Το δικό του μήνυμα για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών έδωσε ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Δημήτριος Τσακνάκης.

Όπως δήλωσε: «Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει καθιερώσει την 26η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους, εκφράζοντας την ανησυχία και ταυτόχρονα την ανάγκη για αντίσταση στο ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα των ναρκωτικών. Η ημέρα αυτή αποτελεί μια διεθνή προσπάθεια για ευαισθητοποίηση, προβληματισμό και συνάμα κινητοποίηση όλης της ανθρωπότητας για την προστασία της από τα πλοκάμια του λευκού θανάτου.

Η χρήση και διάδοση των ναρκωτικών είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης σειράς παραγόντων που αφορούν το ίδιο το άτομο, την οικογένεια, το σχολείο, τους τρόπους λειτουργίας μιας κοινωνίας, τις αξίες, τα ιδανικά, την ποιότητα ζωής, τις ειδικές ανάγκες του πληθυσμού.

Ποικίλες και ολέθριες είναι οι συνέπειες της τοξικομανίας, προκαλώντας τεράστια προβλήματα στην ψυχική και σωματική υγεία, στις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, καθώς και στην επαγγελματική δραστηριότητα του ατόμου – χρήστη. Παράλληλα, η χρήση ναρκωτικών ουσιών συνδέεται και με την εκδήλωση παραβατικής συμπεριφοράς.

Είναι γνωστό και αποδεκτό απ’ όλους πως τα ναρκωτικά αποτελούν πλέον και στην Ελλάδα μια οδυνηρή πραγματικότητα. Γι’ αυτό και η Πολιτεία έθεσε εξαρχής το θέμα της αντιμετώπισής τους ως θέμα υψίστης προτεραιότητας.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας εντάξει την καταπολέμηση των ναρκωτικών ως βασική προτεραιότητα και στόχο στην επιχειρησιακή της δράση, εφαρμόζει Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα κατά των Ναρκωτικών, το οποίο, σε συνδυασμό με το ευρύτερο Πρόγραμμα Αντεγκληματικής πολιτικής (2010-2014) του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, παρέχει τη δυνατότητα εκδήλωσης και αξιοποίησης κάθε δυνατής σχετικής συνεργασίας, όχι μόνο σε εσωτερικό – εθνικό αλλά και σε περιφερειακό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Οι έντονες και συνεχείς προσπάθειες των Υπηρεσιών Δίωξης Ναρκωτικών της Ελληνικής Αστυνομίας έχουν σημειώσει μέχρι σήμερα πολύ σημαντικές επιτυχίες στον τομέα της καταστολής και πάταξης της εμπορίας ναρκωτικών, οι οποίες δεν θα πρέπει να μας δημιουργούν εφησυχασμό αλλά διαρκή επαγρύπνηση σε αυτόν τον κοινό αγώνα για προστασία των νέων μας.

Αρωγός στην προσπάθεια αυτή αποτελεί ο νέος Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών (Ν. 4139/13), ο οποίος περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων που εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία των ναρκωτικών από την άποψη της ιατρικής αντιμετώπισης, της ποινικής αξιολόγησης, αλλά και της εφαρμογής νέας σωφρονιστικής αντίληψης για τους παραβάτες. Εξορθολογίζεται η ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων, δίνεται έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικοεξαρτημένων και όχι στην ποινική καταστολή».