Ρεπορτάζ: Ντίνα Καραμάνου

Μπορεί η αγορά να θεωρεί θετικό το γεγονός ότι απλοποιούνται οι διαδικασίες - οι πολεοδομικές τουλάχιστον - για να ανοίξει μια μικρή επιχείρηση.

Μπορεί να «δίνονται» περισσότεροι χώροι για επαγγελματικές δραστηριότητες.

Μπορεί να διαβλέπουν «σπάσιμο» των κυκλωμάτων και των παραμάγαζων στις πολεοδομίες.

Είναι όμως και εκείνοι που με μεγάλη καχυποψία αντιμετωπίζουν το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, κυρίως γιατί αφήνει πολλά πράγματα... στην τύχη.

«Στη σωστή κατεύθυνση αλλά...»

«Ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα ήταν ένας δαίδαλος νόμων, ένα πολύπλοκο σύστημα με το οποίο κανένας δεν ήταν σίγουρος τί ακριβώς ισχύει και για ποιες περιπτώσεις. Υπό αυτήν την έννοια, η απλοποίηση είναι στη σωστή κατεύθυνση», λέει στο newpost ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος, Βασίλης Μπαρδάκης.

Δεν παραλείπει, πάντως, να σχολιάσει το γεγονός ότι, ενώ πλέον κατηγοριοποείται με σαφήνεια η χρήση γης, δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο συγκεκριμένες περιοχές οι οποίες και να αντιστοιχούν σε συγκεκριμένες χρήσεις: «Κάθε νομοσχέδιο έχει ασάφειες, οι οποίες συνήθως συμπληρώνονται μετά την ψήφιση με υπουργικές αποφάσεις», λέει χαρακτηριστικά.

Το δεδομένο αυτό προβλέπεται ρητά από το κείμενο του νομοσχεδίου:

«Με απόφαση υπουργού ΠΕΚΑ που δημοσιεύεται εντός μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος, οι κατηγορίες χρήσεων γης αντιστοιχίζονται με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) όπως αυτοί αναφέρονται στην εκάστοτε Εθνική Ονοματολογία Οικονομικών δραστηριοτήτων».

Ποιες ειναι οι κατηγορίες χρήσεων γης όπως προβλέπει το νομοσχέδιο:

1. Kατοικία (Κ1)
2. Κατοικία επιπέδου γειτονιάς (Κ2)
3. Κατοικία ενδιάμεσου επιπέδου (ΜΚ)
4. Πολεοδομικό κέντρο (ΠΚ)
5. Τουρισμός – αναψυχή – παραθεριστική (δεύτερη) κατοικία (ΤΑ)
6. Εγκαταστάσεις Κοινής ωφέλειας (ΚΩ)
7. Ελεύθεροι χώροι- Αστικό Πράσινο (ΠΡ)
8. Χονδρικό εμπόριο (ΧΕ)
9. Εγκαταστάσεις Μέσων Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ)
10. Εγκαταστάσεις Αστικών Υποδομών Κοινής Ωφέλειας (ΑΥ)
11. Παραγωγικές δραστηριότητες χαμηλής και μέσης όχλησης (ΧΜΟ)
12. Παραγωγικές δραστηριότητες πολεοδομικής εξυγίανσης (ΒΕ)
13. Τεχνολογικό πάρκο (ΤΠ)
14. Εμπορευματικό κέντρο (ΕΚ)
15. Παραγωγικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης (ΥΟ)
16. Ιδιαίτερες χρήσεις (ΙΧ)
17. Οριοθετημένοι οικισμοί (ΟΟ)
18. Κύριο Οδικό Δίκτυο Πόλεων (ΚΟΔ)

Αυτές οι 18 κατηγορίες αντιστοιχούν σε 6.000 κωδικούς δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) που περιλαμβάνει η λίστα του υπουργείου Οικονομικών, και εδώ τα πράγματα μπερδεύονται.

«Για όλα θα αποφασίζει ο υπουργός»

«Όπως σε όλα τα νομοσχέδια που περνούν με τη μορφή του κατεπείγοντος, έτσι και σε αυτό δίδεται η δυνατότητα στον υπουργό με απλές αποφάσεις ή με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, να διαμορφώνει κατά το δοκούν και κατά περίπτωση το νόμο», λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιχειρηματολογώντας για την έντονη αντίθεσή τους: «Δεν πρόκειται για ένα σαφές νομοθέτημα αλλά για γενικές κατευθύνσεις», καταλήγουν.

Το σημείο που προκαλεί την αντίδρασή τους είναι αυτό στο οποίο προβλέπεται πως

«τα Εθνικά Χωροταξικά Σχέδια εκπονούνται από το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με τα κατά περίπτωση αρμόδια υπουργεία» και λαμβάνονται, κάθε φορά υπόψη, «το εκάστοτε ισχύον Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, το εθνικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική της χώρας και άλλα γενικά ή ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα».

Λένε πως το εδάφιο αυτό δίνει τη δυνατότητα, με κριτήρια που δεν διασαφηνίζονται, να αλλάζει το χωροταξικό της χώρας κατά περίπτωση.

Ένα άλλο σημείο για το οποίο εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις, είναι το «πρόκριμα» που δίδεται στις μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις, για τις οποίες προβλέπεται ότι μπορεί να παραβλέπονται όσα το ίδιο το νομοσχέδιο προβλέπει, με μια ΚΥΑ.

«Ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι να επικαιροποιηθούν οι προηγούμενοι σχεδιασμοί και να ξεκαθαριστούν αλληλεπικαλύψεις, ευθείες συγκρούσεις και ασάφειες, που είχαν σοβαρές συνέπειες για τον πολίτη, τη δημόσια διοίκηση, αλλά και τις επενδύσεις» απαντά ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ, Νίκος Ταγαράς. «Ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός είναι ένα σχέδιο από το οποίο εξαρτώνται όλα τα έργα που κατασκευάζονται», κατέληξε.

Ιδιοκτήτες Ακινήτων: «Όσο δεν μας επηρεάζει, δεν μας αφορά»

Χωρίς ενημέρωση δείχνει να παραμένει η Ομοσπονδία των Ιδιοκτητών Ακινήτων, που ακόμα δεν έχει λάβει πλήρη γνώση του νομοσχεδίου. «Ό,τι διάβασα στις εφημερίδες, ό,τι ακούω στην τηλεόραση», είπε χαρακτηριστικά στο newpost ο πρόεδρος Στράτος Παραδιάς.

Και πρόσθεσε: «Όσο δεν αλλάζει κάτι για τα μέλη μας και τα ακίνητά τους, δεν έχουμε λόγο να αντιδράσουμε».

 

Διαβάστε ΕΔΩ το Σχέδιο Νόμου του ΥΠΕΚΑ για την «Χωροταξική και Πολεοδομική Μεταρρύθμιση - Βιώσιμη Ανάπτυξη»