Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Αθωράκιστες μένουν οι ελληνικές παραλίες και απροστάτευτοι οι λουόμενοι, καθώς οι δήμοι αρνούνται να στελεχώσουν τις οργανωμένες πλαζ- ακόμη και τις πλέον δημοφιλείς - με ναυαγοσώστες.

Παρά το γράμμα του νόμου, που επιβάλλει την ύπαρξη ναυαγοσώστη και τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, συγκεκριμένα από την 1η Ιουνίου μέχρι και την 31η Αυγούστου, οι κατά τόπους δήμαρχοι, όπως καταγγέλλει στο newpost ο γραμματέας της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Νίκος Γιοβανίδης, «μειώνουν με διάφορα τερτίπια την περίοδο αυτή σε 40, ή ακόμα και σε 20 μόλις μέρες».

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση των ναυαγοσωστών, χωρίς προστασία είναι σήμερα όσοι κολυμπούν στη δημοφιλέστατη πλαζ του αθλητικού κέντρου του Σχοινιά,  στην Ακτή Βουλιαγμένης, αλλά και σε ολόκληρα νησιά που αποτελούν κατεξοχήν προορισμούς Ελλήνων και ξένων παραθεριστών. 

«Η Πάρος δεν έχει ούτε έναν ναυαγοσώστη, όπως και η Λευκάδα, η Κέρκυρα και η Μυτιλήνη», μας λέει χαρακτηριστικά.

«Ήδη έχουμε στείλει επιστολή στο υπουργείο Ναυτιλίας με την οποία εκθέτουμε το πρόβλημα σε όλη του τη διάσταση και επισημαίνουμε τους κινδύνους και περιμένουμε την απάντηση», λέει ο Νίκος Γιοβανίδης