σε άλλη αποθήκη στην ίδια περιοχή και σε έπαυλη στη Φιλοθέη.

Αύριο θα απολογηθούν σε ανακριτή και εισαγγελέα ορισμένα από τα μέλη του πληρώματος του πλοίου «Noor One» που μετέφερε την ηρωίνη στην Ελλάδα, την Τετάρτη ο 32χρονος Έλληνας μαζί με τον 47χρονο ιρανό υπήκοο που φέρεται να παίζει κομβικό ρόλο στην υπόθεση και την Πέμπτη η 53χρονη Ελληνίδα, που φέρεται ως η εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος.

Εναντίον όλων των συλληφθέντων, έχει απαγγελθεί η κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και κατοχής και διακίνησης ναρκωτικών ουσιών. Επίσης έχει σχηματισθεί ξεχωριστή δικογραφία για λαθρεμπορία καυσίμων για κάποιους από τους συλληφθέντες καθώς στο πλοίο βρέθηκαν 18 τόνοι καυσίμου χωρίς παραστατικά.

Αναφορικά με τον εντοπισμό της πρώτης ποσότητας ηρωίνης άνω του ενός τόνου, έχουν ήδη προφυλακισθεί εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων πέντε Τούρκοι υπήκοοι, ένας Αλβανός αλλά και τρεις Έλληνες, εκ των οποίων ένας 40χρονος εφοπλιστής.

Η συνολική ποσότητα ηρωίνης των δύο τόνων και εκατόν είκοσι κιλών (2,120 kgr) που αποτελεί τη μεγαλύτερη που έχει βρεθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος, μεταφέρθηκε στη χώρα μας με το δεξαμενόπλοιο «Noor One» με σημαία Τόγκο που βρίσκεται στη Βλήχα Ελευσίνας.

Έρευνα στο πλοίο - Ο τρόπος δράσης του κυκλώματος

Σύμφωνα με πληροφορίες, άνδρες της ασφάλειας του λιμενικού, παρουσία δύο συλληφθέντων μελών του πληρώματος, πραγματοποίησαν το πρωί ενδελεχή έρευνα στο πλοίο πριν ξεκινήσει πιθανότατα αύριο η απάντληση των 18 τόνων λαθραίων καυσίμων που μετέφερε παράνομα χωρίς παραστατικά.

Όπως είχαν αναφέρει πηγές της ασφάλειας, ο τρόπος απόκρυψης της συνολικής ποσότητας ηρωίνης των δύο τόνων και 120 κιλών στο δεξαμενόπλοιο, ήταν τόσο μελετημένος και καλά σχεδιασμένος, που ο εντοπισμός της δεν ήταν εύκολος, ούτε από τα ειδικά σκυλιά της υπηρεσίας,

Κομβικό ρόλο στην υπόθεση φέρεται να παίζει ο 47χρονος Ιρανός, ο οποίος είναι και ο μοναδικός που θελήσει να καταθέσει στην ασφάλεια του κεντρικού λιμεναρχείου Πειραιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 47χρονος φέρεται να έχει δηλώσει, ότι το δεξαμενόπλοιο παρέλαβε την ηρωίνη από διεθνή ύδατα μεταξύ του Πακιστάν και του Ομάν από πλοιάριο τροφοδοσίας από το οποίο επιβιβάστηκε ο ίδιος ως συνοδός φύλακας της ηρωίνης.

Ο ίδιος φέρεται επίσης να έχει υποστηρίξει, ότι για το ρόλο αυτό θα λάμβανε το ποσό των 50.000.000 Ριάλ (ιρανικά νομίσματα).
Το πλοίο, που έφερε τα ναρκωτικά στην Ελλάδα, φέρεται να βρισκόταν -στα τέλη Απριλίου- στο λιμάνι Σάρζα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στις αρχές Μαΐου να είχε αποπλεύσει σε διεθνή ύδατα, ανοιχτά του Ομάν, όπου λάντζα τού φόρτωσε το «εμπόρευμα».

Στη συνέχεια, ο καπετάνιος του «Noor One», δήλωσε μηχανική βλάβη και στις 7 Ιουνίου έφτασε στο λιμάνι της Ελευσίνας με το αιτιολογικό της επισκευής. Γι αυτό, άλλωστε, βρισκόταν στη περιοχή της Βλήχας, κοντά σε ναυπηγείο.

Η ηρωίνη στη συνέχεια σταδιακά σε διαφορετικές ημερομηνίες και πάντα βραδινές ώρες μεταφέρθηκε από την Ελευσίνα με οχήματα και φορτηγό στις δύο αποθήκες στο Κορωπί και στην έπαυλη στη Φιλοθέη.

Στο φορτηγό όχημα προκειμένου να αποφευχθεί ο εντοπισμός της ηρωίνης σε τυχαίο έλεγχο τοποθετήθηκε κάτω από καύσιμη ύλη (πέλετ).

Αξιωματικοί του Λιμενικού ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι όλα δείχνουν πως βρέθηκε στο σύνολό της η ποσότητα της ηρωίνης που μεταφέρθηκε με το συγκεκριμένο πλοίο, ωστόσο η έρευνα για την υπόθεση συνεχίζεται, καθώς εκτιμάται, ότι υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι στο κύκλωμα.

Μεταξύ των 14 συλληφθέντων είναι μια 53χρονη γυναίκα από την Αργυρούπολη, που φέρεται ως εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας και ένας 32χρονος και αυτός από την Αργυρούπολη, που σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει βοηθήσει στην εκφόρτωση της ηρωίνης και στη μεταφορά της στην έπαυλη στη Φιλοθέη.  Το πλήρωμα του «Noor One» ήταν δεκαμελές και όλοι Ινδοί υπήκοοι.

Ο 42χρονος πλοίαρχος του πλοίου φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες να προσπάθησε να παραλάβει στις 22/06 το φορτηγό όχημα με το οποίο είχε γίνει η μεταφορά τη ηρωίνης. Μεταξύ των συλληφθέντων είναι και ένας Τούρκος υπήκοος με βελγικό διαβατήριο.

Βαρβιτσιώτης: Είμαστε κοντά στο να φωτίσουμε και άλλες πτυχές της υπόθεσης

Σημειώνεται πως μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο  υπουργός Ναυτιλίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης επεσήμανε πως οι αρχές βρίσκονται κοντά στη διαλεύκανση και άλλων πλευρών της πολύκροτης υπόθεσης.

«Σε επίπεδο ποσοτήτων έχουμε φτάσει σε πολύ καλό βαθμό, δεν εκτιμούμε ότι υπάρχει άλλη μεγάλη ποσότητα ηρωίνης σήμερα στην Αττική. Ενδεχομένως μεταφορά να έχει γίνει στο παρελθόν με μικρότερες ποσότητες ως προετοιμασία για τη μεγάλη μπάζα» εξήγησε.

Ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε ότι «ερευνούμε σε δυο κατευθύνσεις, ποιοι άλλοι είναι εμπλεκόμενοι στην Ελλάδα και ποιοι είναι οι συνεργάτες τους στην Ευρώπη και ποιοι φόρτωσαν αυτή την ποσότητα, κάτι που σημαίνει ότι έχει αγοραστεί έχουν επενδύσει χρήματα».